Kauneus ja Terveys

Korjaa riitaantunut ystävyyssuhteesi

Korjaa riitaantunut ystävyyssuhteesi
Se ei ole kerrasta poikki. Riitaan päättyneen ystävyyssuhteen voi korjata. Joskus on kuitenkin parempi jättää se tekemättä.
Julkaistu: 26.5.2015

Ystävyys päättyi riitaan, ja tomu on jo laskeutunut. Ystävä käy usein mielessä. Pitäisikö häneen ottaa ­yhteyttä – olihan siinä ystävyydessä hyvääkin?

Ensin kannattaa palata mietteissä menneeseen. Mikä veti teidät yhteen? Opiskelut, harrastus vai naapuruus? Vieläkö sama liima toimii?

– Voi olla, että haikailtu ystävyyssuhde­ ei ­nykyään onnistuisi. Elämäntilanne on ­toinen, ja ihmiset muuttuvat, sanoo psyko­terapeutti Laura Tainio. 

Onko ystävyys tasapuolinen?

Ennen yhteydenottoa voi miettiä myös ­ystävyyssuhteen laatua. Oliko se aito, vasta­vuoroisuuteen perustuva suhde?

– Tasapuolisuus, rehellisyys ja luottamus ovat aidon ystävyyssuhteen merkkejä. Jos toinen ­valehtelee, kiusaa tai on saava osapuoli, kyse ei ole hyvästä ystävästä. Jos ystävyyssuhteesta on jäänyt paha maku, se ei välttämättä poistu. Ei vaikka välissä olisi vuosia. Mitään velvollisuutta vanhan suhteen ­virittämiseen ei ole.

Ystävyyttä vai yksinäisyyden pelkoa?

Mieti, miksi haluaisit tavata takavuosien ystäväsi? Elämässä on vaiheita, ja niissä eri ihmisiä. Opiskelija viihtyy opiskelijoiden ja nuori äiti lapsiperheiden seurassa. Kun siirtyy elämässä eteenpäin, osa edellisen elämäntilanteen ystävistä unohtuu. Yksinäisyyden pelon vuoksi ei vanhaa ystävyyttä saa yrittää herätellä henkiin.

– Ystävä ei ole kainalokeppi, joka kannattelee toista. Kolme–neljäkymppisen ei tarvitse pelätä­ ­yksinäistä vanhuutta. Vanhainkodissakin solmitaan ystävyyssuhteita.Jos muistot ystävästä ovat enimmäkseen hyviä ja suhteessa on ollut molemminpuolista iloa ja kunnioitusta, ystävyydellä on edellytyksiä toimia nytkin. 

Ota riita puheeksi

Riita kannattaa ottaa puheeksi, jos haluaa palauttaa tiiviin ja läheisen suhteen.

– Muuten riita voi jäädä kalvamaan ja rikkoa välit uudelleen. Hyvä ystävyyssuhde on avoin, ja se kestää erimielisyydet. Saattaa olla, ettei riitaa aikanaan ollutkaan. Kun asioita pyörittelee mielessä pitkään, ne ­värittyvät. Väärinymmärrysten määrä kasvaa varsinkin, kun mukana on ollut alkoholia.

– Mikäli haussa on ajanvietekaveri vaikka kunto­salille, menneitä ei kannata kaivella. Aloitteen teossa on aina riskinsä. Jos sinut torjutaan, on vain hyväksyttävä se, että menetetty ystävä on taaksejäänyttä elämää. 

Kommentoi »