Sairaudet

​Sydämen vajaatoiminta lisääntyy vauhdilla

Sydämen vajaatoimintaa sairastavien määrä yli kaksinkertaistuu parin lähimmän vuosikymmenen aikana. Lue lisää sydämen vajaatoiminnasta.

26.10.2016 Terve.fi

Sydämen vajaatoimintaa sairastavien määrä yli kaksinkertaistuu parin lähimmän vuosikymmenen aikana ja väen vanhetessa potilasjoukko vain jatkaa kasvuaan. Vuoteen 2060 mennessä potilaita arvioidaan olevan kolme kertaa nykyistä enemmän. Arviot tulevat Islannista.

Tutkijat perustavat tietonsa vuonna 2002 alkaneeseen tutkimukseen. Analyysissa oli mukana runsaat 5 700 islantilaista ikäihmistä, jotka edustivat koko Islannin väestöä. Tutkijat käyttivät arviossaan maan väestöennustetta.

Osallistujien keski-ikä oli 77 vuotta ja yli puolet oli miehiä. Sydämen vajaatoiminta yleistyi iän myötä. Pari prosenttia alle 70-vuotiaista sairasti vajaatoimintaa, mutta yli 80-vuotiaiden ryhmässä sairastuneita oli jo kuutisen prosenttia. Vajaatoiminta oli yleisempää miehillä ja he sairastuivat myös nuorempina. Naiset sairastuivat valtaosin vasta 80 vuotta täytettyään.

Ennusteen mukaan potilasmäärät kasvavat vuoteen 2040 mennessä 2,3-kertaisiksi ja vuoteen 2060 mennessä 2,9-kertaisiksi. Tutkijat korostavat, että heidän löydöksensä tulisi olla hälytysmerkki poliitikoille ja terveydenhoitoalan ammattilaisille. Tämä koskee niin sydänkohtausten hoitoa kuin ennaltaehkäisyäkin. Sydämen vajaatoiminta voi puhjeta monesta syystä, kuten sepelvaltimotaudin, verenpainetaudin, lihavuuden ja diabeteksen vuoksi.

Ennuste julkistettiin alan kokouksessa.

Lähde: Sydänliiton tiedote 26.10.2016

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi