Terve.fi

Raskaana? Tunnista uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen käynnistymisen oireet - kivuttomat supistukset vain harvoin merkki

Raskaana? Tunnista uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen käynnistymisen oireet - kivuttomat supistukset vain harvoin merkki
Raskaus ja ennenaikainen synnytys: Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita voivat olla supistukset, painontunne sekä limainen, vetinen tai verinen vuoto, kerrotaan suomalaisessa Käypä hoito –suosituksessa, joka käsittelee ennenaikaisen synnytyksen hoitoa.
Julkaistu 1.2.2011

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita voivat olla supistukset, painontunne sekä limainen, vetinen tai verinen vuoto, kerrotaan suomalaisessa Käypä hoito –suosituksessa, joka käsittelee ennenaikaisen synnytyksen hoitoa.

Kivuttomat supistukset ovat yleisiä, mutta ne johtavat harvoin ennenaikaiseen synnytykseen. Ennen raskausviikkoa 35 uhkaavan synnytyksen yhteydessä on annettava kortikosteroidihoito sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi. Lapsivedenmenon jälkeen suositellaan antibioottihoidon aloittamista. Ennenaikaiset synnytykset tulee keskittää yliopistosairaaloihin, jos raskaus on kestänyt alle 30 raskausviikkoa.

Suomessa ennenaikaisesti eli raskausviikkojen 22+0- 37+0 välillä vuonna 2009 syntyi 3 334 eli 5.5 prosenttia elävänä syntyneistä. Ennen raskausviikkoa 32 syntyi 0.8 prosenttia ja ennen 28. raskausviikkoa 0.3 prosenttia elävänä syntyneistä lapsista.

Hoitosuosituksen tavoitteena on yhdenmukaistaa käytäntöjä neuvoloissa ja sairaaloissa. Tavoitteena on tunnistaa avoterveydenhuollossa mahdollisimman hyvin ne naiset, joilla ennenaikaisen synnytyksen uhka on suuri ja lähettää heidät oikea-aikaisesti erikoissairaanhoitoon, jolloin parannetaan syntyvän lapsen ennustetta.

Myös elämäntavoilla merkitystä riskitekijöinä

Vaikka aiempi ennenaikainen synnytys, myöhäiskeskenmeno tai monisikiöraskaus ovat tärkeimmät riskitekijät, myös elämäntavoilla on merkitystä. Tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen vaaran kaksinkertaiseksi ja kannabiksen, amfetamiinin tai kokaiinin käyttö 2-3-kertaiseksi.

Aiempi kohdunkaulan kirurginen hoito ja raskaudenaikainen kohtuperäinen verenvuoto lisäävät riskin 2-6-kertaiseksi. Myös virtsatieinfektiot ja sukupuolitaudit lisäävät ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Siksi nämä infektiot tulee hoitaa aktiivisesti.

Milloin on syytä hakeutua tutkimuksiin?

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita, joiden vuoksi kannattaa hakeutua tarkastukseen omaan terveyskeskukseen, voivat olla supistukset, alavatsan tai alaselän kivut, painon tunne lantiossa tai limainen, vetinen tai verinen vuoto. Kivuttomat ja epäsäännölliset supistukset ovat yleisiä, mutta yleensä vaarattomia ja johtavat vain harvoin ennenaikaiseen synnytykseen.

Oireiden esiintyessä tulee avoterveydenhuollossa tehdä tähystys- ja sisätutkimukset sekä virtsan perustutkimus ja klamydiatesti. Näiden tutkimusten perusteella selviää, onko synnyttäjä syytä lähettää sairaalaan. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että kohdunkaulan kaikututkimus tai biokemialliset pikatestit olennaisesti parantaisivat avoterveydenhuollossa tehtävää ratkaisua.

Synnyttäjä lähetetään erikoissairaanhoitoon, jos säännölliset kivuliaat supistukset alle kymmenen minuutin välein kestävät yli tunnin ajan tai on veristä vuotoa tai epäillään lapsiveden menoa. Syynä lähettämiseen voivat olla myös tähystystutkimuksessa näkyvät sikiökalvot tai jos tutkimuksissa todetaan epäsäännöllisiin supistuksiin tai painontunteeseen liittyvä kypsä kohdunkaula ennen raskausviikkoa 35 +0.

Ennenaikainen lapsivedenmeno aiheuttaa 25 – 30 prosenttia ennenaikaisista synnytyksistä. Lapsiveden mentyä laajakirjoinen antibioottihoito vähentää sikiökalvojen tulehduksen ja vastasyntyneen tulehdusten ja poikkeavien aivolöydösten vaaraa.

Synnytysten keskittäminen parantaa ennenaikaisesti syntyvien lasten ennustetta

Ennenaikaisen synnytyksen uhatessa pyritään kohdun supistuksia vähentävien lääkkeiden avulla viivyttämään synnytystä niin kauan, että siirto sairaalaan ja sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi annettava kortikosteroidihoito onnistuvat. Kortikosteroidihoito annetaan ennenaikaisen synnytyksen uhatessa ennen 35 +0 raskausviikkoa, sillä se mm. vähentää vastasyntyneen riskiä saada hengitysvaikeusoireyhtymä, jolle keskoset ovat alttiita.

Synnytykset tulee keskittää yliopistosairaaloihin kun raskauden kesto on alle 30+0 viikkoa. Synnytys yliopistosairaalassa parantaa ennenaikaisen vastasyntyneen ennustetta.

Mikäli sikiö voi huonosti tai todetaan kohdunsisäinen tulehdus, raskaus päätetään synnytykseen.

Ennenaikaisen vastasyntyneen riskit suuremmat

Ennenaikaiseen synnytykseen liittyy täysiaikaiseen verrattuna enemmän infektioita, istukkaverenvuotoja ja muita istukan ongelmia. Ennenaikaisesti syntynyt lapsi on täysiaikaista useammin huonokuntoinen ja alttiimpi aivoverenvuodoille ja yleiselle vuototaipumukselle ja synnytyksen aikana esiintyy enemmän sikiön sykemuutoksia. Hapen puutteen (asfyksia) vaikutukset ennenaikaiseen vastasyntyneeseen ovat vakavampia kuin täysiaikaisella lapsella.

Synnytyksen hoitolinjat riippuvat ennenaikaisuuden asteesta, synnytykseen johtaneista syistä ja muista ennusteeseen vaikuttavista tekijöistä.

Lähde: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito

Kommentoi »