Terve.fi

Lasten ihottuman hoito

Lasten ihottuman hoito
Lasten ihottumien hoito keskittyy yleensä säännölliseen rasvaamiseen perusvoiteilla sekä tarvittaessa kortisonivoiteiden käyttöön. Lisätietoa lasten ihottumien hoidosta.
Julkaistu: 10.8.2018

Ihottumien diagnoosi perustuu lääkärin tekemään tutkimukseen sekä oirekuvan kartoittamiseen haastattelulla. Atopiassa perheen muiden jäsenten vastaava taipumus antaa vahvaa viitettä atopian mahdollisuudesta. Sijaintipaikka, lapsen ikä, ihottuman ulkonäkö sekä ihottuman ilmaantumisen ajankohta, ilmaantumisnopeus sekä mahdolliset muut samanaikaiset oireet antavat yleensä lääkärille riittävästi informaatiota ihottuman syistä. Muita tutkimuksia tarvitaan lasten ihotaudeissa hyvin harvoin.

Allergioita ihottuman takaa voidaan selvittää joko ihopistokokeilla, allergeeni-spesifisillä veren vasta-ainetutkimuksilla tai välttämis-altistuskokeilla. Nokkosihottuman tyypillinen ilmiasu paljastaa ihottuman laadun välittömästi, mutta sen syytä ei välttämättä aina saada lainkaan selville. Syyhypunkkia epäiltäessä lapselta etsitään tyypillisesti käsistä suurentavan linssin avulla pieniä käytäviä, joista punkki voidaan neulalla pyydystämällä osoittaa.

Virus- ja bakteeritulehduksissa voidaan taudinaiheuttajan selvittelynä pyytää laboratoriotutkimuksina PVK, CRP, lasko, PLV sekä virusvasta-ainemäärityksiä. Tulirokkoa epäiltäessä bakteeripikakoe tai -viljely nielusta paljastaa streptokokki-infektion. Kawasakin tauti on yleisin alle 5-vuotiailla, ja sen tyyppilöydöksiä ihottuman lisäksi arvioimalla tauti voidaan diagnosoida.

Ihon ensisijaisena hoitona säännöllinen rasvaus perusvoiteilla 1–2 kertaa päivässä. Jaksoittainen hoito pakalliskortikosteroidivoiteilla. Lapsilla käytössä ovat yleisimmin miedot ja keskivahvat kortisonivoiteet, ja vanhemmilla tarpeen mukaan myös vahvat kortisonivoiteet. Kortisonihoito toteutetaan jaksotettuna haittojen välttämiseksi. Jos riittävää vastetta ei saada paikalliskortikosteroideilla, yli 2-vuotiaita voidaan hoitaa voiteilla, joissa on kalsineuriinin estäjää.

Allerginen ihottuma hoidetaan allergeenin välttämisellä, jolloin allergeenista riippuen ihottumasta voidaan päästä kokonaankin eroon. Antihistamiineilla on tehoa lähinnä nenä- ja silmäoireiden sekä urtikarian hoidossa, allergisen tai atooppisen ihottuman oireiden hoidossa ne ovat vähemmän hyödyllisiä.

Syyhytartunta hoidetaan koko vartalolle varpaista leuankärkeen asti levitettävällä permetriinivoiteella, jonka annetaan vaikuttaa kaikkialla iholla 8–15 tuntia, jonka jälkeen aine pestään pois. Hoito uusitaan 7–14 vrk jälkeen. Ihottumanäppyjä voi esiintyä vielä kuukaudenkin kuluttua hoidosta.

Virus- ja bakteeri-infektioissa ihottuman hoito on osa kokonaisvaltaista oireiden lievittämistä, ei niinkään spesifistä ihottuman hoitoa. Vesirokossa voidaan käyttää taudin kestoa lyhentävää asikloviiri-lääkitystä. Kawasakin tautia epäiltäessä lapsi lähetetään viipymättä sairaalaan, jossa hoitona on suuriannoksinen immunoglobuliini-lääkitys.

Lähteet:

Atooppinen ekseema, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Ekseemat, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »