Kauneus ja Terveys

Tiesitkö? Yksinäisyys voi periytyä

Tiesitkö? Yksinäisyys voi periytyä
Jos vanhemmat ovat yksinäisiä susia, lapsestakin voi tulla sellainen. Lapsena koettu yksinäisyys jatkuu helposti aikuisenakin.
Julkaistu: 12.9.2016

Yksinäisyys alkaa jo vauvana. Jotkut ovat voineet saada jo vauvana kokemuksia, jotka johtavat myöhemmin yksinäisyyden tuntemiseen.

– Vauvalla on tarve olla lähellä.­ Vauva­ tarvitsee silmät, jotka katsovat takaisin. Myös aikuisella on tarve tulla­ kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi, sanoo tutkija Krista Lagus Aal­to-yliopistosta

Yksinäisyydessä on usein ­kyse siitä,­ että joukkoon kuulumisen­ tunne­ on vaurioitunut. Ihmiset­ eivät­ välttämättä­ tunne syvintä­ yksinäisyyttä­ yksin ­ollessaan vaan ­ihmisten joukossa, jolloin eivät saa keneenkään kontaktia.

– On iso työ päästä yksinäisyydestä­ eroon. Joskus saattaa iskeä toivottomuus: Pääsenkö koskaan tästä­ ­­ulkopuolisuudesta. Vaikka yritän tehdä­ mitä tahansa, minut torjutaan.

Lapsuuden yksinäisyys jatkuu

Yksinäisyys voi olla sosiaalisesti­ periytyvää: se voi siirtyä vanhemmilta­ lapsille.

– Jos on ollut lapsena yksinäinen, sillä on taipumus jatkua vielä aikuisuuteen, kertoo lasten yksinäisyydestä­ väitöstutkimuksen tehnyt kasvatustieteiden tohtori Niina Junttila.

Junttilan mukaan jopa 20 prosenttia suomalaisista lapsista ja nuorista­ kärsii vakavasta yksinäisyydestä.­ ­Aikuisista noin 20 prosenttia ­kokee niin jossain vaiheessa elämäänsä.

Yksinäisyys on leimaavaa. Niin lapset kuin aikuisetkin vaistoavat, kuka­ on yksinäinen susi, ja häntä työnnetään vaistomaisesti pois. Lapsena­ ­hänet jätetään välitunnilla yksin. ­Aikuisena hän saattaa jäädä­ huomiotta­ vaikkapa Facebookissa.

Suhde voi lisätä yksinäisyyttä

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia tuntee olonsa yksinäiseksi parisuhteessa. Jos suhteessa ei ole riittävästi­ tun­ne­­yhteyttä, keskustelua ja elämän ­jakamista, olo tuntuu irralliselta.­ Se voi tuoda surua ja häpeää.

– Oletus on, että parisuhteessa saa yhteyden, kosketusta ja kuuntelua. Kun katsot toista ja hän ei vastaa, se satuttaa, Lagus kuvailee. 

Yksinäisyystutkimusten mukaan miehillä on usein pienemmät odotukset parisuhteen tunneyhteydestä.­ Heille saattaa olla tärkeämpää se, että­ kumppani on ylipäänsä olemassa.

– Tutkimuksissa on huomattu, että­ jos on suuria odotuksia parisuhteesta,­ eivätkä ne täyty, pettymys tuo yksinäisyyden tunteen, Krista Lagus kertoo.

Myös suhteen päättyminen voi ­lisätä yksinäisyyttä, sillä kumppanin lisäksi­ menettää usein ystävä- ja sukulais­piirejä. Vaikka molempien­ suku­puolten yksinäisyys lisääntyy eron jälkeen, tutkimuksissa huomattiin, että naisten ­yksinäisyys väheni ajan kuluessa.

– Ero mahdollistaa muutoksen ja avaa lukkiutuneen tilanteen. Tässä mielessä ero on osalle tie ulos pari­suhteessa koetusta yksinäisyydestä.

Yksinäisyyteen apua ryhmäterapiasta

Myös elämäntilanne, esimerkiksi ­kotiäitiys voi johtaa yksinäisyyteen.

– Jos ei onnistu liittymään ­äi­­tien ­yhteisöön eli naapuruston ­äi­­ti­piireihin, yksinäisyys saattaa iskeä.

Yksinäisyys on trauma, joka on mahdollista purkaa. Siihen voivat auttaa kosketushoidot, kuten hieronta­ ja rosenterapia.

Apua voi saada myös ryhmä­terapiassa, jossa voi harjoitella toisten ihmisten kohtaamista.

– Yksinäisyyden haavoittama tarvitsee korvaavia kokemuksia. Yksinäisen identiteetistä voi päästä myös turvallisessa parisuhteessa, jossa tulee nähdyksi, kuulluksi ja kosketetuksi.

Lue myös:

Kommentoi »