Terve.fi

Yleistietoa lasten ihottumista

Yleistietoa lasten ihottumista

Lapsi ja ihottuma: Lapsilla esiintyy erityyppisiä ihottumia, joiden oireet, ilmiasu sekä asianmukainen hoito vaihtelevat. Yleisin ihottumatyyppi lapsilla on atooppinen ihottuma. Ihottumia esiintyy myös muissa tilanteissa, kuten allergioissa ja infektioissa. Tässä artikkelissa käsitellään yleisimpien lasten ihottumien syitä, diagnostiikkaa ja hoitoa.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Lapsilla esiintyy erityyppisiä ihottumia, joiden oireet, ilmiasu sekä asianmukainen hoito vaihtelevat. Yleisin ihottumatyyppi lapsilla on atooppinen ihottuma. Ihottumia esiintyy myös muissa tilanteissa, kuten allergioissa ja infektioissa. Tässä artikkelissa käsitellään yleisimpien lasten ihottumien syitä, diagnostiikkaa ja hoitoa.

Aiheuttajat

Atopia on vahvasti perinnöllinen tila, jossa ihon normaalisti tuottamia rasvahappoja tuhoutuu liian nopeasti tai niitä tuotetaan liian vähän tarpeeseen nähden.

Aivan pienten lasten ruoka-aineallergioiden yleisin ilmenemismuoto on laaja-alaisen ihottuman kehittyminen. Myös eläinallergiat aiheuttavat usein kutisevaa, nopeasti ilmaantuvaa ihottumaa. Atopia- ja allergiataipumus kulkevat usein käsi kädessä, ja vaikeasta atopiasta kärsivillä lapsilla on allergia usein mukana pahentamassa ihottumaa.

Ihon ärsytys aiheuttaa myös yleisesti ihottumia lapsilla. Yleisin ärsytysihottuma lapsilla on vaippaihottuma, jonka taustalla on ulosteen ja virtsan aiheuttama ihoärsytys. Nokkosihottuma on äkillisesti ilmenevä, yleensä infektiosta mutta joskus myös allergisesta reaktiosta johtuva ihottuma. Syyhypunkit voivat aiheuttaa lapsille punaista pistemäistä tai pienistä vesirakkuloista muodostuvaa ihottumaa.

Erilaiset bakteeri- ja virustaudit ovat yleisiä lasten ihottumien aiheuttajia. Yleisimpiä ovat vesirokko, vauvarokko, parvorokko sekä enterorokko. Yksittäisiä tapauksia tavataan myös tuhka- ja vihurirokkoa. Bakteereista A ryhmän streptokokki nieluinfektion yhteydessä voi aiheuttaa kasvojen ja ylävartalon ihottuman, tulirokon. Myös lapsen pakaravaon ihottuma voi olla streptokokki-infektion aiheuttama. Kawasakin tauti on pääasiassa lapsilla tavattava verisuonitulehdus, johon tyypillisesti liittyy laaja-alainen ihottuma.

Oireet

Atooppisen ihottuman oireita ovat ihon kuivuus ja kutina. Ihottuman muoto ja sijainti vaihtelevat ikäluokittain. Imeväisikäisten atooppinen ihottuma, ”maitorupi”, ilmenee joko vähäoireisena pään ja taivealueiden tali-ihottumana, tai läiskittäisenä, voimakkaasti kutisevana ihottumana laaja-alaisemmin. Leikki- ja kouluikäisten ihottuma on tyypillisesti taivealueilla, jonka lisäksi ilmenee sääri- ja niska-alueen paikallisia voimakasoireisia alueita, pakaravaon ihottumaa, käsi-ihottumaa sekä kasvojen, silmäluomien ja suun ympäryksen ihottumia.

Nokkosihottumassa iholle kohoaa nokkosen polttamia muistuttavia punaisia paukamia. Nokkosihottuma kutisee tavallisesti vain kohtalaisesti. Syyhypunkkien aiheuttama ihottuma kutisee erittäin voimakkaasti, mistä johtuen lapsi raapii ihoa jatkuvasti ja ihottumaläiskät ovat pinnaltaan rikkoutuneita. Punkki-ihottumaa voi olla kaikkialla vartalolla.

Bakteeri- ja virusperäisiin ihottumiin liittyy iho-oireen lisäksi tyypillisesti yleisoireita, tyypillisesti kuumetta. Vesirokossa ihottumat ovat pieniä vesirakkuloita, jotka kutisevat. Vauvarokossa iholle ilmaantuu yleisoireiden jo väistyttyä laaja-alainen hentoinen ihottuma. Parvorokossa ihottuma ilmenee tyypillisesti ensin poskien punoittavana ihottumana, jota seuraa muutaman päivän kestoinen raajapainotteinen verkkokuvioinen ihottuma. Enterorokossa (kuva) ihottumanäppyjä on lähinnä käsissä ja jaloissa, sekä osalla lapsista myös suussa.

Kawasakin taudille tyypillinen ihottuma on lehahteleva vartalon punoitus tai nokkosihottuma, sekä joskus myös ihon hilseily.

Diagnostiikka

Ihottumien diagnoosi perustuu lääkärin tekemään tutkimukseen sekä oirekuvan kartoittamiseen haastattelulla. Atopiassa perheen muiden jäsenten vastaava taipumus antaa vahvaa viitettä atopian mahdollisuudesta. Sijaintipaikka, lapsen ikä, ihottuman ulkonäkö sekä ihottuman ilmaantumisen ajankohta, ilmaantumisnopeus sekä mahdolliset muut samanaikaiset oireet antavat yleensä lääkärille riittävästi informaatiota ihottuman syistä. Muita tutkimuksia, kuten koepalan ottoa tarvitaan lasten ihotaudeissa hyvin harvoin.

Allergioita ihottuman takaa voidaan selvittää joko ihopistokokeilla, allergeeni-spesifisillä veren vasta-ainetutkimuksilla tai välttämis-altistuskokeilla. Allergiatestaus on atopian vuoksi aiheellista lähinnä alle 1-vuotiailla. Nokkosihottuman tyypillinen ilmiasu paljastaa ihottuman laadun välittömästi, mutta sen syytä ei välttämättä aina saada lainkaan selville.  Syyhypunkkia epäiltäessä lapselta etsitään tyypillisesti käsistä suurentavan linssin avulla pieniä käytäviä, joista punkki voidaan neulalla pyydystämällä osoittaa.

Virus- ja bakteeritulehduksissa voidaan taudinaiheuttajan selvittelynä pyytää laboratoriotutkimuksina PVK, CRP, lasko, PLV sekä virusvasta-ainemäärityksiä. Tulirokkoa epäiltäessä bakteeripikakoe tai viljely nielusta paljastaa streptokokki-infektion. Kawasakin tauti on yleisin alle 5-vuotiailla, ja sen tyyppilöydöksiä ihottuman lisäksi arvioimalla tauti voidaan diagnosoida.

Hoito

Ihon säännöllinen peseminen on oleellista atooppisen ihon hoidossa. Vaikeaa, kutisevaa ihottumaa hoidetaan kortisonivoiteilla, joista pienillä lapsilla käytössä ovat yleisimmin miedot ja keskivahvat, ja vanhemmilla tarpeen mukaan myös vahvat kortisonivoiteet. Kortisonihoito toteutetaan jaksotettuna haittojen välttämiseksi. Limuusivoiteet ovat uusi markkinoille tullut atooppisen ihottuman lääkeryhmä. Niitä voidaan käyttää yli 2-vuotiaille lapsille.

Allerginen ihottuma hoidetaan allergeenin välttämisellä, jolloin allergeenista riippuen ihottumasta voidaan päästä kokonaankin eroon. Antihistamiineilla on tehoa lähinnä nenä ja silmäoireiden sekä urtikarian hoidossa, allergisen tai atooppisen ihottuman oireiden hoidossa ne ovat vähemmän hyödyllisiä.

Syyhytartunta hoidetaan koko vartalolle varpaista leuankärkeen asti levitettävällä permetriinivoiteella, jonka annetaan vaikuttaa kaikkialla iholla 8-15 tuntia, jonka jälkeen aine pestään pois. Kertahoito riittää tappamaan punkit, mutta oireilevia ihottumanäppyjä voi esiintyä vielä kuukaudenkin kuluttua hoidosta.

Virus- ja bakteeri-infektioissa ihottuman hoito on osa kokonaisvaltaista oireiden lievittämistä, ei niinkään spesifistä ihottuman hoitoa. Vesirokossa voidaan käyttää taudin kestoa lyhentävää asikloviiri-lääkitystä, jota suositellaan lähinnä lapsille, joilla on esim. merkittävä ihosairaus. Kawasakin tautia epäiltäessä lapsi lähetetään viipymättä sairaalaan, jossa hoitona on suuriannoksinen immunoglobuliini-lääkitys.

Seuranta

Lähtökohtaisesti vähäoireiset sekä kouluikäiset lapset kuuluvat terveyskeskuslääkärin seurannan piiriin.  Suun kautta lääkkeitä syövät, valohoitoa tarvitsevat lapset sekä vaikeaoireiset tai muuten hankalahoitoiset ihottumat kontrolloidaan erikoissairaanhoidossa, kunnes hoito on saatu tasapainotettua ja seuranta voidaan siirtää yleislääkärin vastuulle.

Yleisyys

Lapsista noin 15–20% kärsii jossain vaiheessa atooppisesta ihottumasta. Tutkimuksin varmistettua ruoka-aineallergiaa sairastaa noin 3–8% lapsista, mutta vain alle 1-vuotiailla allergia on yleensä merkittävä ihottuman aiheuttajana. Erilaisia infektioihottumia ilmenee yleisesti lähes kaikilla lapsilla jossain vaiheessa. Kawasakin tautia ilmenee pääasiassa alle 5-vuotiailla lapsilla, mutta sen yleisyyttä väestössä yleisesti ei ole tutkittu.

Perinnöllisyys

Lähes kaikki kärsivät joskus ihottumista. Tärkein perinnöllinen ihottumatyyppi on atooppinen ihottuma, jonka riski kohoaa huomattavasti, jos vanhemmilla on todettu atopia. Atopia lisää paisti ihon herkkyyttä ärsykkeille, myös allergiataipumusta.

Ennuste

Suurimmalla osalla lapsista atooppinen ekseema paranee tai lievenee vuosien kuluessa. Nuoruus- tai aikuisiässä atopiaoireet voivat kuitenkin palata ja pahentua. Ruoka-allergiat ihottuman aiheuttajina häviävät lähes kaikilta lapsilta iän karttuessa. Infektiivisissä ihottumissa, asianmukaisen hoidon seurauksena ihottumat ovat tyypillisesti ohimeneviä oireita.

Lisätietoa lasten ihosairauksista

Katso Terve TV:sta: Lastenlääkäri – Allergian ihotestit

<embed src = ‘https://www.youtube.com/watch?v=48431600’ />

Julkaistu: 13.8.2014