Sairaudet

Mitä nokkosrokko on?

Minkälainen tauti nokkosihottuma on? Nokkosrokon (nokkosihottuma, urtikaria) ihottumassa ihoon nousee kutittavia paukamia.

Teksti Toimitus
10.10.2013 Terve.fi

Nokkosrokossa (urtikaria) iholle kohoaa paukamia, jotka kutittavat rajusti.

Paukamat ovat yleensä punaisia, kohollaan ja muistuttavat nokkosen polttaman aiheuttamia paukamia. Ne voivat olla pyöreitä ja niissä voi olla valkoinen keskus.

Nokkosrokkoa esiintyy, kun ihosolut reagoivat johonkin ärsykkeeseen vapauttamalla histamiini-nimistä kemikaalia.

Nokkosrokko on yleinen sekä aikuisilla että lapsilla. Arvioiden mukaan noin 20 prosentilla lapsista on nokkosrokkoa ainakin joskus.

Nokkosrokkoon on useita eri syitä. Tavallinen syy on allerginen reaktio johonkin ruokaan, lääkkeeseen (erityisesti antibiootteihin) tai allergeeneihin kuten huonepölyyn ja siitepölyyn. Muita hyvin tavallisia nokkosrokon aiheuttajia ovat infektiot, kylmä tai kuuma, saippuat ja kemikaalit, ihon painaminen, hormonit ja psyykkinen stressi.

Jos ihottumaa on vain pienellä alueella, se voi johtua kosketuksesta esimerkiksi koruihin, kasveihin, ruoka-aineeseen tai lemmikkieläimen sylkeen.

Nokkosrokon oireet

Useimmissa tapauksissa nokkosrokon ainoa oire on itse ihottuma. Ihottuma koostuu paukamista, jotka voivat olla punaisia ja joiden keskiosa voi olla kohollaan ja kalpea.

Ihottumaa on yleensä eri puolilla kehoa ja se voi tulla ja mennä nopeasti.

Nokkosihottumaa sairastava lapsi.

Yleensä nokkosrokko kutiaa rajusti.

Jos nokkosrokkoa on paljon eri puolilla kehoa, potilaalle voi nousta kuume. Jos kyseessä on voimakkaampi allerginen reaktio, silmät ja suu voivat turvota samaan aikaan.

Nokkosrokko voi olla osa vakavaa, koko elimistöön liittyvää reaktiota (systeeminen reaktio) tai vakavaa allergista reaktiota ja vaikuttaa hengitykseen (hengitysteihin). Se aiheuttaa nielemisvaikeuksia ja vaikeuttaa sisään- ja uloshengitystä.

Komplikaatiot

Nokkosrokko ei ole vaarallinen ja se voi hävitä itsestään ilman hoitoa.

Ota välittömästi yhteys lääkäriin tai soita yleiseen hätänumeroon 112, jos ihottumaa esiintyy suussa tai kurkussa tai jos siihen liittyy hengitys- tai nielemisvaikeuksia tai jos se on osa voimakkaampaa allergista reaktiota.

Ota lääkäriin yhteys myös silloin, jos nokkosrokko kestää pidempään kuin muutaman päivän tai yhden viikon.

Nokkosrokon hoito

Lääkäri voi suositella lapselle antihistamiineja kutinan ja ärsytyksen lievittämiseksi. Antihistamiinit ovat allergialääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Lääkettä tulee ottaa säännöllisesti ensimmäisten 24-48 tunnin aikana.

Myös kylmähauteet ja kylmät kylvyt lievittävät kutinaa.

Ota yhteys lääkäriin, jos ihottuma ei häviä parissa päivässä tai jos ihottumaan liittyy muita oireita kuten kuumetta, yskää tai kurkkukipua.

Ennaltaehkäisy

Useissa tapauksissa nokkosrokon aiheuttajia ovat tavalliset virusinfektiot, jotka ovat itsestään rajoittuvia eivätkä vaadi lääkehoitoa.

Nokkosrokon aiheuttajan selvittäminen on usein salapoliisityötä, eivätkä lapsen vanhemmat yleensä pysty päättelemään, mikä on lapsen nokkosihottuman perimmäinen syy.

Jos olet tunnistanut nokkosrokon aiheuttajan, yritä pitää lapsi siitä etäällä. Yleisiä nokkosrokkoa aiheuttavia ruoka-aineita ovat mansikat, äyriäiset, maito ja pähkinät.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi