Ajatteletko sinäkin, että yksin pääsee helpommalla? Asiat saa tehdä niin kuin haluaa: lukea hiljaisuudessa, siivota tai jättää siivoamatta, olla rauhassa mutkikkailta ihmissuhteilta.
Totta – suureksi osaksi.
On hyvä osata ajatella ja toimia itsenäisesti eikä ripustautua muihin. Yksin oleminen voi avata tien parempaan itsetuntemukseen.
– On tärkeää pystyä olemaan itsekseen. Silloin voi syvemmin käsitellä ajatuksiaan ja tunteitaan: kuka olen ja mitä haluan, sanoo psykologi Paula Aarnio.
Itsetuntemus on hyväksi parisuhteellekin. Jos ei tunne itseään, on vaikeaa jakaa elämä toisen kanssa. Jokaisen kannattaisikin opetella nauttimaan omasta seurastaan.
Lue myös: Jos yksinäisyys on ongelma, olisiko kyse tunnelukosta?
Työelämä suosii tiimipelaajia
Toiset koteloituvat luonnostaan omiin oloihinsa, kun toiset lepattelevat sosiaalisissa tilanteissa kuin vastakuoriutuneet perhoset.
Aarnion mukaan yksi selitys on synnynnäinen temperamentti, tapa reagoida ja tehdä asioita. Toiset ovat sisäänpäinkääntyneitä introvertteja, toiset sosiaalisia ekstrovertteja.
Myös esimerkiksi Aspergerin syndroomaan liittyy taipumus viihtyä itsekseen.
Nykyhetki tuntuu hengittävän ekstroverttien kiivaaseen tahtiin. Työelämä suosii tiimipelaajia, ja sosiaalinen media ylistää laajoja kaveripiirejä.
Sosiaalisuus on kuitenkin yliarvostettua.
– Harkitsevista introverteista on hyötyä työpaikoilla. Heillä on usein hyvä keskittymiskyky ja vahva oikeudentaju. Raha tai asema ei välttämättä ole heille tärkeitä, Aarnio sanoo.
Riittävätkö kirjat tai kutimet seuraksi? Tarvitseeko jokainen ystäviä?
– Tämä on hirveän vaikea kysymys. Yleisesti ystävyyssuhteet ylläpitävät hyvinvointia. Mielestäni olisi tärkeää, että kaikilla olisi kontakteja muidenkin kanssa.
Jokainen elää kuitenkin omaa elämäänsä. Yksinkin saa olla onnellinen!
Lue myös: Miksi yksineläjiä kohtaan on ennakkoluuloja?
Hyväksy tilan tarve
1. Tunne itsesi ja hyväksy oma halusi olla yksin. Jotkut tarvitsevat yksinoloa luonnostaan muita enemmän. Älä vertaa itseäsi muihin. Et ole huonompi, vaikka viihdyt yksin eikä sinulla ole Facebookissa 500 kaveria.
Etsi tietoa. Esimerkiksi Susan Cain on kirjoittanut aiheesta kirjassaan Hiljaiset: introverttien manifesti.
2. Puhu läheisillesi. Jos läheiset ihmettelevät, kerro avoimesti siitä, kuinka paljon ja millaista omaa aikaa tarvitset.
Puolison kanssa voi sopia pelisäännötkin, jotta asiat eivät ala hiertää eikä toinen tulkitse toista virheellisesti. Kerro, että rakastat, vaikka et halua kyhnätä kyljessä.
3. Valmistaudu. Rauhoitu ennen vilkasta päivää ja muista jättää aikaa palautumiseen. Järjestä itsellesi rauhaa myös töissä. Pidä tauko yksin tai tee osa töistä hiljaisessa huoneessa.
4. Vaihda kanavaa. Vaikka viihdyt yksin, sinun ei tarvitse olla hiljaa. Voit kertoa mielipiteitäsi vaikka sosiaalisessa mediassa tai blogissasi.
5. Älä syyllistä itseäsi, vaikka et halua lähteä illanistujaisiin tai sukujuhliin. Ei ole väärin tuntea joitakin tilanteita vaikeiksi. Jos asia vaivaa, mieti, mitä mukanaolosi merkitsisi muille. Epämukavissa tilanteissa toimimista voi harjoitella.
Lue myös:
Nainen viihtyy paremmin yksin kuin mies