Terve.fi

Nämä merkit saattavat tarkoittaa, että olet raskaana

Nämä merkit saattavat tarkoittaa, että olet raskaana
Epäiletkö raskautta? Raskaustesti sen paljastaa, mutta lue ensin kattava lista "oireista" jotka ilmestyvät jo ennen positiivista testiä.
Julkaistu: 23.3.2011

Olet yrittänyt tulla raskaaksi, etkä malttaisi odottaa, jotta voit tehdä testin ja nähdä, onko yritys onnistunut. Saatat pohtia, onko testin lisäksi olemassa muita tapoja tietää olevansa raskaana. Tässä on listattuna muutamia alkuraskauden ”oireita”, joita nainen saattaa kokea jo ennen positiivista testitulosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikään ei todista raskautta yhtä varmasti kuin verikoe, ultraääni tai muu lääkärin tekemä testi.

Arat rinnat

Joillakin naisilla rinnat alkavat aristaa niinkin pian kuin kahden viikon jälkeen hedelmöittymisestä. Rinnat ovat arat, kihelmöivät ja raskaat johtuen raskauden aikaisista hormonaalisista muutoksista.

Uupumus ja väsymys

Progesteronihormoni kohoaa rakettimaisesti alkuraskauden aikana aiheuttaen monille naisille uupumusta ja väsymystä. Progesteronitason kohoamisen lisäksi naisen verenpaine ja sokeritaso vähenee samalla kun veren tuotanto kasvaa. Yhdistettynä nämä elementit voivat tehdä naisen hyvin uniseksi.

Ummetus

Raskaudenaikainen progesteronitaso aiheuttaa myös sen, että ruoka kulkee naisen suoliston läpi hitaammin kuin normaalisti. Lisäksi kohonnut veren määrä voi aiheuttaa nestehukkaa, jos nainen ei juo riittävästi vettä.

Päänsäryt

Raskauden hormonit lisäävät verenkiertoa, mikä voi aiheuttaa toistuvia, lieviä päänsärkyjä.

Pahoinvointia

Vaikka tätä kutsutaan usein “aamupahoivoinniksi”, alkuraskauteen liittyvä huonovointisuus voi iskeä mihin tahansa aikaan päivästä. Jotkut naiset eivät kärsi siitä ollenkaan, toisilla taas huonovointisuus on jatkuvaa ja esiintyy esimerkiksi oksennuskohtauksina. Toisinaan pahoinvointi voi olla niin vakavaa, että se johtaa nestuhukkaan tai/ja aliravitsemukseen.

Huimaus

Raskauden aikana verisuonet laajenevat ja verenpaine voi laskea. Tämä voi aiheuttaa naiselle huimausta. Alhainen verensokeri voi myös aiheuttaa pyörryttävän olon. Koska veren määrä tuplaantuu ja hormonitasot nousevat äkillisesti raskauden aikana, ei ole epätavallista tuntea oloaan heikoksi.

Lisääntynyt virtsaamisen tarve

Raskauden alussa, kun sikiö kiinnittyy kohtuun, syntyy istukkahormonia. Tämä hormoni tunnetaan myös lisääntyneen virtsaamisen tarpeen laukaisijana. Raskaaksi tullut nainen voi kokea tarvetta käyttää vessaa useasti päivän aikana, vaikka virtsaa ei olisikaan kertynyt runsaasti.

Pois jääneet kuukautiset

Monet naiset alkavat epäillä raskautta siinä vaiheessa, kun heiltä jää kuukautiset väliin. Kuukautisten väliin jääminen on jännittävä (tai pelottava) oire, mutta se saattaa johtua myös stressistä. Jotkut naiset erehtyvät luulemaan alkuraskauden tiputteluvuotoa kuukautisiksi, mutta tiputtelua tapahtuu tyypillisesti muutaman päivän jälkeen sikiön kiinnittymisestä kohtuun, ei silloin, kun kuukautisten tavallisesti pitäisi alkaa.

Varoituksia aikaisista raskauden merkeistä

Kaikki nämä oireet eivät välttämättä tarkoita sitä, että olisit raskaana. Monet niistä saattavat olla vain merkkejä siitä, että kuukautisesi ovat alkamassa tai että olet tulossa sairaaksi. Toisaalta jotkut raskaaksi tulleet naiset eivät koe minkäänlaisia oireita, eivätkä välttämättä edes tajua olevansa raskaanan ennen kuin muutama kuukausi on jo kulunut. Jos kuitenkin koet jonkin yllä mainituista oireista, kannattaa sijoittaa raksaustestiin.

Lähde: Ehow.com

Kommentoi »