Terve.fi

Kolumni: Päättäjä, tee jotain!

Kolumni: Päättäjä, tee jotain!
Terveellisellä ruoalla – tai pikemminkin sen syömättä jättämisellä – on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia kansakuntamme työtehoon ja hyvinvointiin. Vaikutukset ovat niin suuria, että päättäjät eivät uskalla katsoa totuutta silmiin.
Julkaistu: 25.9.2017

Ruoasta puhutaan nykyään paljon, mutta tärkein kysymys jää käsittelemättä. Terveellisellä ruoalla – tai pikemminkin sen syömättä jättämisellä – on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia kansakuntamme työtehoon ja hyvinvointiin. Vaikutukset ovat niin suuria, että päättäjät eivät uskalla katsoa totuutta silmiin.

Asiantuntijoiden parissa on varsin selvää, millaisia komponentteja terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti ja mitä vähäisesti. Hyviä komponentteja ovat kala, täysjyvävilja, pavut, kasvikset, hedelmät, pähkinät, jogurtti ja kasviöljyt. Huonoja komponentteja ovat prosessoitu liha, liika punainen liha, sokeri, raffinoidut hiilihydraatit, suola, transrasva ja tyydyttynyt eli kova rasva.

Maitotuotteet jogurttia lukuun ottamatta, kananmunat ja kana lienevät neutraaleja isossa mittakaavassa.

Kun näiden tunnettujen ravintotekijöiden summavaikutus laskettiin hiljattain julkaistussa laajassa amerikkalaistutkimuksessa, havaittiin, että 42 prosenttia naisten ja 49 prosenttia miesten ennenaikaisista kuolemista selittyy sillä, että he eivät noudata likimainkaan terveellisiä ravintotottumuksia. Alle 35-vuotiailla huono ruokavalio selitti yli 60 prosenttia ennenaikaisista kuolemista. Toisin sanoen joka toinen työikäisen ennenaikainen kuolema olisi ehkäistävissä terveellisellä ruokavaliolla.

Eikä tässä vielä kaikki. Terveellinen ruokavalio myös vähentää 20–40 prosenttia riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, ruoansulatuskanavan syöpiin, sydänsairauksiin, aivoinfarktiin ja ennenaikaisesti muistisairauksiin. Massiivinen tutkimuskirjallisuus todistaa, että terveellinen ruokavalio on tehokas keino ehkäistä sairauksia ja lihavuutta, parantaa työkykyä sekä ehkäistä työikäisten ennenaikaisia kuolemia.

Mutta onko tutkitusti toimiva keino aidosti käytössämme? Suomalaisista korkeintaan joka viides syö kohtuullisen tai tosi terveellisesti ja saa siten laskennallisesti ehkäistyksi ennenaikaisen sairastumisen tai kuoleman. Yllättävää ehkä, mutta näin on. Ideaalista ruokavaliota noudattaa ani harva.

Eikä ihme, sillä todellisuudessa yhteiskunnan varoilla ja resursseilla tehdään olemattoman vähän hankkeita terveellisen ruokavalion eteen. Eniten ravinnosta kuulee elintarvikkeiden mainostajilta tai sensaatiojuttuina mediasta.

Poliittisten päättäjien juhlapuheet ja virkaa tekevien asiantuntijoiden julkiset kommentit mairittelevat terveellisen ruokavalion tärkeyttä. Ihan eri juttu on, mitä vallanpitäjien suusta pääsee ulos ja mitä oikeasti tapahtuu.

Meillä on julkisissa viroissa vain 150 ravitsemusterapeuttia, ja ainoa terveellisiä ravintotottumuksia edistänyt kampanja, Kuluttajaliiton Syö hyvää -projekti, lopetettiin rahan puutteen vuoksi. Terveellisen ravitsemuksen kampanjointi on nyt lähinnä bloggaajien hoteissa. Aika vähissä ovat julkisen rahan toimet kansakunnan terveellisen syömisen puolesta, vai mitä?

Kysymys kuuluu: Onko suomalaisilla varaa siihen, että terveellisen ruokavalion potentiaalia ei hyödynnetä kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin edistämisessä? Onko meillä varaa siihen, että lähes joka toinen työikäisen ennenaikainen kuolema tai sairastuminen on ravintoperäinen? Mitä järkeä on tutkia terveellisen ruokavalion vaikutuksia verorahoilla ja jättää tulokset piskuisen ravitsemustieteilijöiden porukan piiriin ilman laajoja julkisia käytäntöön soveltavia hankkeita ja kampanjoita?

Tutkimustyön väkevät hedelmät on vietävä käytännön teoiksi koko väestössä pontevalla julkisen vallan kampanjoinnilla. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa olla hyödyntämättä terveellisessä ravinnossa piilevää potentiaalia. Päättäjä, tee jotain!

Kolumni on julkaistu Apu Terveys –lehdessä.

Lue myös Reijo Laatikaisen aiemmat kolumnit:

Kommentoi »