Terve.fi

Lasten märkärupi

Lasten märkärupi
Lasten märkäruven oireet ja hoito: Märkärupi on yleinen bakteerin aiheuttama ihotulehdus, joka tarttuu helposti. Lue lisää märkäruven oireista ja hoidosta.
Teksti
Julkaistu: 10.10.2013

Märkärupi on yleinen bakteerin aiheuttama ihotulehdus.

Se tarttuu helposti ja sitä esiintyy usein epidemiana perheissä, päivähoitopaikoissa ja kouluissa.

Märkärupea yleisimmin aiheuttavia bakteereja ovat stafylokokki (Staphylococcus) ja streptokokki (Streptococcus).

Näitä bakteereja on yleensä iholla ja nenässä tai suussa. Ne ovat tavallisesti vaarattomia, paitsi jos niitä on liikaa tietyllä alueella tai jos ne tunkeutuvat ihoon naarmujen kautta.

Märkärupea esiintyy tavallisesti nenän tai suun ympärillä tai alueella, jossa iho on rikki esimerkiksi naarmun, raavitun hyönteisenpureman, ekseeman tai vesirokkorakkulan takia.

Märkärupi, oireet

Märkärupi alkaa yleensä yhdestä naarmusta tai haavaumasta iholla. Jos lapsi raapii sitä, voivat iholla, suussa tai nenässä olevat bakteerit aiheuttaa tulehduksen. Silloin haavauma muuttuu punaiseksi, lämpenee ja tulehtuu, se kutiaa ja sitä aristaa. Iholle kehittyy pieniä märkäeritettä sisältäviä rakkuloita, jotka puhkeavat ja joihin muodostuu kullankeltainen rupi.

Jos lapsi raapii ja koskettelee haavaumaa, tartunta leviää helposti ja uusia tulehduskohtia muodostuu muualle, yleensä lähelle alkuperäistä haavaumaa.

Märkärupea on yleensä kasvoilla suun tai nenän ympärillä sekä sormissa, mutta se voi levitä myös muihin kehon osiin, joita lapsi koskettaa.

Haavaumat kehittyvät parissa päivässä ja kestävät useita päiviä, jonka jälkeen niihin tulee rupi.

Kuva: Märkärupi voi levitä niihin kehon osiin, joita lapsi itse koskettaa

Kuva: Märkärupea on yleensä kasvoilla suun tai nenän ympärillä.

Komplikaatiot

Märkärupi aiheuttaa harvoin vakavia komplikaatioita.

Haavaumista voi jäädä arpia, mutta se ei ole yleistä. Harvoissa tapauksissa bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa verenmyrkytyksen (bakteremia), mikä voi vahingoittaa sisäelimiä, kuten sydänläppiä ja munuaisia.

Harvoin esiintyvä komplikaatio on ns. stafylokokin kalttaama iho. Sitä on yleensä vain aivan pienillä lapsilla. Se alkaa paikallisesta stafylokokin aiheuttamasta tulehduksesta, kuten märkäruvesta, mutta tässä sairaudessa bakteerin muodostama myrkky aiheuttaa yleisen ihoreaktion. Ihottuma alkaa suun ympäriltä ja leviää koko kehoon.

Rakkulat puhkeavat ja iholle jää haavaumia, jotka muistuttavat palovammoja. Lapsella on usein kuumetta ja kipuja. Se on vaarallinen tila, joka täytyy hoitaa sairaalassa suonensisäisesti annettavilla antibiooteilla.

Suurin osa lapsista paranee tästä ihotulehduksesta täysin ilman arpia tai muita pitkäaikaisia komplikaatioita.

Märkäruven hoito / Mitä tehdä?

Ota yhteys lääkäriin, jos epäilet, että lapsellasi on märkärupi. Märkärupi voidaan yleensä hoitaa kotona.

Pese tulehtunut ihoalue antibakteerisella saippualla ja vedellä useita kertoja päivässä ja levitä iholle antibakteerista voidetta. Tällä hoidolla lapsen pitäisi parantua noin viikossa.

Jos lapsen tila ei parane yhtään parissa päivässä tai jos lapsella on paljon rakkuloita joka puolella tai jos hänellä on kuumetta ja hän voi huonosti, ota yhteys lääkäriin.

Lääkäri saattaa määrätä lapselle voimakkaampaa antibioottista voidetta tai suun kautta otettavia antibiootteja.

Antibiootit täytyy aina ottaa tarkalleen lääkärin määräyksen mukaan.

Ennaltaehkäisy

Huolellinen käsien pesu on paras keino estää märkäruven leviäminen. Lapsen tulee pestä kädet usein ja käyttää vain omaa pyyhettään ja pesulappuaan.

Jos lapsella on ihotulehdus, hän ei saisi koskettaa eikä raapia haavaumia.

Kynnet on pidettävä lyhyinä, niin ettei niihin kerry taudinaiheuttajia eikä lapsi voi aiheuttaa uusia haavaumia, jos hän raapii ihoa jossain muussa kohdassa. Tulehtuneen ihoalueen peittäminen vähentää tartuntariskiä.

Märkäruvesta kärsivä lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon, jos tulehtuneet alueet on peitetty hyvin siteellä.

Jos lapsella on useita haavaumia, joita ei voi peittää, hän ei saa mennä kouluun ennen kuin kaikki haavaumat ovat kuivuneet ja niitä peittää rupi.

Jos usealla lapsella on märkärupi koulussa tai päivähoitopaikassa, taudin leviämistä on yritettävä ehkäistä eri toimenpiteillä.

On hyvä pestä lelut päivittäin, käyttää kertakäyttöhanskoja ja pestä kaikki esineet, jotka voivat aiheuttaa taudin leviämistä.

Paikallisilta terveydenhoitoviranomaisilta saa lisätietoja ehkäisykeinoista.

Katso TerveTV:n video märkäruven oireista ja hoidosta:

Lue lisää:

Kommentoi »