Terveys

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma tarkoittaa vaippaikäisen lapsen alapään ärsytysihottumaa.

11.7.2018 | Päivitetty 14.11.2023 | Terve.fi

Vaippaihottuma ei liity allergiaan, vaan johtuu vaipan alla yhdessä ihobakteerien kanssa hautuvan virtsan, ulosteen ja hien aiheuttamasta ärsytyksestä. Vaippaihottuma ilmenee vaihtelevana vaippa-alueen ihon punoituksena ja pahimmillaan haavaumina.

Joskus ihottumaa pahentaa paikallinen hiivatulehdus, joka hoidetaan voiteena tai pulverina ihottuma-alueelle annosteltavalla hiivalääkkeellä lääkärin ohjeen mukaisesti.

Vaippaihottuman oireet

Vaippa-alueella punoittavia alueita, erityisesti takapuolessa ja taipeissa, tai vaippa-alue on kokonaan punoittava. Iholla voi olla jopa näppylöitä tai pieniä haavaumia.

Vaippaihottuman omahoito

Vauvan pesut tehdään pelkästään haalealla vedellä. Vain tarvittaessa käytetään mietoa, hapanta pesunestettä. Saippuaa on kuitenkin syytä välttää, jos iho on ärtynyt. Muista aina huolehtia siitä, että vaippa-alueen iho tulee kuivattua huolellisesti, kuitenkin ihottuma-aluetta hankaamatta.

Vaihda vaippa usein, vältä hautovia vaippoja esim. vaippamuoveja. Vaippa ei myöskään saa olla liian kireällä. Noin puolen tunnin ilmakylpyjä on hyvä antaa vauvalle useita kertoja päivässä.

Käytä voiteena vaippa-alueelle sinkkiä sisältävää suojavoidetta, laita sitä iholle ohuelti muutaman kerran päivässä, eritoten ihottuma-alueelle. Ihon hyvä perushoito ehkäisee vaippaihottumaa.

Käytä talkkia vain, jos sitä tarvitaan vetistävän ihottuman kuivaamiseksi.

Vaippaihottumaa - milloin lääkäriin?

  • Jos ihottuma-alue alkaa levitä ulkopuolelle vaippa-alueesta.
  • Jos ihottumaan liittyy rakkuloita tai haavaumia.
  • Jos oireet ovat vaikeat ja lapsi on kovasti levoton.
  • Jos antamasi itsehoito ei tehoa viimeistään parissa viikossa.

Lähde:

Jalanko H. Tietoa potilaalle: Vaippaihottuma, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi