Terve.fi

Kuntoilijat douppaavat – uusi kansantautiko?

Kuntoilijat douppaavat – uusi kansantautiko?
Doping yleistyy. Millaisia vaikutuksia dopingin käytöllä voi olla ja miten suuresta ilmiöstä on kyse?
Julkaistu: 18.11.2011

Vastaanotolle tulee nuori lihaksikas nuorimies, joka harrastaa kuntosaliharjoittelua. Hän kärsii unettomuudesta ja impotenssista. Oireet kielivät siitä, että hän saattaa käyttää anabolisia steroideja.

Lääkärin pitää kysyä suoraan dopingin käytöstä tällaisessa tilanteessa, vaaditaan tuoreessa Yleislääkäri-lehdessä (7/2011).

Eräs entinen kilpakehonrakentaja puhuu nykyään dopingia vastaan ja kehottaa nuoria olemaan käyttämättä.

Hän itse kärsi aineiden takia muun muassa leikkausta vaatineesta hauiksen ja rintalihaksen repeämästä ja sydämen vasemman kammion paksuuntumisesta. Lopulta munuainen ei enää jaksanut. Hän onnistui kuitenkin saamaan uuden munuaisen leikkauksessa.

Oma testosteronituotanto oli kuitenkin mennyttä, ja lopulta päätettiin aloittaa korvaushoito.

Käyttäjiä 10 000

On arvioitu, että Suomessa on 10 000 anabolisia steroideja käyttävää nuorta aikuista. Kehonrakennuksessa käyttö on yleistä, mutta yllättävän usein dopingia päätyvät ottamaan myös nuoret miehet, jotka hakevat salilta voimaa tai isoja lihaksia harrastusmielessä.

Dopingia nappaamalla tavoitellaan ennen kaikkea näyttäviä lihaksia ja voimaa, joiden avulla voisi ansaita ihailua ja kunnioitusta.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on jopa puhunut kuntoilijoiden douppauksesta ”uhkaavana kansantautina”. Hän kirjoitti ongelmasta jo 2007 Turun Sanomien kolumnissa (TS 26.9.2007).

Anaboliset steroidit voivat vaarantaa hengen

Doping-aineilla on useita haittavaikutuksia., joista moni huonontaa selvästi elämänlaatua tai on hengenvaarallisia. Suomen Lääkärilehdessä listataan sivuvaikutuksia laajasti.

Anabolisten steroidien haitat:

  • Psyykemuutokset, kuten unihäiriöt, masennus, päihderiippuvuus, itsemurhahakuisuus jne.
  • Sukupuoliongelmat, kuten impotenssi, äänen madaltuminen, miestyyppinen kaljuuntuminen, eturauhassyöpä, karvojen liikakasvu, klitoriksen kasvu ja kohdun kutistuminen jne.
  • Sydän- ja verisuonitaudit, esimerkiksi kohonnut verenpaine, sepelvaltimotautikohtaus ja äkkikuoleman riski jne.
  • Maksamuutokset kuten hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet jne.
  • Muut: esim. akne, lihasrepeämät, nuorilla kasvun pysähtyminen, munuaishaitat.

Kasvuhormonin haitat:

  • Esim. lihas- ja nivelikivut, turvotukset, hypoglykemia (matala verensokeri), myöhemmin hyperglykemia (korkea verensokeri) ja Creutzfeldt-Jakobin tauti, jos ihmisperäinen valmiste.

Efedriinin haitat:

  • Esim. levottomuus, ahdistuneisuus, unettomuus, sydämentykytys, korkea verenpaine, rasituksessa lämpöhalvaus, riippuvuus, siirtyminen amfetamiiniin, psykoosi.

Klenbuterolin haitat:

  • Esim. vapina, unettomuus, päänsärky, sydämen tykytys, hikoilu, levottomuus.

Ostaminen entistä helpompaa

Usein käyttö aloitetaan kaikkimulleheti-ajattelun siivittämänä: tuloksia ei saavuteta omasta mielestä riittävän nopeasti, ja käyttäjä uskoo, että dopingaineiden käyttöön liittyvät riskit kannattaa ottaa.

Yleisimmin väärinkäytettyjä dopingaineita ovat testosteroni ja anaboliset steroidit.

Toisinaan väärinkäytetään myös efedriiniä ja klenbuterolia.

Niillä tavoitellaan harjoittelutehon ja rasva-aineenvaihdunnan lisäämistä. Anabolisten steroidien käyttö on haitallista etenkin naisilla, mutta efedriini ja klenbuteroli tuovat ongelmia tasa-arvoisesti eri sukupuolille.

Rikoslaki ei silti määrittele efedriiniä ja klenbuterolia doping-aineiksi. Niiden saatavuus on melko hyvä, eikä niitä mielletä yhtä haitallisiksi kuin muita doping-aineita. Etenin efedriiniä pidetään toisinaan lähinnä rohdos tai laihdutusvalmisteena.

Ylipäänsä doping-aineiden hankkiminen ei ole nykymaailmassa kovinkaan kimuranttia, sillä netissä aineita kaupataan hyvin avoimesti, jopa toimitustakuuta luvaten. Sekä nettikauppaan että pimeään myyntiin kuuluu kuitenkin myös käyttäjän kannalta merkittäviä riskejä: aineet voivat olla vanhentuneita tai epäaitoja, eikä niiden todellisesta sisällöstä ole mitään takuuta.

Impotenssia ja rintojen kasvua

Yleislääkärilehden kirjoituksessa kuitenkin määritellään kaikki edellä mainitut aineet dopingiksi.

Yhä enemmän jalansijaa matkalla kohti isoja lihaksia ovat saaneet myös kasvuhormoni ja sen johdannaiset.

Usein anabolisten steroidien rinnalla käytetään istukkahormonia. Sen avulla  yritetään heikentää sivuvaikutuksia, kuten rintojen kasvua, sukuelinten surkastumista, siittiötuotannon vähentymistä tai loppumista ja ajoittaista impotenssia.

Ruumiinkuvahäiriö voi olla taustalla

Yleislääkärilehdessä hoksautetaan, että joskus dopingia käyttävä henkilö voi kärsiä ruumiinkuvahäiriöstä, lihasdysmorfiasta. Häiriön kourissa oleva ihminen tuntee olevansa pieni, vaikka lihakset olisivat kuinka isot. Oloa yritetään kohentaa douppaamalla.

Doping-aineiden käyttöön saattavat viitata esimerkiksi psyyken ja seksuaalisuuden ongelmat, akne ja sydänvaivat. Myös epätyypillisissä jänteiden ja lihasten repeämissä ja luunmurtumissa kuntosaliharjoittelun yhteydessä lääkärin täytyy pitää mielessä, että potilas saattaa käyttää dopingia.

Jos potilas kieltää käytön, voi verikokeen avulla tarkistaa, käyttääkö potilas anabolisia steroideja.

Lähteet:

Kommentoi »