Terve.fi

Aikuisten painonnousulla yhteys moniin kroonisiin sairauksiin

Aikuisten painonnousulla yhteys moniin kroonisiin sairauksiin
Syövän, sydäntautien ja muiden vakavien sairauksien kehittymisen riski suurenee, mikäli paino pääsee nousemaan 20–50 ikävuoden välillä. Lue lisää.
Julkaistu 24.7.2017

Syövän, sydäntautien ja muiden vakavien sairauksien kehittymisen riski suurenee, mikäli paino pääsee nousemaan 20–50 ikävuoden välillä, sanotaan JAMA-lehdessä. Jopa 4,5 kilon painonnousu suurensi monien tautien ja tauteja enteilevän ikääntymisen riskiä.

Tutkimuksessa analysoitiin tietoja kahdesta suuresta yhdysvaltalaistutkimuksesta, joihin on osallistunut vuosikymmenten aikana lähes 93 000 naista ja 25 000 miestä. Tutkimushenkilöt ilmoittivat painonsa nuorina (miehet 21 vuotiaana, naiset 18-vuotiaana) ja 55-vuotiaana. Tämän jälkeen tutkijat selvittivät, mitä muutoksia terveydessä oli tapahtunut.

Naisille kertyi painoa 37 vuoden aikana keskimäärin 12 kilogrammaa ja miehille 24 vuoden aikana keskimäärin 9,5 kilogrammaa. Johdonmukaisesti kummankin sukupuolen kohdalla enemmän lihoneet henkilöt olivat fyysisesti epäaktiivisia, tupakoimattomia, epäterveellisesti syöviä ja heillä oli enemmän kroonisia tauteja 50 ikävuoteen mennessä.

Verrattuna henkilöihin, jotka onnistuivat pitämään painonsa kurissa, 2,5–10 kilogramman painonnousu kaksinkertaisti tyypin 2 diabeteksen riskin sekä suurensi 38 prosentilla sappikivien riskiä sekä 9–25 prosentilla hypertension, sydäntautien ja syövän riskejä.

10–20 kilogramman lihominen nelinkertaisti tyypin 2 diabeteksen riskin, kaksinkertaisti sappikivien riskin ja suurensi 30–60 prosentilla hypertension, sydäntautien ja lihavuuteen liittyvän syövän riskiä.

Yli 20 kilogramman lihominen oli yhteydessä kymmenkertaiseen hypertensioriskiin, kolminkertaiseen sappikivien riskiin sekä kaksinkertaiseen sydäntaudin riskiin verrattuna painonsa kurissa pitäneisiin.

Jokainen 4,5 kilogramman lihominen oli yhteydessä 17 pienempään todennäköisyyteen ikääntyä terveesti.

Tutkimus: JAMA 2017 I & II.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti