Terve.fi

Aivokalvontulehduksen hoito

Aivokalvontulehduksen hoito
Aivokalvontulehdusen ollessa bakteeriperäinen hoidetaan aivokalvontulehdus antibiooteilla. Lisätietoa aivokalvontulehduksen hoidosta.
Julkaistu: 10.4.2018
Aivokalvontulehduksen hoito aloitetaan sairaalassa ja vakavassa taudissa voidaan tarvita teho-osastohoitoa. Aivokalvontulehduksen hoito riippuu aiheuttajasta. Bakteeriperäinen aiheuttaja hoidetaan antibiooteilla, jotka valitaan aiheuttajan mukaan, esimerkiksi penisilliinijohdannaiset. Mikrobilääkehoito pitää kuitenkin aina käynnistää, vaikka lopullinen taudinaiheuttaja ei olisi vielä tiedossa. Tämän lisäksi hoitoon kuuluu oireenmukainen hoito, kuten kuumeen alentaminen ja päänsäryn hoito. Lisäksi tärkeää on hoitaa kohonnutta kallonsisäistä painetta.
Jos aiheuttajabakteeri on meningokokki, suositellaan potilaalle 24 tunnin pisaraeristystä sekä potilaan läheisessä kontaktissa oleville ehkäisevää antibioottilääkitystä.
Viruksen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen ei yleensä ole olemassa virukseen tehoavaa hoitoa. Virusperäisen taudin hoito on oireenmukaista, eli esimerkiksi päänsäryn hoitamista tulehduskipulääkkeillä tai pahoinvoinnin hoitoa. Aivotulehdukseksi levinnyttä viruksen aiheuttamaa aivokalvontulehdusta voidaan hoitaa lääkkein, mikäli aiheuttajana on Herpes simplex, vesirokko- tai influenssavirus.
Lähteet:
Seppänen M, Peltola H. Hermoston infektiot, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Verkkoniemi-Ahola A. Enkefaliitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kolho E., Atula S., Aivokalvontulehdukset aikuisella, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Seitsonen S, Helminen M, Jarva H, Meri S, Järvelä I. Properdiinigeenin mutaatio meningiitin taustalla, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Kommentoi »