Terve.fi

Parvorokko hoito

Parvorokko hoito
Parvorokkoa voi hoitaa parasetamolilla tai kutinaa lievittävillä lääkkeillä. Myös lepo ja runsas juominen ovat tärkeä osa parvorokon hoitoa. Lue lisää.
Julkaistu: 9.4.2018
Parvorokko aiheuttaa vain vähän, jos ollenkaan, vaivoja sitä sairastavalle lapselle. Hoito on oireenmukaista. Lepo ja runsas juominen auttavat flunssan oireisiin. Kutinaa lievittävät lääkkeet voivat auttaa kutisevaan ihottumaan. Parasetamoli voi myös auttaa kuumeeseen ja nivelsärkyihin. Antibiootit eivät kuitenkaan auta virusperäisiin tauteihin.
Lue lisää parvorokon oireista.
Parvorokkotartuntaa on vaikea välttää, sillä se leviää jo ennen ihottuman puhkeamista. Ihottuman puhjettua parvorokko ei enää tartu. Suun peittäminen yskiessä ja aivastaessa, säännöllinen käsienpesu, lelujen puhdistus ja sairaiden ihmisten seuran välttäminen voivat vähentää virustartuntariskiä.
Lisätietoa rokkotaudeista.
Lähteet:
Parvorokko, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Infektiotaudit, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Pentti Huovinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Virustaudit, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Pentti Huovinen, Klaus Hedman, Terho Heikkinen, Asko Järvinen, Seppo Meri, Martti Vaara (toim.), Parvovirukset ja muut yksisäie-dna-virukset, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Kommentoi »