Yksinolo on miehille vaikeampaa kuin naisille

Yksinolo on miehille vaikeampaa kuin naisille
Jouluna sinkkuisyys saattaa tuntua erityisen rankalta. Väestöliiton tutkijaprofessori Osmo Kontulan Yksin yhdessä -tutkimus selvitti, että parisuhdekeskeiset ihmiset tuntevat itsensä erityisen yksinäisiksi, jos he elävät yksin. Tämä on miehille tyypillisempää kuin naisille. Erossa katoaa usein myös enemmistö yhteisistä ystävistä.
10.12.2014

Eritoten joulusta voi muodostua vaikea tapahtuma sinkkuisälle – varsinkin, jos yksinolo (ero) on uusi tilanne. 

Professori Osmo Kontula sanoo, että sinkkuisien omat sosiaaliset verkostot ovat suppeat ja eron jälkeen pääosa parin yhteisistä ystävistä katoaa jonnekin. 

– Usein perheet panostavat ennen eroa jouluisin vaimon sukulaisiin. Sinkkuisä joutuu siksi jouluna lämmittelemään uudelleen suhteitaan omiin sukulaisiinsa. Tämä ei ole välttämättä helppoa. Jouluna yksinäisyys tuntuu kaikkein raskaimmalta, hän tarkentaa.

Psykologi ja psykoterapeutti Mirka Paavilaisen mukaan eronneilla naisilla on useammin ehkä läheisiä ystäviä tai sukulaisia, joiden seuraa kehtaa pyytää pyhiä ajatellen. 

– Miesten yksinäisyys on usein varmasti tuntuvampaa etenkin, jos ennen eroa tai sen aikana ei vielä ole tullut aktivoitua omia sosiaalisia verkostoja.

Isän joulu lasten kanssa

Kaikille eronneille miehille ei joulu lasten kanssa ole itsestäänselvyys. Eron jälkeen toimiva vanhemmuuskumppanuus tarkoittaa usein käytännössä joulun pyhiä vuorovuosina isän tai äidin kanssa tai sitä että osan pyhäpäivistä lapset viettävät isän ja osan äidin kanssa. Mutkia matkaan tuovat vanhempien huonot välit, luottamuspula tai pitkä välimatka vanhempien kotien välillä. 

Psykologi Paavilainen sanoo, ettei ole tavatonta, että isä on lasten kanssa sen verran etäinen, että itse epäilee omaa selviytymistään lasten kanssa juhlapyhinä. – Etävanhemman ajatus joulusta voi olla se, että lapsille pitäisi pystyä tarjoamaan kasapäin lahjoja ja muita sirkushuveja. Moni etävanhemmaksi jäänyt isä vähätteleekin omaa merkitystään lapsen elämässä eikä ymmärrä, miten suuri merkitys lapsille olisi sillä, että isä vain viettäisi heidän kanssaan aikaa, tietysti selvin päin ja arjen perushoivasta huolehtien, ilman sen suurempia krumeluureja, hän rohkaisee.

Lapset ensin

Paavilaisen mukaan myös moni isä, joka ei ymmärrä omaa arvoaan lastensa silmissä ja ei tästä syystä pysty usein olemaan läsnä, voisi ottaa joulun mahdollisuutena lisätä omanarvontuntoaan viettämällä ennakkoluulottomasti aikaa omana itsenään lastensa kanssa.

– Joulun pyhät voisivat olla huoltajuuden jakaville vanhemmillekin välirauhan aikaa, vaikka suhde muuten olisi riitaisa ja kauna kannettaisiin molemmin puolin. Lapsilla tulisi kuitenkin olla oikeus yhteisen arjen lisäksi myös yhteiseen juhlaan molempien vanhempien kanssa, mikäli ei ole syytä olettaa, että toinen vanhemmista ei yksinkertaisesti selviytyisi lasten perustarpeiden täyttämisestä, hän tarkentaa.

Yksinäisyys voi olla myös aikaa itselle

Paavilainen pitää tärkeänä, että omia yksinäisyyden, surun ja kaipauksen tunteita ei vältellä eikä hoideta päihteillä. 

- Jos ei siedä yksinäisyyttä, kannattaa sopia jo etukäteen kavereiden tai sukulaisten jouluseurasta. 

Hänen mukaansa joulu on myös hyvä mahdollisuus viettää aikaa itsekseen, mikäli se tuntuu itselle sopivalta. 

– Välttämättähän joulusta ei tarvitse tehdä suurta numeroa vaan lähestyä pyhinä päivinä muiden joukossa. Osa sinkuista tekeekin mielellään töitä pyhinä, kun taas toiset ovat mieluummin vapaalla, mutta eivät välttämättä halua viettää aikaa normaalista arjesta juuri poikkeavalla tavalla. Tämänkin pitää olla täysin sallittua – vapaassa maassa saa onneksi viettää joulua toivomallaan tavalla, tai olla viettämättä, jos siltä tuntuu, hän lisää.

Asiantuntijoina psykologi ja psykoterapeutti Mirka Paavilainen ja tutkijaprofessori Osmo Kontula.

Lue myös:

Kommentoi »