Terve.fi

Lantionpohjan lihasten vauriot altistavat laskeumille

Lantionpohjan lihasten vauriot altistavat laskeumille
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alatiesynnytykset ja erityisesti pihtisynnytys voi altistaa naisia lantionpohjan lihasten vaurioille ja laskeumille. Tutkimuksessa mitattiin lantion välipohjan lihaksiin kuuluvan levator anii –lihaksen toimintaa naisilla, joilla oli todettu laskeuma.
Julkaistu 26.2.2007

Laskeumapotilaista yli puolella todettiin heikentynyt lihaksen toiminta, kun verrokeista vain 16 prosentilla oli puutteita lihaksen toiminnassa. Erityisesti pihtisynnytys altisti naisia lihasvaurioille.

Lantionpohjan lihasten tehtävä on kannatella ja tukea lantion elimiä, erityisesti virtsarakkoa, kohtua, emätintä ja peräsuolta, sekä vastustaa vatsaontelosta tulevaa painetta esimerkiksi yskimisen ja fyysisen ponnistuksen aikana.

Laskeumat ovat harvinaisia synnyttämättömillä naisilla, mutta kohtalaisen yleisiä useita lapsia alateitse synnyttäneillä ja vanhemmilla naisilla. Laskeutunut elin voi olla virtsarakko, kohtu, emättimen seinämä tai peräsuoli. Yhdysvalloissa tehdään vuosittain noin 200 000 lantion alueen laskeumien korjausleikkausta.

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia ja niitä kannattaakin treenata säännöllisesti. Lihasten heikko kunto altistaa paitsi laskeumille, myös virtsankarkailulle, joka on erittäin yleinen synnyttäneiden naisten vaiva.

Lähde: (Obstetrics & Gynecology 2007;109:295-302)

Kommentoi »