Terve.fi

Vihreä tee ja statiinit

Vihreä tee ja statiinit
Monet juovat vihreää teetä, koska ovat kuulleet sen olevan hyväksi sydämelle. Väite saattaakin pitää paikkansa. Vihreä tee sisältää katekiineja, flavonoideja, antioksidantteja ja paljon muita aineita, joiden on osoitettu alentavan verenpainetta, lisäävän valtimoiden joustavuutta ja ehkäisevän veressä kiertävän kolesterolin valtimoita vahingoittavia kemiallisia muutoksia.
Julkaistu: 26.7.2009

Näyttö tästä on kuitenkin sen verran heikkoa, että FDA ei salli yritysten markkinoida vihreää, mustaa eikä oolong-teetä sydäntauteja ehkäisevinä.

Jos juo säännöllisesti vihreää teetä ja käyttää statiinia, teetä ei kannata juoda kovin runsaasti. Italialaistutkijat ovat 19.8.2008 Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaisemassaan artikkelissa kertoneet tarinan miehestä, jolle ilmaantui lihaskipuja hänen käyttäessään simvastatiinia. Kun mies luopui tavanomaisesta, ainakin kolmesta päivittäisestä kupillisestaan vihreää teetä, hän pystyi käyttämään simvastatiinia ilman kipuja. Miehelle tehty testi osoitti, että samalla 20 milligramman simvastatiiniannoksella hänen verensä statiinipitoisuus oli hänen nautittuaan vihreää teetä kaksinkertainen verrattuna aikaan ilman vihreää teetä.

Vihreä tee on erinomainen juoma, joka voi olla sydämelle, luustolle ja muullekin elimistölle hyväksi. Vihreän teen, muiden juomien ja ruokien sekä lääkkeiden välisiä yhteisvaikutuksia ei kuitenkaan vielä tunneta riittävästi.

Copyright © 2009 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

 

Kommentoi »