Oletko tahtomattasi yksinäinen?

Oletko tahtomattasi yksinäinen?
Yksinäisyys on kolme kertaa suurempi terveysriski kuin ylipaino. Jos kaipaat ystäviä ja läheisyyttä, katso, auttaisivatko nämä vinkit eroon yksinäisyydestä.
Julkaistu 18.11.2016

Yksinäisyys ja yksin oleminen ovat eri asioita. Vapaaehtoinen yksinolo mahdollistaa itsetutkiskelun ja tukee itsenäisyyttä. Ahdistava yksinäisyys on tuskaista, ja sitä voivat kokea kaikenikäiset. Yksinäisyyden on arveltu olevan jopa suurempi kansantauti kuin ylipaino, juominen ja sydänsairaudet.

Yksinäisyys on terveyttä huonontavaa ja hyvinvointia alentavaa. Sen on arveltu olevan monen oireen kuten syömisongelmien ja liikkumattomuuden taustalla. On ajateltu, että ensin on ollut yksinäisyys ja vasta sitten on tullut masennus. Yksinäisyys on kolme kertaa suurempi terveysriski kuin ylipaino ja sen vaikutus elinajan ennusteeseen on samaa luokkaa kuin tupakoinnin. Mitä siis voisimme tehdä yksinäisyyden vähentymiseksi?

Murra yksinäisyyden tunnelukko - aloita tästä!

Toiko avioero yksinäisyyden?

Yksinäisyyden tunne on monisyinen kokemus, jonka syntyyn on eri syitä. Muutto toiselle paikkakunnalle, avioero, kuolema ja muunlaiset menetykset voivat saada aikaan yksinäisyyttä. Ulkopuolisuuden tunne syntyy, kun ihminen kokee, ettei häntä hyväksytä eikä hän kuulu mihinkään ryhmään. Sosiaalista yksinäisyyttä kokeva, ei tunne kuuluvansa työyhteisöön, harraste- tai kaveriporukkaan.

Myös parisuhteessa voi kokea yksinäisyyttä, jos ei tule kohdatuksi ja kosketetuksi. Emotionaalinen yksinäisyys voi silloin tuntua erityisen pahalta, jos ei ole ketään läheistä ystävää, jolle kertoa kaikesta.

Yksinäisyyden tunne voi saada ihmiset kokemaan elämänsä merkityksettömäksi ja vailla tarkoitusta olevaksi.

Yksinäinen: Ole itsesi paras kaveri

Yksinäisyydestä kärsiville on tärkeä hyväksyä itsensä ja olla ensin itsensä paras kaveri. Yksinäinen voi miettiä hyviä asioita itsessään ja sanoa itselleen, että on ihan riittävän hyvä tyyppi. Kun pitää itsestään, usein muutkin pitävät. Jos itsetunto on heikko, ihminen usein ajattelee, etteivät muut kaipaa seuraani. Tämä estää usein hakeutumasta muiden seuraan.

On ihmisiä, joiden suhteet perheeseen ovat katkenneet tai he ovat menettäneet kaikki läheiset. Tällöin ystävät voivat ottaa perheen paikan. Kaikilla ei kuitenkaan ole ystäviä ja he kokevat olevansa totaalisen yksin. Osalla ihmisistä on paljon kavereita, mutta todelliset ystävät, joille kertoa kaiken puuttuvat. Ihmisillä vertaistuki on tärkeä voimauttava tekijä. Jos olet kokenut menetyksen suru- tai eroryhmissä tai yksinhuoltajille tarkoitetuista ryhmissä voit tavata vertaisia.

Miten pääset eroon yksinäisyydestä?

Lasten tai omien harrastusten parista saa yleensä uusia ystäviä. Sosiaalisen median kuten Facebookin avulla löytyy erilaisia ryhmiä uusista ystävistä oman kaupungin alueelta tai muualta.

Jollekin kirjoittaminen on asia, joka auttaa yksinäisyyteen.  Puhu yksinäisyydestä ja hakeudu samassa elämäntilanteessa olevien pariin.  Tärkeä on olla itse aktiivinen ja hakeutua rohkeasti toisten seuraan. Joskus muiden auttaminen esim. Spr:n ystäväpalvelussa auttaa. Kun auttaa muita, tulee samalla itse autetuksi.

Yksinäisyyttä voi helpottaa ulkoilun, matkustelun, lemmikkieläimien avulla tai vaikka taide-elämyksiin osallistumalla. Harrastuksista paritanssissa saa kokea myös läheisyyttä toisen ihmisen kanssa. Yksinäisillä ihmisillä on usein kosketusvaje.

Yksinäisyys voi olla tietoinen valinta

Joillekin yksinäisyys on tietoinen valinta. Silloin ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään ja vapaa-ajastaan itsensä hyväksi. Jotkut ihmiset ajattelevat, että pääsee helpommalla, kun on yksin. Silloin ei ole tilivelvollinen kenellekään. Saa lukea kirjaa ruokapöydässä, siivota tai jättää siivoamatta, valvoa tai nukkua halunsa mukaan. Yksin on rauhassa mutkikkailta ihmissuhteilta ja tunnemyrskyiltä. Ei tarvitse mennä toisen tunteiden tai mielenliikkeiden mukaisesti. Tuolloin voi kehittää itseään kielten tai jonkin taidon opiskelulla tai voi uppoutua työhön tai harrastuksiin.

Jotkut ihmiset kokevat, että ovat parhaimmillaan yksin, eivätkä tarvitse muita. Ystävyyssuhteet ylläpitävät hyvinvointia ja on tietty terveyden merkki, että pystyy solmimaan ystävyyssuhteita. Tärkeää kuitenkin on, että pystyy olemaan yksin. Silloin voi käsitellä omia ajatuksiaan ja tunteitaan ilman muiden vaikutusta niihin. Kun tietää kuka on ja mitä haluaa, pystyy paremmin parisuhteessakin antamaan jotain.

Lue myös: Oletko erakko?

Onko yksinäisyyden taustalla pettymyksiä?

Joskus yksinäisyyden taustalla on pettymykset ihmissuhteissa. Jos on ihmissuhteissa tullut pahasti loukatuksi ja petetyksi, ei viitsi enää vaivautua ihmisten vuoksi. Lapsuudessa on voinut kokea ulkopuolisuutta ja saanut kokemuksen ettei kelpaa. Se luo uskomuksen, että minussa on jotain vikaa ja estää edes tutustumasta uusiin ihmisiin. Toistuvasti pieleen menneet treffi- tai ystävystymisyritykset saavat luovuttamaan.

Jos kärsii yksinäisyydestä ja huomaa sen taustalla olevan uskomuksia itsestään tai muista ihmisistä, kannattaa hakeutua terapiaan niitä selvittelemään.

Kirjoittaja on psyko- ja perheterapeutti, seksuaaliterapeutti, LCF life coach ja NLP Master practice

Kommentoi »