Terve.fi

Kolumni: Mitä väliä ammattinimikkeellä?

Kolumni: Mitä väliä ammattinimikkeellä?
Kollegani Leena Putkonen julkaisi kesäkuussa netissä ravintoneuvojien monenkirjavuutta käsittelevän kirjoituksen Kuka tietää ravitsemuksesta? – Ravitsemusosaaja-opas. Suositan googlaamaan Leenan tekstin. Arvaatko muuten, montako laillistettua ravitsemusterapeuttia Suomessa toimii sairaaloissa ja terveyskeskuksissa: 150, 1 500, 15 000 vai 150 000? Vastaus myöhemmin.
Julkaistu: 16.8.2017

Ravitsemusterapeutti on ainoa ravintoasioiden ammattinimike, johon vaaditaan akateemisen koulutus. Kyse on Valviran laillistamasta ja siten suojatusta ammattinimikkeestä, ja sitä voivat käyttää vain Itä-Suomen yliopistossa ravitsemustiedettä ja ravitsemusterapiaa hyväksyttävän määrän opiskelleet henkilöt.

Ravitsemusterapeutiksi vaaditaan 300 opintopistettä eli noin viiden vuoden opinnot pro gradu -tutkielmineen. Ravintoterapeuttien ja -valmentajien, ravitsemusneuvojien ja vastaavien koulutus vaihtelee muutamasta opintopisteestä noin 50 opintopisteeseen eli on enimmilläänkin alle 20 prosenttia ravitsemusterapeutin tutkintovaatimuksesta.

Itse asiassa kuka tahansa, ilman mitään koulutusta, voi ottaa käyttöönsä minkä tahansa ravintoon liittyvän asiantuntijanimikkeen – paitsi ei ravitsemusterapeutti-nimikettä. Se on ainoa lailla suojattu nimike. Sen sijaan ravintoterapeutti-nimike ei takaa yhtään mitään.

Suomessa on julkisessa terveydenhuollossa eli julkisen vallan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa noin 150 ravitsemusterapeutin virkaa. Lukuja voi verrata vaikkapa fysioterapeuttien, psykologien ja lääkäreiden määrään. Heitä on julkisessa terveydenhuollossa varovaisen arvion mukaan 2 500, 3 000 ja 12 000.

Jos ravintoasiat nähtäisiin tärkeinä, ammattikuntamme ja muiden välillä ei olisi 17–80-kertaista eroa. Erilaisten ravintoterapeuttien, ravitsemusneuvojien, ravintovalmentajien ja ravitsemusasiantuntijoiden määrä todennäköisesti ylittää moninkertaisesti ravitsemusterapeuttien määrän. Tosin heitä ei ole tilastoitu minnekään.

Ravitsemusterapeuttien onnettoman pieni määrä vaikuttaa ihmisten elämään ja heijastaa yhteiskuntamme arvoja. Yksi seuraus surkeasta tilanteesta on, että monessa kunnassa ravitsemusterapeutille on mahdoton päästä. Vastaanotolle pääsee vain, jos on varaa maksaa ravitsemusterapiansa itse yksityisellä sektorilla. Köyhää kyykytetään jälleen.

Virkojen olematon määrä kertoo poliittisesta ja ehkä myös yleisestä arvostuksesta. Jos ei ikinä ole euroja virkoihin, ei ole aitoa arvostustakaan. Terveyspolitiikassa on myös aina luotettu enemmän lääkkeisiin ja kirurgiseen hoitoon, hallintohimmeleihin ja kalliisiin hi tech -laitteisiin. Terveyssysteemimme keskittyy sairauden korjaamiseen, ei terveyden ylläpitoon tai edistämiseen. Ruvetaan hommiin ja annetaan rahaa vasta, kun on jo niin sanotusti housussa.

Kolmanneksi, fysiikan lakien mukaan tyhjiö täyttyy ympäröivällä aineksella, oli aineksen laatu mitä tahansa. Ravitsemusterapeuttityhjiön täyttää businesta väijyvä ravintoneuvojien porukka, jolla ei ole valmiuksia, osaamista eikä valtuutusta antaa neuvontaa sairausasioissa.

Tämä vaihtoehtoneuvojien ammattikunta rehottaa netissä ja naistenlehdissä – ja sieltä se löytää tyhjiössä pörräävät asiakkaansa. Myyntipuheissa vilisevät kainostelematta superruoat, myrkyt ja ihmeparantumiset. Tällä tavalla valtio tarjoaa ihanteelliset elinolot erilaisille vaihtoehtoneuvojille: tarjolla on happo-emäsdosentteja, vitamiinitohtoreita, yrttikemistejä ja detoxguruja.

Ravitsemusterapeuttien puute maassamme on oire. Se on oire pielessä olevista terveyspolitiikan prioriteeteista. Jatkan aiheesta ensi kerralla.

Kolumni on julkaistu Apu Terveys –lehdessä.

Lue myös Reijo Laatikaisen aiemmat kolumnit:

Kommentoi »