Sairaudet

Laihduttaminen pienentää sydämen vajaatoiminnan vaaraa

Laihtuminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella merkittävästi pienentää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Lue lisää.

9.5.2017 Terve.fi

Laihtuminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella merkittävästi pienentää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Riski laskee sitä enemmän mitä enemmän kiloja karisee, ruotsalaistutkijoiden havainnot osoittavat. Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että lihavuuden ja sydämen vajaatoiminnan välinen yhteys on kausaalinen.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 26 000 lihavuusleikkauksessa olleen ja 14 000 intensiiviseen laihdutuskuuriin ja elämäntaparemonttiin osallistuneen lihavan ruotsalaisen nelivuotiseen seurantaan.

Lihavuusleikkauspotilaat laihtuivat leikkausta seuraavien kahden vuoden aikana lähes 23 kiloa enemmän kuin elämäntaparyhmäläiset. Seurannan aikana tämä näkyi myös noin puolet pienempänä riskinä sairastua sydämen vajaatoimintaan.

Sairastumisriskin pienentyminen oli kiinni laihtumisesta, sillä suotuisat vaikutukset nähtiin myös elämäntapamuutosryhmässä, jos he onnistuivat laihtumaan tarpeeksi. Noin kymmenen kilon laihtuminen vuoden aikana liittyi 23 prosenttia pienempään sydämen vajaatoiminnan riskiin kaikilla osallistujilla.

Laihtumisen lisäksi osa suotuisista vaikutuksista selittyi todennäköisesti eteisvärinä-rytmihäiriön, aikuistyypin diabeteksen ja verenpainetaudin vähentymisellä, mutta ei sydäninfarktivaikutuksilla, tutkijat kirjoittavat.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lähde: Circulation 2017;135:1577–1585

Lue lisää:

Sydämen vajaatoiminta: lääkkeetön ja lääkkeellinen hoito

Sydämen vajaatoiminta lisääntyy vauhdilla

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi