Terve.fi

Yleistietoa lasten ihottumista

Yleistietoa lasten ihottumista
Lapsi ja ihottuma: Lapsilla esiintyy erityyppisiä ihottumia, joiden oireet, ilmiasu sekä asianmukainen hoito vaihtelevat.
Julkaistu: 10.8.2018

Lähtökohtaisesti vähäoireiset sekä kouluikäiset lapset kuuluvat terveyskeskuslääkärin seurannan piiriin. Suun kautta lääkkeitä syövät, valohoitoa tarvitsevat lapset sekä vaikeaoireiset tai muuten hankalahoitoiset ihottumat kontrolloidaan erikoissairaanhoidossa, kunnes hoito on saatu tasapainotettua ja seuranta voidaan siirtää yleislääkärin vastuulle.

Lasten ihottuman periytyvyys

Lähes kaikki kärsivät joskus ihottumista. Tärkein perinnöllinen ihottumatyyppi on atooppinen ihottuma. Atopia lisää paitsi ihon herkkyyttä ärsykkeille, myös allergiataipumusta.

Lasten ihottuman yleisyys

Lapsista noin 15–20 % kärsii jossain vaiheessa atooppisesta ihottumasta. Tutkimuksin varmistettua ruoka-aineallergiaa sairastaa noin 3–8 % lapsista, mutta vain alle 1-vuotiailla allergia on yleensä merkittävä ihottuman aiheuttajana. Erilaisia infektioihottumia ilmenee yleisesti lähes kaikilla lapsilla jossain vaiheessa. Kawasakin tautia ilmenee pääasiassa alle 5-vuotiailla lapsilla, mutta sen yleisyyttä väestössä yleisesti ei ole tutkittu.

Lasten ihottuman ennuste

Suurimmalla osalla lapsista atooppinen ekseema paranee tai lievenee vuosien kuluessa. Nuoruus- tai aikuisiässä atopiaoireet voivat kuitenkin palata ja pahentua. Ruoka-allergiat ihottuman aiheuttajina häviävät lähes kaikilta lapsilta iän karttuessa. Infektiivisissä ihottumissa, asianmukaisen hoidon seurauksena ihottumat ovat tyypillisesti ohimeneviä oireita.

Lähteet:

Atooppinen ekseema, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Ekseemat, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

L20.0 Atooppinen ekseema

L22 Vaippaihottuma

L50 Nokkosihottuma

Kelan koodit:

134 Yleinen erytrodermia

Kommentoi »