Terve.fi

Aivokalvontulehduksen oireet

Aivokalvontulehduksen oireet
Aivokalvontulehduksen oireet, kuten niskajäykkyys, sekavuus, pahoinvointi ja korkea kuume voivat alkaa nopeasti. Lisää tietoa aivokalvontulehduksen oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Aivokalvontulehduksen oireena ovat muun muassa korkea kuume, niskajäykkyys, pahoinvointi, päänsärky, tajunnanhäiriöt ja sekavuus. Iholle ilmestyvät verenpurkaumat eli petekkiat ovat tyypillisiä meningokokin ollessa aivokalvontulehduksen aiheuttaja. Lapsi voi olla itkuinen ja käsittelyarka. Oireet voivat alkaa nopeasti ja potilas voi olla hyvin sairas.
Potilas tulee toimittaa nopeasti hoitoon, mikäli kuumeeseen liittyy harha-aistimuksia, todellisuuden hämärtymistä ja sekavuutta tai puutumisen tunnetta kasvoissa tai raajoissa.
Virusperäisessä aivokalvontulehduksessa oireet ovat samankaltaiset, mutta usein lievemmät. Tajunnanhäiriöitä liittyvät erittäin harvoin viruksen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen. Tajunnantason heikkenemistä ja sekavuutta ilmenee vain, mikäli tauti leviää aivoja peittävästä kalvosta itse aivokudoksen tulehdukseksi, aivotulehdukseksi.
Virusperäisessä aivokalvontulehduksessa yleiskunto säilyy koko taudin ajan hyvänä ja yleensä tauti paranee ilman hoitoa muutaman viikon kuluessa. Lääkäriin on kuitenkin syytä mennä heti, jos aivo-oireita ilmenee.
Lähteet:
Seppänen M, Peltola H. Hermoston infektiot, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Verkkoniemi-Ahola A. Enkefaliitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kolho E., Atula S., Aivokalvontulehdukset aikuisella, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Seitsonen S, Helminen M, Jarva H, Meri S, Järvelä I. Properdiinigeenin mutaatio meningiitin taustalla, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Kommentoi »