Ystävät eivät välitä, mitä minulle kuuluu

Ystävät eivät välitä, mitä minulle kuuluu
Ystäväpiirissä on vain pikkulasten vanhempia. Kysyjää loukkaa, etteivät ystävät enää ole kiinnostuneita hänestä.
Julkaistu 2.9.2016

”Elämäni on mukavan tasaista: lapseni ovat jo sen ikäisiä, etteivät kaipaa koko ajan minua.

Aikaa on enemmän kuin ennen. Pidän tästä elämänvaiheesta, mutta minusta on tullut näkymätön ystävieni silmissä. Kun tapaamme, saatamme keskustella koko ajan ystävieni lasten korvatulehduksista tai heidän vaikeista tilanteistaan työpaikalla.

Pidän ystävistäni, mutta tapaamisten jälkeen oloni saattaa olla alakuloinen. Joskus on käynyt niinkin, ettei kukaan ole kysynyt minulta illan aikana mitään – tai ei ole ainakaan kuunnellut vastaustani.

Kaipaan sitä, että saisin kertoilla työpäivästäni ja ajatuksistani, vaikkei niihin sisällykään samanlaista dramatiikkaa kuin ystävilläni.

En jaksaisi odottaa viittä vuotta ennen kuin joku kuulisi minunkin mielipiteitäni. Mitä neuvoisit tekemään?” 

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus

Ystävyysuhteet muuttuvat eri elämäntilanteiden aikana. Joinakin aikoina ystävät tuntuvat hyvin läheisiltä, ja heidän kanssaan on mukava viettää aikaa. Joskus tulee ajanjakso, jolloin samat ihmiset tuntuvat etäisiltä eikä heidän seurassaan ole niin mukavaa.

Syynä on juuri tuo, mitä kuvaat: elämäntilanne ja oma energiankäyttö. Mielenkiinnon kohteet liikkuvat ja mukautuvat. Pienten lasten kehitys ja korvatulehdukset eivät ole sinulle enää ajankohtaisia. Ystävillesi ne ovat.

Pitäisikö sinun olla kiinnostunut asioista, jotka eivät oikeasti kiinnosta? Haluat, että ystävien pitäisi olla kiinnostuneita sinun työpäivästäsi. Lataat välillenne odotuksia, jotka eivät täyty. Edessä on lisää pettymyksiä, jotka eivät rakenna ystävyydellenne hedelmällistä pohjaa.

Olen elämässäni huomannut juuri tuon ilmiön, josta kerrot. Sen sijaan että olisin jäänyt surkuttelemaan tai odottelemaan, olen suunnannut aikani muihin asioihin. Olen hakenut seuraa ja ihmisiä, jotka ovat samassa vaiheessa kuin minä.

Mene sinäkin nyt uusien ihmisten seuraan. Ole vähemmän näiden vanhojen ystäviesi kanssa. Se ei ole vaarallista ihmissuhteillesi. Päinvastoin hyvät suhteet kestävät muutoksia.

Tulee aika, jolloin teidän kaikkien lapset ovat lentäneet pesästä. Silloin teille on yhteistä se, etteivät lapset enää pyörikään jaloissa. Juttelette, miten ihanaa olisi, jos pyörisivät.

Voit tehdä kaksi asiaa:

Etsi ihmisiä, jotka ovat samassa elämäntilanteessa kuin sinä. Harjoittele puheeksi ottamisen taitoja ja ilmaise ystävillesi rohkeammin asioita, jotka ovat sinulle ajankohtaisia.

Ei kannata odottaa viittä vuotta, että joku kuulisi mielipiteesi. Elämässä ei koskaan kannata asettua jonkinlaiselle odottamisen kannalle.

Sinä rakennat itse sen alustan, jolla elämääsi elät. Tee elämästäsi sellainen, jossa sinulla on hyvä olla. Kutsu sinne ihmisiä, joiden seurassa viihdyt. Mene rohkeasti uusiin tilanteisiin ja liity uudenlaisiin ryhmiin.

Oletko kiinnostunut elämästäsi niin paljon, että teet siitä itsellesi sopivan? Kysy tätä itseltäsi.

Kommentoi »