Terve.fi

Lasten ihottuman oireet

Lasten ihottuman oireet
Lasten ihottuman oireet vaihtelevat. Maitorupi alkaa pään hilseilynä. Nokkosihottuman oireet esiintyvät yleensä poskissa.
Julkaistu: 10.8.2018

Atooppisen ihottuman oireita ovat ihon kuivuus ja kutina. Ihottuman muoto ja sijainti vaihtelevat ikäluokittain. Imeväisikäisten atooppinen ihottuma, ”maitorupi”, alkaa usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon ja raajoihin. Leikki-iässä tyypillisiä alueita ovat kaula ja niska sekä taipeet. Kouluikäisten ihottuma on tyypillisesti taivealueilla, pakaroiden ja reisien alueilla, niskassa, kasvoissa, käsissä ja jalkaterissä.

Nokkosihottumassa iholle kohoaa nokkosen polttamia muistuttavia punaisia paukamia. Nokkosihottuma kutisee tavallisesti vain kohtalaisesti. Syyhypunkkien aiheuttama ihottuma kutisee erittäin voimakkaasti. Punkki-ihottumaa voi olla kaikkialla vartalolla.

Bakteeri- ja virusperäisiin ihottumiin liittyy iho-oireen lisäksi tyypillisesti yleisoireita, tyypillisesti kuumetta. Vesirokossa ihottumat ovat pieniä vesirakkuloita, jotka kutisevat. Vauvarokossa iholle ilmaantuu yleisoireiden jo väistyttyä laaja-alainen hentoinen ihottuma. Parvorokossa ihottuma ilmenee tyypillisesti ensin poskien punoittavana ihottumana, jota seuraa muutaman päivän kestoinen raajapainotteinen verkkokuvioinen ihottuma. Enterorokossa (kuva alla) ihottumanäppyjä on lähinnä käsissä ja jaloissa, sekä osalla lapsista myös suussa.

Kawasakin taudille tyypillinen ihottuma on lehahteleva vartalon punoitus tai nokkosihottuma.

Lähteet:

Atooppinen ekseema, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Ekseemat, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »