Terve.fi

Vihreä tee saattaa estää ihosyöpää

Vihreä tee saattaa estää ihosyöpää
Vihreän teen hyvää tekeviin ominaisuuksiin voi uuden tutkimustiedon myötä lisätä vielä yhden: vähintään neljä kuppia päivässä vihreää teetä saattaa pitää ihosyövän loitolla. Aiempien tutkimusten mukaan tämän ihmeteen tiedetään suojaavan ihoa palamiselta, ja nyt on huomattu sen sisältämien antioksidanttien ja polyfenolien ehkäisevän myös syöpää. Uusista tutkimuksista kerrottiin amerikkalaisessa The Archives of Dermatology -lehdessä.
Julkaistu: 28.6.2006

Vihreä tee on erityisen suosittua Aasiassa, jossa ihosyöpää on vähemmän kuin länsimaissa. Juoma sisältää antioksidantteja, joiden tiedetään ehkäisevän ihosyöpää hiirillä ja oletettavasti myös ihmisillä. Tutkimusten mukaan vihreän teen sisältämät polyfenolit voivat lisäksi tappaa syöpäsoluja ja näännyttää syöpäsolujen kasvua verenkiertoa rajoittamalla. Tutkijat tähdentävät kuitenkin, että vihreä tee saattaa ehkäistä ihosyöpää, mutta ei paranna sitä.

Vihreän teen vaikutus perustuu siihen, että se höyrykuivataan välittömästi sadonkorjuun jälkeen jolloin suojaavia polyfenoleita säilyy enemmän kuin muissa teelaaduissa. Auringolle altistuneen ihmisen iholla tehokkaimmat polyfenolit ehkäisevät tulehduksia ja leukosyyttien kehittymistä, jotka voivat olla merkkinä syövästä.

Useat ihonhoitotuotteiden valmistajat ovat käyttäneet tietoa vihreän teen terveellisyydestä hyväkseen ja lisänneet ainetta tuotteisiinsa. Tieteellistä näyttöä voiteiden tehosta ei toistaiseksi kuitenkaan ole riittävästi.

Kommentoi »