Terve.fi

Vihreä tee vähentää sydänkohtausriskiä

Vihreä tee vähentää sydänkohtausriskiä
Julkaistu 3.7.2008

Tutkimuksessa huomattiin, että vihreää teetä juovilla verisuonten toiminta on parempi vain 30 minuuttia teen nauttimisen jälkeen. Erityisesti vihreä tee paransi endoteelin eli verisuonen seinämän sisimmän solukerroksen toimintaa. Endoteelin toimintahäiriö on avainasemassa tukkeutuneiden valtimoiden kehittymisessä, eli ateroskleroosin kehittymisessä.

Tutkimuksen tulokset tukevat aiempia todisteita siitä, että vihreän teen tehokkaat antioksidantit eli flavonoidit saattavat suojata sydäntä. Muita flavonoidi-rikkaita tuotteita ovat esimerkiksi punaiset viinirypäleet, punaviini ja tumma suklaa. Tutkimuksen tekijät kertovat, että heidän tuloksensa ovat ensimmäisiä, jotka todistavat vihreän teen tarjoavan lyhytkestoista valtimoiden kohennusta. Tutkimusta varten tutkijat värväsivät sattumanvaraisesti 14 tervettä noin 30 vuotiasta vapaaehtoista.

Vapaaehtoisille juotettiin vihreää teetä, kofeiinijuomaa, jonka kofeiinipitoisuus oli sama kuin vihreässä teessä, sekä kuumaa vettä kolmella erillisellä kertalla. Sen jälkeen tutkittavilta mitattiin FMD-tekijää eli valtimon laajenemista veren virtauksen vaikutuksesta 30-, 60- ja 90-minuutin päästä juoman juomisesta Vihreän teen juominen aiheutti koehenkilöillä valtimoiden laajenemista merkittävästi ja noin 30 minuutin päästä teen nauttimisesta laajeneminen oli parhaimmillaan.

Kofeiinijuoma tai kuuma vesi ei tuottanut tutkimushenkilöillä huomattavia muutoksia. Asiasta uutisoi WebMd.

 

Kommentoi »