Terve.fi

Parvorokko oireet

Parvorokko oireet
Parvorokon oireisiin kuuluu kuume, nuha, kurkkukipu, päänsärky ja lihaskipu. Parvorokkoon liittyy myös ihottumaa. Lisää parvorokon oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Parvorokko alkaa yleensä lievällä kuumeella, päänsäryllä ja tavallisilla flunssan oireilla eli nuhalla, kurkkukivulla ja yskällä sekä lihaskivuilla. Nämä oireet saattavat kestää muutaman päivän ennen punoittavan ihottuman puhkeamista lapsen poskiin. Poskilla näkyy kirkkaanpunaiset, symmetriset läimäytyksen jälkiä muistuttavat läiskät.
Muutaman päivän kuluttua ihottuma voi levitä muualle kehoon, yleensä raajoihin, alkaen yläraajojen ojentaja puolelta muuttuen vähitellen verkkomaiseksi. Ihottuma ei kuitenkaan yleensä leviä kämmeniin eikä jalkapohjiin. Ihottuma, joka joillakin lapsilla on kutiseva, kestää 1-3 viikkoa. Joskus ihottuma näkyy selvemmin auringonvalo- tai lämpöaltistuksen tai fyysisen aktiviteetin jälkeen. Kasvoihottuma häviää parissa päivässä, mutta vartaloihottuma voi kestää useita viikkoja välillä häviten.
Monilla potilailla parvorokko ei aiheuta minkäänlaisia oireita.
Parvorokko on yleensä lievä sairaus ja se aiheuttaa komplikaatioita hyvin harvoin.
Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla kädet, ranteet, nilkat ja polvet voivat turvota ja olla kipeitä. Tällaiset nivelongelmat voivat kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen ne häviävät itsestään.
Parvorokko ilmenee vakavampana lapsilla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt (esimerkiksi syöpä- tai AIDS-potilailla). Tällöin parvorokkovirusinfektio ei parane normaalisti vaan se voi kroonistua.
Parvovirus voi aiheuttaa aplastisen kriisin potilailla, joilla on lyhentynyt punasolujenikä. Tämä johtuu siitä, että parvovirus pysäyttää punasolujen tuotannon.
Lisäksi parvorokkoon sairastuneilla, raskaana olevilla naisilla on olemassa riski, että sikiö voi saada virustartunnan äidiltä. Tämä voi joskus aiheuttaa ongelmia sikiössä. Erityisesti alkuraskauden aikana infektio voi aiheuttaa sikiölle anemian. Pahimmissa tapauksissa infektio johtaa sikiön kuolemaan, sikiön kuoleman riski pienenee 10%: sta 1%:in 20. raskausviikon jälkeen. Viruksen ei kuitenkaan ole havaittu aiheuttavan epämuodostumia.
Tutustu myös muihin rokkotauteihin.
Lähteet:
Parvorokko, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Infektiotaudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Pentti Huovinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Virustaudit, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Pentti Huovinen, Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Parvovirukset ja muut yksisäie-dna-virukset, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Kommentoi »