Karsastatko dieettejä? Turhaan. Kun ruokavalion koostaa oikein, se parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Mitä pitää tietää, kun aloittaa uuden dieetin?
Gluteeniton, maidoton, lihaton, hiilihydraatiton. On muodikasta karttaa ruoka-aineita ja hehkuttaa sen tuomaa hyvää oloa. Toisaalta dieeteillä on huono maine: moni pitää niitä täysin turhina.
Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä.
Ovatko erikoisruokavaliot huuhaata?
Ovatko erikoisruokavaliot huuhaata vai voiko niillä oikeasti parantaa elämänlaatua tai terveyttä?
– Pelkkä dieetti tuo harvalle ihmeparantumisen. Jotta ihminen voi hyvin, hänen on myös liikuttava ja nukuttava riittävästi. Oikein koostetut ruokavaliot voivat kuitenkin osaltaan helpottaa terveysongelmia, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
Ravitsemussuosituksilla pyritään ehkäisemään kansansairauksia. Niitä noudattaa kuitenkin vain noin joka viides. Perinteinen lautasmalli ei ehkä motivoi, koska verenpaineen lasku tai matala-asteisen tulehduksen hiipuminen eivät tunnu voinnissa heti. Sen sijaan jokin erikoisdieetti voi keventää olon viikossa.
– Ihmiset sanovat, että on parempi fiilis kuin valovuosiin. Ehkä näistä innostutaan siksi, Laatikainen miettii.
Sopiva dieetti voi auttaa vatsavaivaista tai allergista syömään monipuolisesti, helpottaa painonhallintaa ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Esimerkiksi Välimeren ruokavalio edistää tutkitusti sydänterveyttä.
Terveyshyötyjä saa myös nyt trendikkäistä ketogeenisesta tai ilmastoystävällisestä ruokavaliosta sekä fodmap-ruokavaliosta – kunhan ne kokoaa oikein.
Hae ruokavaliosta tietoa ja valmistaudu hyvin
Vaikka dieetti tuntuisi hyvältä, on hyvä muistaa muutama asia. Jos karsii ruokia reippaasti, voi jäädä vaille tärkeitä ravintoaineita. Siksi isot muutokset kannattaa tehdä ravitsemusterapeutin avustuksella.
Ennen aloittamista on hyvä sisäistää, että tapoja on usein vaikea muuttaa. Mitä tiukempi ruokavalio on, sitä hankalampi sitä on noudattaa.
– Mieti etukäteen, mitkä asiat ovat sinulle vaikeita ja miten niistä voi selvitä, sanoo painonhallintaan erikoistunut psykologi Taija Wilenius.
Uusi ruokavalio on ponnistus, joka vie voimavaroja. Pitää muistaa ostaa erilaisia ruokia ja opetella kokkaamaan uudenlaisia aterioita. Töihin on ehkä varattava eväitä. Siksi dieettiä ei välttämättä kannata aloittaa silloin, kun töissä ja kotona on paljon meneillään.
Mieti mikä sinua kannustaa
Motivaation on tultava sisältä, jotta se kestää. Ulkoa tulevat määräykset herättävät herkästi muutosvastarintaa. Omien arvojen mukaan eläminen motivoi vahvasti. Esimerkiksi ilmastoystävälliset ruokavalinnat tuottavat heti mielihyvää niille, joille ympäristö on tärkeä.
– Ihmiset ovat valmiimpia tekemään valintoja ilmasto- kuin terveyssyistä. Toivottavasti ympäristöystävälliset tottumukset löisivät läpi, koska ne ovat terveellisiä, Reijo Laatikainen sanoo.
Pitkät kieltolistat eivät toimi, osoittavat psykologiset tutkimukset. Usein mielessä pyörivät juuri ne ruoat, joita ei saisi syödä. Tiukka kieltäminen ja liian suuret tavoitteet suhteessa voimavaroihin ovat yleisimpiä syitä siihen, ettei ruokavaliota pysty noudattamaan.
Kannattaa keskittyä siihen, mitä uutta saa syödä. On myös hyväksyttävä, että takapakit kuuluvat muutokseen.
– Jos kritisoit itseäsi herkästi, mieti, mitä sanoisit samassa tilanteessa olevalle ystävällesi. Vastoinkäymisen jälkeen kannattaa myös pohtia, miksi niin kävi. Onko nyt väärä hetki? Haluanko tätä todella? Wilenius sanoo.
Tunne riskit ja valitse terveellisesti
Usein halu ryhtyä dieetille kumpuaa vatsaongelmista. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii ainakin joka kymmenes. Siihen voi liittyä vatsan turvotusta, kipuja, ripulia tai ummetusta. Noin puolet saa apua fodmap-ruokavaliosta, josta on karsittu oireita aiheuttavat hiilihydraatit.
Liikaa ei pidä karsia. Esimerkiksi jos syö kasviksista vain mustikoita ja banaania, on vaikea saada tarpeeksi C-vitamiinia. Ruokavaliosta voi silti saada kaiken tarvittavan, kun laatii sen oikein.
Ketogeenisessä dieetissä vältellään hiilihydraatteja, erityisesti viljoja. Moni syö paljon punaista lihaa ja voita, joissa on haitallista kovaa rasvaa. Ne lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Siksi Reijo Laatikainen ei suosittele ruokavaliota pitkäaikaiseen käyttöön.
– Jos dieetti johtaa siihen, että paino pysyy kurissa 20 vuotta ja välttyy tyypin 2 diabetekselta, hyödyt voivat kumota riskit. Mielestäni on silti parempi kokeilla ensin terveellisemmät ruokavaliot.
Muotidieettien terveysvaikutukset herättävät kiivasta keskustelua. Kullakin on omat vannoutuneet kannattajansa. Reijo Laatikaisesta on hyvä, että ruoasta puhutaan.
– Ihmiset kiinnostuvat siitä, mitä omalta lautaselta löytyy. He myös oppivat, ettei ole yhtä oikeaa tietä, vaan eri tilanteissa voi syödä eri tavoin.

