Terve.fi

Parvorokko yleistietoa

Parvorokko yleistietoa
Parvorokko (pikkurokko, viidestauti) on virusinfektio, johon voi sairastua vain kerran. Parvorokkoon voivat sairastua niin lapset, kuin aikuisetkin.
Julkaistu: 10.4.2018
Parvorokko, joka tunnetaan myös nimillä pikkurokko ja viidestauti, on virusinfektio, jolle on ominaista lievä kuume ja suuret, läimäytyksen jättämiä jälkiä muistuttavat, punoittavat läiskät poskilla.
Erityisesti kouluikäiset lapset ovat alttiita parvorokkotartunnalle, mutta sitä voi esiintyä myös aikuisilla. Lähes puolet aikuisista ovat sairastaneet parvorokon oireettomasti. Parvorokkoon voi sairastua vain kerran.
Lue lisää parvorokon oireista.

Parvorokon aiheuttaja

Parvorokon, jonka latinankielinen nimi on erythema infectiosum, aiheuttaa parvovirus B19. Se leviää ihmiseltä toiselle nenän tai suun eritteiden kautta. Ihottumavaiheessa potilas ei enää tartuta.
Itämisaika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen on yleensä 6-16 päivää.
Lisätietoa parvorokon hoidosta.

Parvorokko seuranta

Parvorokon sairastanut terve lapsi ei tarvitse seurantaa. Jos raskaana oleva sairastaa parvorokon, suositellaan sikiön kaikututkimuksia viikoittain, kunnes äidin tulehduksesta on kulunut 12 viikkoa.

Parvorokon periytyvyys

Parvorokko ei periydy, eikä siihen liity perinnöllistä alttiutta.

Parvorokon yleisyys

Parvorokko esiintyy tyypillisimmin 5-15 vuotiailla pieninä epidemioina keväisin. Aikuisista noin puolet ovat sairastaneet parvorokon.

Parvorokon ennuste

Terveillä lapsilla parvorokko on yleensä lievä tauti ja paranee itsestään. Ennen 20. raskausviikkoa kohdunsisäinen infektio voi johtaa sikiön kuolemaan noin 10%:ssa tapauksista.
Lue lisää muista rokkotaudeista.
Lähteet:
Parvorokko, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Infektiotaudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Pentti Huovinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Virustaudit, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Pentti Huovinen, Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Parvovirukset ja muut yksisäie-dna-virukset, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
ICD-10:
B08.3 Parvorokko
Kommentoi »