Terve.fi

Yllättäviä syitä painonnousuun

Yllättäviä syitä painonnousuun
Liikutko ja syöt normaalisti, mutta paino vain nousee? Katso lista asioista, jotka voivat vaikuttaa painoon. Lue lisää painonnousuuun johtavista tekijöistä.
Julkaistu 4.8.2009

Painonnousu johtuu täysin normaalista asiasta: ihminen syö enemmän kuin kuluttaa. Siksipä yletön kalorien nauttiminen tai liikunnan lopettaminen saavat vaa’an numerot kiipeämään pelottavan korkealle. Mutta entäs sitten, kun tekee kaiken niin kuin ennenkin ja silti paino kipuaa ylöspäin? WebMD kertoi kymmenen yllättävää syytä painonnousuun.

Nukkuminen

Painonnousu ja uni tai sen puute liittyvät toisiinsa vahvasti. Vaistonvaraisesti valvoessa myöhään myös napostelun todennäköisyys kasvaa. Kun lopulta nukahtaa, keho toimii eri tavalla. Ruokahaluun vaikuttavat hormonit kaappaavat vallan, joten aamulla on kauhistuttava nälkä. Samat hormonit myös saavat olon tuntumaan siltä, ettei ruoka täytä vatsaa.

Stressi

Kun elämän vaatimukset muuttuvat liian voimakkaiksi, keho napsahtaa selviytymisvaihteelle: stressihormoni kortisolia alkaa erittyä, mikä taas kohottaa ruokahalua. Kaiken lisäksi stressaantuneena paljon kaloreita sisältävät lohdutusruoat näyttävät entistä houkuttelevammilta. Ei siis ihme, että stressi lihottaa.

Masennuslääkkeet

Joidenkin masennuslääkkeiden valitettava sivuvaikutus on painonnousu, jota saattaa esiintyä neljäsosalla pitkäaikaisista käyttäjistä. Jos masennuslääke tuntuu olevan syy lihomiseen, keskustelu lääkärin kanssa toiseen lääkkeeseen vaihtamisesta voi olla tarpeen. Monien ihmisten painonnousu masennuslääkkeiden käytön aloittamisen jälkeen johtuu kuitenkin aivan eri asiasta: he yksinkertaisesti tuntevat olonsa paremmaksi ja alkavat myös syödä paremmin.

Kortikosteroidit

Tulehduksia estävät steroidilääkkeet aiheuttavat painonnousua, sillä ne varastoivat nesteitä ja parantavat ruokahalua. Painonnousun suuruus riippuu kuitenkin lääkeannoksen voimakkuudesta ja kuurin pituudesta. Joillakin ihmisillä lääke aiheuttaa rasvan kerääntymisen tiettyyn paikkaan, kuten kasvoihin, niskaan tai vatsaan.

Muut lääkkeet, jotka saattavat lihottaa

Monet reseptilääkkeet on yhdistetty painonnousuun. Listalta löytyy esimerkiksi migreeni-, verenpaine- ja diabeteslääkkeitä. Lääkärin kanssa voi yrittää löytää lääkkeen, joka hoitaa oireet ilman häiritseviä sivuvaikutuksia.

Yleisestä uskomuksesta huolimatta yhdistelmäehkäisypillerit eivät lihota.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Jos kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia, seuraa väsymystä, heikkoutta, palelua ja painonnousua. Ilman tarpeeksi suurta tyroksiinimäärää aineenvaihdunta hidastuu, jolloin lihominen on todennäköisempää. Jopa kilpirauhasen toimiminen normaalin asteikon alapäässä saattaa aiheuttaa lihomista. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitava lääke saattaa onneksi kumota osan ylimääräisistä kiloista.

Menopaussi

Menopaussi ja estrogeenin vähyys keski-iässä eivät aiheuta painonnousua. Nämä kaikki saattavat ilmestyä yhtä aikaa, mutta hormonitasojen muutokset eivät todennäköisesti ole syyllisiä. Ikääntyminen hidastaa aineenvaihduntaa, joten kaloreita palaa vähemmän. Myös mitkä tahansa muutokset elämäntyylissä, kuten esimerkiksi liikkumisen vähentyminen, vaikuttavat lihomiseen merkittävästi. Mutta se paikka, johon kilot kertyvät, saattaa liittyä menopaussiin: rasva kasaantuu vyötärölle lantion ja reisien sijaan.

Cushingin oireyhtymä

Cushingin oireyhtymässä kortisolihormonin määrä lisääntyy voimakkaasti aiheuttaen lihomista ja muita poikkeavuuksia. Cushingin oireyhtymä saattaa johtua kortikosteroideista tai kasvaimesta yleisimmin aivolisäkkeessä tai lisämunuaisissa. Kilot keskittyvät kasvojen ulkoneviin osiin, kaulaan, yläselkään tai vyötäröön.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on yleinen hormoniongelma synnytysiässä olevilla naisilla. Monien oireyhtymästä kärsivien naisten munasarjoissa kasvaa monia pieniä kystia. Tila johtaa hormonitasojen epätasapainoon, joka taas vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi aiheuttaa liiallista karvankasvua sekä aknea. Oireyhtymästä kärsivät naiset ovat immuuneja insuliinille, mikä saattaa aiheuttaa lihomista. Painolla on tapansa kerääntyä vatsaan, jolloin sydänsairauksien riski kasvaa.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen ihmiset lihovat keskimäärin 2-5 kiloa. Miksi? Nikotiini hillitsee ruokahalua, joten lopettamisen jälkeen nälkä on voimakkaampaa ja saattaa johtaa ylensyömiseen. Nikotiini myös kiihdyttää aineenvaihduntaa, joten lopetettuaan polttamisen täytyy muistaa tasapainottaa tilanne. Nikotiini kaiken lisäksi heikentää makuaistia, joten savuttomana ruoka alkaa yhtäkkiä maistua paremmalta.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää:

Kommentoi »