Terve.fi

Vaakapakina

Vaakapakina
Yle on polkaissut näyttävästi käyntiin kampanjan nimeltä Vaakakapina. Kun muut hehkuttavat innoissaan erilaisia laihtumismenetelmiä, Yle asiantuntijoineen laittaa kapuloita laihduttajien rattaisiin. Vaakakapinan kampanjasivuilla kerrotaan, että tarkoitus on tehdä ”painonhallinnan ja kehopositiivisuuden vallankumous 2017”.
Julkaistu: 7.3.2017

Kunnianhimoinen tavoite.

Kampanjan tarkoitus on hyvä. Ulkonäön palvonta on saanut aivan kohtuuttomat mittasuhteet. Kampanjaan liittyvän kyselytutkimuksen mukaan 84 prosenttia naisista on tyytymättömiä painoonsa, vaikka THL:n mukaan naisista lihavia (painoindeksi yli 30) on 19 prosenttia. Syömishäiriöt ovat nousussa, kun nuorten ja aikuisten maailma pyörii vartalon kurveissa ja sixpackin tavoittelussa.

Vaikka ajankuvamme ilmentymä Instagram kuinka tyrkyttää, ihmisarvoa ja hyvää elämää ei mitata uuman kapeudella, pakaran pinkeydellä tai kilojen vähyydellä. Parin ylimääräisen sentin trimmaaminen vyötäröltä ei ole mikään hyvinvointiteko, vaan johtaa helposti ojasta allikkoon, loputtomaan tyytymättömyyden kehään ja pahimmillaan itseinhoon.

Vaakakapina tekee siis hyvää työtä pyrkiessään muuttamaan asenteita entistä laajakatseisempaan ja sallivampaan suuntaan. Kampanja osuu naulankantaan myös siinä, että se kiinnittää huomiota painon kertymisen ja laihduttamisen moninaisiin ja yksilöllisesti hyvin vaihteleviin syy- ja osatekijöihin.

Yhdellä on uniapnea, toisella hillitön työtaakka. Kolmannella geenit ja kotiolot vaikuttavat siihen, miten paino laskee tai nousee. Siksi hoito ei voi olla tuttu hokema: ”Ota itseäsi niskasta kiinni ja syö vähemmän.”

Jokin Vaakakapinassa kuitenkin härnää. Kolikolla on aina kääntöpuolensa. Kampanjan hyvät tarkoitukset sekoittuvat, kun haetaan huomiota vastakkainasettelulla. Samalla kun kampanja tekee hyvää, se saattaa myös ampua yli ja yksinkertaistaa liikaa.

Kampanjan hokemat ovat järeitä: ”Painoindeksi joutaa romukoppaan”, ”Itsekuri ei auta laihduttamaan” ja ”Lopeta laihdutus, aloita elämä”. Painoindeksi ei ole romua, vaan pätevä – vaikkei likimainkaan täydellinen – monien sairauksien riskin mittari. Suunnitelmallisuutta, arjen yleistä hallintaa, epätäydellisyyden hyväksymistä ja tavoitteista kiinni pitämistä tarvitaan tulosten saavuttamisessa, myös painonhallinnassa.

Jotkut tiivistävät edellä olevan sanaan itsekuri, mutta toisille itsekuri merkitsee pelkkää jatkuvaa hammasten kiristystä. Laihdutuksesta yritetään tehdä kirosana: ei elämää laihtumisen tuolla puolella.

Ruokasotia on sodittu viime vuodet tiuhaan tahtiin, ja jatkuva taistelu on alkanut väsyttää. Kampanjapöhinään saattaa hukkua tosiasia, että noin joka viides suomalainen hyötyisi merkittävästä painonpudotuksesta.

Tukahtuuko kapina alkuunsa, vai onko siinä siementä johonkin todella suureen? Minuun Vaakakapina jättää ristiriitaisen vaikutelman, vaikka kannatan syvästi kampanjan perusajatuksia. Vaakarauhaan liittyisin heti, mutta kapinaan en tunne samaistuvani. Jään kiinnostuneena odottamaan, miten suuri yleisö ja media kampanjan kokevat.

Kolumni on julkaistu Apu Terveys –lehdessä.

Kommentoi »