Terve.fi

Tee vaikuttaa mielialaan

Tee vaikuttaa mielialaan
Julkaistu: 1.12.2009

Vihreän teen oletetaan olevan terveellistä sen sisältämien polyfenolien ansiosta. Kuitenkin näyttö teen sairauksia ehkäisevistä vaikutuksista on vähänpuoleista. Japanilaisten tulokset perustuvat 1 058:n kotonaan asuvan yli 70-vuotiaan japanilaisen terveystietoihin.

Osallistujat itse kertoivat juoma- ja ruokatottumuksistaan, mutta masennusoireet selvitettiin osana laajempaa terveystarkastusta. Selvityksen perusteella hieman yli kolmanneksella vanhuksista oli lieviä tai kohtalaisia masennusoireita ja viidenneksellä vakavia. Kun analyysissa huomioitiin monia mielialaan vaikuttavia seikkoja, yli 4 kuppia vihreää teetä päivittäin juovien havaittiin potevan masennusta noin puolet harvemmin kuin korkeintaan kupillisen päivittäin nauttivien.

Tuloksiin eivät vaikuttaneet vanhusten muut sairaudet ja terveydentila, sosiaalisuus, ruokavalio tai juomatottumukset. Silti tutkijat myöntävät, ettei heidän tutkimuksensa riitä todistamaan, että juuri vihreä tee selittää havainnot. On esimerkiksi mahdollista, että masennukseen sairastuvat vanhukset vähentävät teen juontia sairastuttuaan. Silloin teehetkistä luopuminen olisi vain yksi alakuloisuuden monista seurauksista.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -lehti.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009

Lue lisää:

Kommentoi »