Uskalla olla yksin

Uskalla olla yksin
Sinkkuus voi eheyttää eron jälkeen paremmin kuin uusi suhde. Siirtyminen nopeasti parisuhteesta toiseen saattaa pitkittää toipumista edellisestä suhteesta. Suhteesta toiseen hyppimisen sijaan on tervettä löytää tilaa itselle ja olla yksin.
Julkaistu 30.3.2011

Mistä eronnut ihminen tietää, koska on valmis uuteen parisuhteeseen? Miessakit ry:n erovastaava Jouni Linnankosken mielestä ihmisen on parempi olla niin kauan yksin, että edellinen suhde on omassa mielessä loppuunkäsitelty. Linnankosken mielestä erokriisin silmässä oleva ihminen kuormittaa parisuhdetta puhumalla ongelmistaan ja jäsentymättömällä elämäntilanteellaan.

– Kriisissä on viisaampaa hakea apua kuin ryhtyä seurustelemaan. Jo pelkästään kiintymyssiteistä ylipääseminen on hitaampaa, jos ei sure menetystään kunnolla, Linnankoski sanoo.

Naisilta sinkkuus eron jälkeen saattaa sujua paremmin kuin miehiltä. Miehille on melko tavallista siirtyä nopeasti suhteesta toiseen. Tämä voi johtua pelosta kohdata eron hankalat tunteet ja itsenäisyyden vaikeus.

– Jos on selvästi vaikeaa viettää aikaa itsensä parissa ja lähtee sen vuoksi hakemaan seuraa, on ohjaava motiivi liiallinen riippuvuus, eikä rakkauden jakamisen tarve, Linnankoski opastaa.

Sietämätöntä jäädä yksin

Yksin eläminen on toisille vaikeampaa, sillä se vaatii kykyä tulla toimeen itsensä seurassa. Eronneen tai leskeksi jääneen voi olla vaikeaa kokea elämäänsä merkitykselliseksi. Linnankoski toteaa tämän tunteen olevan aivan luonnollinen kokemus, ja hänestä on tärkeää hyväksyä se.

Osalle ihmisistä yksinjäämisen ajatus on kuitenkin lähes sietämätön.

– Ihmisen kyky kantaa ja kannatella itseään on silloin jäänyt puutteelliseksi. Sanotaan, että kypsä kahden aikuisen ihmisen välinen suhde edellyttää kykyä olla riittävän itsenäinen, mutta samalla kykyä näyttää myös tarvitsevuutensa.

Jos yksinjääminen eron jälkeen pelottaa, kannattaa peloistaan puhua mahdollisimman avoimesti.

Puhuminen ystävien tai luotetun sukulaisen kanssa sekä ammattiapu auttavat jaksamaan vaativassa tunnekriisissä.

– Eroryhmässä vertaistuki auttaa selviämään monien hankalien tunteiden kanssa ja sieltä saa myös uusia näkökulmia omaan elämäntilanteeseen, Linnankoski kertoo.

Miten toimin sinkkuna?

Pitkän parisuhteen jälkeen sinkulle voi olla luonnotonta toimia yksin. Hän kaipaa usein paria arkirutiineihin. Silloin on hyvä muistaa, että yksin eläessä ihmisellä on suurempi vapaus tehdä asioita haluamallaan tavalla, toinen ei ole heti korjaamassa tai neuvomassa. Ihminen voi elää itsekeskeisemmin ja nauttia vapaudesta.

– Sängyssä on enemmän tilaa ja valot voi sammuttaa, kun siltä tuntuu. Harrastuksille ja ystäville on enemmän aikaa ilman että menemisistään täytyy tuntea huonoa omaatuntoa, erovastaava kuvailee.

Sinkkuna arkuus kannattaa unohtaa ja lähteä reippaasti yksin liikkeelle, koska siten tutustuu parhaiten uusiin ihmisiin. Kun ujouden kynnyksen ylittää ja lähtee liikkeelle, voi saada itseään vahvistavia kokemuksia.

– Esimerkiksi erilaiset sinkkutapaamiset ovat oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin, Linnankoski vinkkaa.

Vahvistaa itsetuntoa

Kun eron jälkeen sinkkuna oleminen on vapaaehtoisesti valittu, vahvistaa se ihmisen itsetuntoa. Sinkku huomaa, että hän selviää omin voimin, vaikkakin läheistensä ja ammattiavun turvin.

Omaa kelpaamista ei myöskään alisteta sille, tuleeko hyväksytyksi. Itsensä rakastaminen tiettyyn pisteeseen saakka ovat terveen erillisyyden edellytys.

– Jos eron jälkeen lähdetään nopeasti vahvistamaan itsetuntoa uudella suhteella, paikkaa se itsetuntoa, mutta ei vahvista aikuiselle tärkeää kokemusta itsessään olevasta katoamattomasta rakkaudesta. Jos uuteen suhteeseen kuitenkin lähtee pian edellisen loputtua, on toista kohtaan reilumpaa, että ei anna vääriä odotuksia, summaa erovastaava Linnankoski.

Tosin joskus kaksi eronnutta voivat hyvälläkin tavalla tukea toisiaan:

– He saavat puhua omasta erostaan ja kokea kipeästi kaipaamaansa läheisyyttä. Tästä huolimatta yhteistä tulevaisuutta ja siihen lupautumista kannattaa vielä pidätellä, Linnankoski neuvoo.

Kommentoi »