Hyvinvointi

Näin nautit yksinolosta

Milloin viimeksi olet antanut aikaa itsellesi? Oletko ehtinyt jo unohtaa miltä tuntuu olla hetken verran yksin? Osaatko nauttia yksinolosta?

Teksti Minna Korkia-aho
Kuvat Thinkstock
30.10.2014

Monesti arki, kuten työ, perhe, ystävät, harrastukset ja erilaiset askareet, pitävät kiireisenä ja unohdamme viettää aikaa itsemme kanssa. Osa myös kokee yksinolon hyvällä omallatunnolla vaikeaksi, koska olisi niin paljon muutakin tehtävää. Yksinoloon liittyykin vahvasti itsensä arvostaminen ja oman elämänsä kunnioittaminen. Usein myös paras tapa oppia itsestään enemmän on viettää hetki aikaa itsensä kanssa. Samalla huollat myös mieltä ja kehoa. Onko sinun helppoa vai vaikeaa suoda aikaa itsellesi? 

Osaatko nauttia yksinolosta?

Usein yksinäisyys ja yksinolo liitetään yhteen. Yksinäisyys on monelle jopa pelottava tunne ja vastentahtoista, kun taas yksinolo on usein toivottua ja odotettua hemmottelua sekä vastapainoa arjen hektisyydelle. Tunnistatko eron?

Toisille on luontevampaa olla yksin, toiset taas tarvitsevat totuttelua. Osa myös saattaa joutua perustelemaan yksinoloa vaikkapa lähipiirille tai itselleen, ja kokevat oman ajan ottamisen haastavaksi. Myös elämäntilanne vaikuttaa siihen, kuinka paljon voi ja haluaa olla yksin. Viihdytkö sinä itsesi kanssa? 

Tekemistä vai olemista?

Yksinolossa oleellista on se, että teet sitä, mikä on kulloinkin parasta juuri sinulle. Joskus hetki olemalla ihan vaan jouten voi olla parhaalla tavalla vietettyä omaa aikaa. Toisinaan se voi olla hetki tehden jotain lempipuuhaasi. Jos sinulla olisi nyt hetki aikaa ihan vaan itsellesi, mitä tekisit? Vai olisitko vain? 

Sovi treffit

Voit aloittaa antamalla itsellesi aikaa esimerkiksi yhden tunnin viikossa. Jollekulle tämä on paljon, toiselle taas täysin riittämätön aika. Määrittele itsellesi sopiva kesto, rytmi ja ajankohta, sovi treffit itsesi kanssa ja nauti omasta, parhaasta seurastasi.

Kirjoittaja on LCF Life Coach ja Olonkeveys-valmentaja

Lue myös:

Ystävyys on yliarvostettua

Nainen viihtyy paremmin yksin kuin mies

Murra yksinäisyyden tunnelukko

Miksi yksineläjä kohtaa niin paljon ennakkoluuloja?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi