Terve.fi

10 noloa kysymystä synnytyksestä

10 noloa kysymystä synnytyksestä
Lapsivesi julkisella paikalla? Mikä on limatulppa? Mikä on syöksysynnytys? Lue vastaukset 10 noloon synnytyskysymykseen!
Julkaistu: 27.1.2012

Synnytystarinat ovat naisten armeijajuttuja. Synnytyksestä voi kuitenkin puhua ummet ja lammet, mutta oikeasti sitä tuntemusta ja kokemusta ei voi selittää toiselle. Jokaisen on koettava synnytys itse tietääkseen varmasti, mitä se on. Synnytys herättää myös monenlaisia kysymyksiä. Jotkin kysymykset voivat kuitenkin kysyjän mielestä olla liian noloja kysyttäväksi neuvolassa tai lääkärissä. Parenting.com -sivusto on kerännyt noloja kysymyksiä synnytyksestä.

1. Mitä jos lapsivesi menee julkisella paikalla?

Noin joka neljäs synnytys käynnistyy vesien menolla. Lapsiveden takia ei kannata kuitenkaan hätäillä. Lapsivesi ei välttämättä ryöpsähdä ulos vesiputouksen lailla, vaan usein se tiputtelee hiljalleen tai valuu hetken, jonka jälkeen vauvan pää tukkii tien lapsivedeltä. Jos lapsivesi menee julkisella paikalla, sitä ei tarvitse häpeillä. Kannattaa kuitenkin siinä vaiheessa lähteä synnytyslaitokselle päin, koska supistukset alkavat yleensä lapsiveden menon jälkeen.

2. Mikä on limatulppa, milloin se irtoaa ja miksi?

Limatulppa on nimensä mukaisesti limainen klöntti, joka suojaa kohdunsuuta raskauden aikana. Synnytyksen lähestyessä limatulppa yleensä irtoaa, joko kerralla tai vähitellen. Limatulppa on vaalea, ja siinä voi olla hieman verta mukana. Limatulppa muistuttaa kuukautisvuodon mukana tulevaa hyytymää. Limatulpan irtoaminen ennakoi lähestyvää synnytystä, mutta ei käynnistä sitä. Limatulpan irtoamisesta voi kulua tunteja tai viikkoja synnytykseen.

3. Mikä on syöksysynnytys ja voiko sitä estää?

Syöksysynnytykseksi sanotaan synnytystä, joka etenee nopeasti. Syöksysynnytystä ei voi ennustaa, mutta voit etukäteen muistella sukuhistoriaasi ja kysellä esimerkiksi oman äitisi synnytyksistä. Jos olosi ennakoi nopeaa synnytystä, keskustele asiasta neuvolassa. Tarkkaile kehosi antamia merkkejä synnytyksen käynnistymisestä, ja lähde sairaalaan heti kun synnytyksen merkkejä (supistuksia, selkäkipua, pahoinvointia, lapsiveden meno) ilmaantuu. Jos synnytys etenee nopeasti, etkä ehdi sairaalaan, soita ambulanssi paikalle ja pyydä joku avustamaan sinua.

4. Näyttääkö istukka raa’alta lihalta?

Istukka syntyy lapsen jälkeen, eikä sitä yleensä tarvitse katsoa itse. Istukka on usein noin kilon painoinen, punainen lihalta näyttävä elin. Mitä mehevämmän näköinen istukka on, sitä paremmin vauvalla on kohdussa mennyt. Pieni ja surkastunut istukka kertoo yleensä siitä, että äiti ei ole huolehtinut itsestään raskauden aikana, ja vauva ei ole välttämättä saanut kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita kohdussa.

5. Mitä jos en pysy kasassa synnytyksessä, vaan minusta tulee kirkuva hirviö?

Synnytys ei muuta persoonallisuuttasi, mutta intensiivinen tilanne, jännitys, kipu ja tunne siitä, ettei hallitse tilannetta, voi saada sinut pois tolaltasi. Elokuvissa synnyttävät naiset kirkuvat ja kiroilevat, ja tämä voi pitää paikkansa myös tosielämässä. Synnytys heijastelee samanlaisia reaktioita, kuin muutoinkin reagoit stressin aikana. Jos olet yleensä hiljainen ja mietiskelevä, olet sitä luultavasti synnytyksessäkin. Jos taas olet stressaantuneena äänekäs ja äkäinen, olet luultavasti synnyttäessäsi sitä. Ei ole olemassa oikeaa tapaa synnyttää. Yleensä kätilöt neuvovat kuitenkin keskittämään voimia huutamisen sijasta ponnistamiseen.

6. Voiko synnytyksen aikana tulla kakka?

Kyllä, synnytyksen aikana voi tulla kakka. Tilanteessa on kyse silkasta fyysisestä reaktiosta: kun vauva puskee synnytyksen aikana tietään ulos, paine kohdistuu myös peräsuoleen. Tällöin suolensisältökin voi tulla ulos, eikä sille voi mitään. Tilannetta ei kannata nolostella eikä häpeillä. Kätilöt ovat tottuneet kaikkeen. Sotkut siivotaan ja synnytys jatkuu.

7. Voinko katsoa synnytystäni peilistä?

Joissakin synnytyssaleissa on mahdollista seurata omaa synnytystään peilin avulla. Vauvan etenemisen seuraaminen voi olla hyvin motivoivaa, ja auttaa äitiä jaksamaan synnytysponnisteluja. Peilin voi myös heti poistaa, jos näkymät ovat liikaa. Kysele mahdollisuuksista neuvolassa tai synnytyssalissa.

8. Täytyykö synnytystä varten ajella karvat pois?

Häpykarvojen ajeleminen ei ole välttämätöntä synnytystä varten. Äidistä sileä alapää voi kuitenkin tuntua siistimmältä. Synnytyksen kannalta karvoituksella ei ole mitään merkitystä. Sektiosynnytystä varten neuvotaan kuitenkin yleensä ajelemaan karvat pois hygieniasyistä.

9. Mitä jos kipulääkkeet aiheuttavat minulle pahoinvointia?

Jotkin synnytyksessä käytettävät kivunlievityskeinot voivat aiheuttaa pahoinvointia. Silloin on mahdollista pyytää pahoinvointia lievittävää lääkitystä. Synnytyksen aikana oksentaminen on kuitenkin normaalia, eikä sitä kannata hävetä. Kun synnytys on käynnistynyt, kannattaa vähentää syömistä.

10. Onko alapää mennyttä synnytyksen jälkeen?

Synnytys venyttää alapään kudoksia ja emättimen aukkoa. Yleensä alapää palautuu kuitenkin ajan kanssa takaisin entiselleen. Jos sinulle on tehty välilihanleikkaus, arven parantuminen kestää jonkin aikaa. Usein tuntuma ei kuitenkaan muutu miksikään. Seksielämän aloittaminen synnytyksen jälkeen voi pelottaa ja jännittää. Alku kannattaakin ottaa rauhallisesti, mutta usein seksielämäkin palaa normaaliksi. Anna itsellesi kuitenkin aikaa toipumiseen.

Lue lisää:

Kommentoi »