Hyvinvointi

Oletko erakko?

Itsenäinen ja vapaa vai ujo ja ihmiskammoinen? Nykyerakko pakenee ahdistusta ja häpeää mökin sijaan yksinäisiin harrastuksiinsa.

Teksti Mirkka Helkkula
Kuvat Fotolia
16.11.2016

Itsetunto-ongelma tai syvä häpeä on usein syy toistuvaan tai pitkäaikaiseen seuran pakoiluun. Ihminen kääntyy omiin maailmoihinsa, koska pelkää uusia pettymyksiä.

– Erakkouteen ajaa usein ihmissuhteissa koettu särö tai trauma, josta on tullut elämän keskipiste. Se saa ajattelemaan, ettei kukaan ymmärrä minua, kuvailee psykoterapeutti, sosiaalipsykologi ja kulttuuriantropologi Katriina Järvinen.

Muista eristäytyminen vaatii ja ruokkii ylpeyttä. Ylpeys taas estää häpeän ja syyllisyyden tunteiden käsittelyn. Kierre on valmis. Usein erakko viestii kaikin tavoin, ettei edes kaipaa seuraa.

Yksinäinen ja erakko ovat eri asia 

Kuka tahansa yksinäinen ei ole erakko, eikä erakko aina elä yksin tai muista eristyksissä. Yksin asuminen ei liioin tarkoita, että ihminen väistämättä eristäytyisi.

– Yllättävän moni haaveilee sekä asumisesta yhteisössä että erakkona, eikä se ole yhtään ristiriitaista, Järvinen huomauttaa.

Taustalla on toive löytää samanhenkistä seuraa, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Toisaalta Järvisen mukaan liioittelemme herkästi pinnallisetkin ihmissuhteet raskaammaksi kuin ne ovat.

– Suomessa erakkoutta ja yksin pärjäämistä ihannoidaan.

Entisajan erakot saattoivat Järvisen mukaan olla seksuaalisesti poikkeavia tai sairaita, jotka pakenivat mökkeihinsä kummajaisen leimaa. Ei ollut valinnanvaraa.

Oma rauha vai läheiset? 

Jos oma rauha korvaa toisen ihmisen, on aika herätä. Järvisen mukaan juuri nyt on vaarallisen trendikästä raivata omaa aikaa ja keskittyä toisten ihmisten sijaan omiin hyvän olon lähteisiin, kuten liikuntaan, ruokaan ja nettiin.

– Yksinkin voi elää tyytyväisenä, jos on vilkas sisäinen maailma ja jos on varastoinut positiivisia muistoja toisista ihmisistä. Tyytyväisiä erakkoja on kuitenkin harvassa.

Yksin unohtuu helposti kohtuus, koska ihminen on laumaeläin. Tosierakko kehittää itselleen pakkomielteitä, kuten tavaran hamstraamista tai outoja rutiineja. Yksin ajatukset alkavat kiertää kehää nopeasti.

– Ihminen tarvitsee toisia arjen turvaksi ja itsensä peiliksi. Itsetuntemusta on vaikea kehittää ilman toista ihmistä.

Lue myös:

Tiesitkö? Yksinäisyys voi periytyä

Uskalla olla yksin

Introvertti haluaa aikaa yksinoloon

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi