Terve.fi

Vaiettu vaiva: äiti kakkaa housuun

Vaiettu vaiva: äiti kakkaa housuun
Julkaistu: 7.11.2011

Naisilla synnytys saattaa aiheuttaa hankalan vaivan. Peräaukon sulkijalihakset voivat synnytyksen yhteydessä revetä, mikä voi johtaa ilman karkailuun, kiireisiin vessajuoksuihin tai jopa housuun kakkaamiseen. Edes leikkaus ei aina auta.

Aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri Tarja Pinta kiinnittää huomiota siihen, kuinka kiusallinen ja häpeällinen vaiva voi olla. Iän myötä oireet voivat myös pahentua.

Yleensä lieviä vaurioita, joskus vaativat leikkauksen

Alatiesynnyttäjällä on Suomessa noin 0,4-2,4 prosentin riski saada riesakseen sulkijalihaksen täydellinen repeämä, kertoo Duodecim.

Pintan väitöstutkimuksessa havaittiin, että jopa 23 prosentilla alateitse synnyttäneistä ensisynnyttäjistä on piileviä sulkijalihasvaurioita. Piilevää vauriota ei ollut huomattu synnytyksen yhteydessä vaan vasta jälkeenpäin sulkijalihasten ultraäänitutkimuksessa.

Oireet olivat pääosin lieviä. Keisarileikatuilla ei vaurioita havaittu.

Toisinaan vaurio huomataan jo synnytyssalissa. Näin käy tosin vain 0,4-2,4 prosentissa alatiesynnytyksistä. Lihasrepeämät on mahdollista ommella leikkaussalissa heti synnytyksen jälkeen. Jos vaurio huomataan myöhemmin ja potilaalla on oireita, voidaan leikata jälkikäteen.

“Sulkijalihas oli katkennut kokonaan”

Koskaan elämässäni mikään ei ole käynyt yhtä kipeää, kuin se, kun lääkäri tunnusteli peräaukkoni pari päivää synnytyksen jälkeen. Tuntui kamalalta kuulla tuomio: leikkaukseen vain. Tunteet olivat herkässä muutenkin. En ollut kuullutkaan, että tällaista voisi tapahtua.

Kolme päivää synnytyksen jälkeen minut leikattiin. Selvisi, että peräsuolen sulkijalihas oli katkennut kokonaan. Suoranaista syytä ei kerrottu, mutta synnytys oli ollut raju: imukuppiyrityksiä tehtiin useita, lapsi oli avosuisessa tarjonnassa ja lopulta tehtiin kaksi viiltoa välilihaan eli kaksi epparia normaalin yhden sijaan.

Ontuva perustelu välilihan leikkaamiselle

Synnytyksen yhteydessä on kovin tavallista leikata väliliha.

Välilihan leikkaamista eli episiotomiaa perustellaan muun muassa väitteillä siitä, että tämä vähentäisi sulkijalihaksen repeytymisvaaraa. Kiistattomia todisteita väitettä tukemaan ei kuitenkaan ole. Sen sijaan useat tutkimukset osoittavat, ettei rutiiniepisiotomiasta näytä olevan hyötyä repeämien ehkäisyssä edes imukuppisynnytyksissä.

Vaikeasti korjattava vaiva

Väitöstutkimuksessa huomattiin, ettei sulkijalihas ole noin vain korjattavissa. Synnytyksen jälkeen tehdyt leikkaukset onnistuivat helpottamaan oireita selvästi vain kolmasosalla. Kolmasosalla apua tuli jonkin verran, kolmasosalla ei lainkaan. Tulosta huononsivat muun muassa korkea ikä, runsaat oireet ja lantionpohjanlihasten laskeuma.

Myöskään synnytyksen yhteydessä tehty korjausleikkaus ei aina tuo apua. Vuoden kuluttua todettiin 75 prosentilla edelleen sulkijalihasvaurio ja oireita oli 61 prosentilla potilaista. Näistä 20 prosentilla oli myös ulosteenkarkailua.

”Olen täysin parantunut”

Leikkaus onnistui hyvin. Yhden päivän tosin makasin sängyssä täydessä tokkurassa. Olin hirmu kipeä, mutta kakka pysyi sisällä. Synnytyksen jälkeen ”sain omaa aikaa”, kun jouduin käymään terapiassa. Pyllyyn työnnettiin patukka, joka antoi jonkinlaisia kivuttomia impulsseja.

Leikkauksesta on nyt seitsemän vuotta. Olisin halunnut synnyttää seuraavan lapsen alakautta, mutta tätä ei suositeltu. Menin keisarileikkaukseen.

Olen täysin parantunut. Joskus kun pierut ovat meinanneet alkaa karata, olen tehnyt terapeutin antamien pyllyjumppaohjeiden mukaan. Kiitos kiitos kiitos, suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä! Ennen vanhaan olisin kärsinyt loppuikäni häpeää ja joutunut rajoittamaan elämääni kakkavaivan takia.

Imukuppi lisää riskiä

Pintan tutkimuksessa huomattiin, että sulkijalihaksen repeämälle voivat altistaa imukuppisynnytys ja sikiön tarjontavirhe.

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että riskejä voivat olla myös ensisynnytys, pitkittynyt ponnistusvaihe yhdessä epiduraalipuudutuksen kanssa, yli nelikiloinen sikiö sekä sikiön suuri päänympärys.

Pintan mukaan kaikilta synnyttäneiltä pitäisi kysyä, miten uloste pysyy sisällä ja tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin. Myös riskit täytyisi tiedostaa, jotta vaurioita voitaisiin ehkäistä.

Lähde: Duodecim-lehti

Kursivoidut kohdat ovat sulkijalihaksen vauriopotilaan kommentteja.

2 kommenttia