Terve.fi

Lapsiveden niukkuus

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Julkaistu: 10.1.2008

Kysymys:

Minulla oli runsas verenvuoto rv 11+. Istukan todettiin reveenneen muutamien senttien matkalta toisesta reunasta, istukka sijaitsee etuseinässä, mutta ei tule kohdunsuun eteen.

Tämän jälkeen veristä vuoto ei ole ollut.

Rakenneultrassa 17+4 todettiin erittäin niukka lapsiveden määrä ja lähete sikiötutkimusyksikköön. Nyt viikkoja 21, sikiö kasvanut tähän saakka normaalisti, mutta veden määrä edelleen erittäin vähäinen, lääkäri sanoi tilan olevan vakava.

Olen huolesta suunniltani joka hetki. Hoidetaanko niukkavetisyyttä mitenkään? Minulle sanottiin, että voin elää ihan normaalisti, mm harrastaa liikuntaa ja yhdyntöjä. Olen kuitenkin lukenut, että jotkut on otettu täsäs vaiheessa osastolle ja on saanut käydä vain vessassa johonkin viikolle 32 saakka.

Millainen ennuste sikiöllä on selvitä? Jos tilanne pysyy samana, eikö asiaa hoideta, esim anneta keuhkoja kypsyttäbviä pistoksia, jos sikiö ei pysty veden vähyyden takia olemaan kohdussa kauaa…

Tämä on toinen raskauteni. edellinen meni ongelmitta, suunniteltu sektio 2006.

nimin. huolestunut

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Sinua hoitavat ihmiset tekevät varmasti parhaansa. Viikkoja on aika vähän, eikä keuhkoja kyspyttävistä lääkkeitä käytetä tässä vaiheessa, vasta kun on edessä elinkykyiset viikot, otetaan nämä lääkkeet käyttöön. Vedenmäärää ei oikeastaa voi mitenkään lisätä, eikä vuodelepokaan sitä lisää. Vuodelepoon on otettu siinävaiheessa, jos kohdunkaulan tilanne on uhkaava ja lapsi meinaa syntyä ennen aikojaan..

Valitettavasti näillä viikoilla ennuste on huono, mutta toivotaan, että veden määrä pysyisi edes jotenkin ja pääsisit hyville viikoille. Valitettavasti et voi tehdä muuta kuin elää päivän kerrallaan ja toivoa parasta. Et voi tilanteelle mitään…

Tsemppiä !!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.