
Kesäkuntoon kasveilla
Herättikö aurinko halun päästä kesäkuntoon? Kyllä! Kasveilla ja liikunnalla se onnistuu hyvin.
Vaikka haluamme keventää, kannattaa muistaa että hyvä kunto ei synny pelkästään ruokaa vähentämällä, vaan monipuolisesti terveellisiä ruoka-aineita syömällä. Hoikkuus ei aina ole terveyttä.
Ruoan ja kasvien valinnassa on hyvä huomioida vitamiinit, fenolit, antioksidantit, rasvahapot, kuidut, täysjyvät ja kivennäisaineet sekä tietysti proteiinit. Kehon puhdistus on keväällä tärkeää: tuoreita villivihanneksia on hyvä popsia runsaasti heti kun niitä on saatavilla. Myös erilaiset yrttiuutteet ja yrttiteet tukevat puhdistuskuuria.
Villivihannekset hyötykäyttöön
Nokkonen on todellinen terveyspommi: siinä on runsaasti ja monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita ja muun muassa jaksamista edistävää ubikinonia. Nokkosella voi parantaa yleiskuntoaan, ennaltaehkäistä sairauksia ja flunssia sekä poistaa voimattomuutta niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla.
Nokkonen parantaa hemoglobiinia ja sen folaatti aktivoi energiatasoja ja fyysistä kuntoa parantavaa metioniiniaminohappoa. Muutkin villivihannekset ovat oivia terveyden edistäjiä kunhan malttaa vielä hetken odottaa. Viime syksyltä jääneet kuivatut villivihannekset voi käyttää viherjauheseoksina ja ripotella eri ruokiin. Viherjauheita voi myös ostaa.
Marjat ja mausteet
Kotimaiset marjat sisältävät suuria määriä monipuolisesti terveyttämme ja jaksamistamme hyödyttäviä fenoleja ja antioksidantteja. Ennen uutta marjasatoa kannattaa syödä pakastinta ahkerasti tyhjäksi. Jos pakastemarjoja ei ole itsellä varastossa, marjajauheet ja -rouheet ovat käypiä korvikkeita. Tyrnimehun nauttiminen on piristävä tapa aloittaa päivä. Mausteet ja mausteyrtit jäävät turhan vähälle huomiolle kuntoa kohotettaessa. Niissä on kuivattuinakin erittäin runsaasti kivennäisaineita ja fenoleja.
Täysjyvistä pitkäaikaista energiaa
Polysakkarideista koostuvat pitkäketjuiset hiilihydraatit sulavat elimistössä hitaasti ja imeytyvät verenkiertoon tasaisesti, jolloin kylläisyyden tunne säilyy pidempään tuottaen pitkäaikaista energiaa. Ne nostavat aivojen serotoniinipitoisuutta tasaten mielialanvaihteluja ja parantaen unen laatua. Muun muassa ohrassa on runsaasti pitkäketjuisia hiilihydraatteja. Sen beetaglukaani torjuu painonnousua, rasvan kertymistä kehoon ja keskivartalolihavuutta. Kuidut lisäävät suoliston hyödyllisten bakteerien määrää ja tehostavat immuniteettia sekä puhdistavat suolistoa. Täysjyväviljaa on hyvä syödä papujen kera, jolloin niiden proteiinit tasapainottavat toisiaan.
Rasvahapoilla keho ja mieli kuntoon
Rasvahapot osallistuvat muun muassa tulehdusta torjuvien yhdisteiden tuotantoon, energia-aineenvaihduntaan ja immuunipuolustuksen edistämiseen. Ne parantavat muistia ja keskittymiskykyä, lievittävät masennusta ja tuovat fyysistä kestävyyttä. Hyviä kasvikunnan lähteitä ovat hampunsiemenet, pellavansiemenöljy, saksanpähkinät ja vihannesportulakka.
Kaalit ja hapankaali
Parsa- ja lehtikaali ovat kaaleista terveellisimmät. Lehtikaali päihittää kaikki kasvikset ja hedelmät ravinteiden kokonaismäärässä. Se sisältää runsaasti karotenoideja ja E-vitamiinia. Parsakaalissa puolestaan on todella paljon fenoleja. Parsa- ja lehtikaalissa C-vitamiini, rauta ja folaatti muodostavat hyvän anemiaa ehkäisevän yhdistelmän. Kaalit yhdessä pitkäketjuisten hiilihydraattien kanssa ovat erinomaista iltaruokaa unettomuudesta kärsiville. Kaalien runsaskuituisuus hyödyttää suolen limakalvoja, parantaa suolinukan kasvua ja imee itseensä myrkkyjä ja rasvoja. Kaikki kaalit, mutta varsinkin punakaali ovat oivallista ruokaa keventäjälle. Hapankaalissa on runsaasti B-vitamiineja ja kivennäisaineita, jopa B12-vitamiinia, joka edesauttaa jaksamisessa sekä parantaa mielialaa ja stressinhallintaa.
Parsaa, parsaa
Näin keväällä parsaa saa hyvin kaupoista. Vihreä parsa on terveellisempää kuin valkoinen. Vitamiinien ja kivennäisaineiden ohella siinä on runsaasti antioksidanttista glutationia, joka ehkäisee tulehduksia, poistaa myrkkyjä ja parantaa immuniteettia. Sen kuidut lievittävät ummetusta ja lisäävät kylläisyyden tunnetta ja sen sisältämä inuliini hellii suoliston hyvää bakteerikantaa. Parsa sopii laihduttajalle, sillä siinä on hyvin vähän kaloreita ja se aktivoi hiilihydraatti-, proteiini- ja rasva-aineenvaihduntaa, parantaa verta ja edesauttaa hapensaantia. Monien B-vitamiiniensa ja folaatin vuoksi se lievittää väsymystä, unettomuutta, hermostuneisuutta ja stressiä.
Sipulit ja sienet
Sipuleissa, etenkin punasipuleissa on monia antioksidanttisia ja tulehduksia torjuvia aineosia. Ne parantavat yleiskuntoa ja niissä on paljon mielialaa parantavaa folaattia. Sipulien frukto-oligosakkaridit edistävät immuunipuolustusta vahvistavien hyödyllisten bakteerien kasvua. Sienissä on paljon hyödyllisiä aineosia, mutta vain vähän kaloreita.
Herkkusienet ovat erinomaisia kivennäisaineiden ja B-vitamiinien lähteitä. Sienistä on löytynyt lukuisia aktiivisia aineosia, joista saattaa olla lääkkeellistä hyötyä.Pakurikääpä ja siitake torjuvat tulehduksia, parantavat immuniteettia ja torjuvat ylipainoa. Kuivattuja sieniä on kätevää ripotella ruokaan kivennäisaineiden lisäksi.
Pähkinät, siemenet ja kuivatut hedelmät
Pähkinät, siemenet ja kuivatut hedelmät antavat energiaa, terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisiä. Pienikin määrä päivässä riittää. Pähkinöiden arginiini poistaa väsymystä ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kuivatut hedelmät sisältävät verta parantavaa rautaa ja unettomuutta helpottavaa tryptofaania.