Syöminen on ihmisen perustarve, mutta myös nautinto, joka tuottaa mielihyvää.
Tiedämme, että liiallinen napostelu kertyy vararenkaaksi vyötärölle, ja että ylipaino altistaa monille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.
Miksi meidän on silti niin vaikea syödä vain sen verran kuin tarvitsemme?
– Vaikka olemme ajat sitten voineet lakata murehtimasta ravinnon riittävyyttä, eloonjäämisvietti istuu meissä edelleen tiukassa. Aivomme eivät vieläkään täysin ymmärrä, että meidän ei tarvitse syödä kaikkea, mitä on saatavilla, pohtii laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.
Lue myös: 5 vinkkiä, joilla pääset huippukuntoon
”Lautanen tyhjäksi” toimii edelleen monen ohjenuorana
Palssa pohtii, että lautasen tyhjäksi syöminen on meihin syvälle juurtunut kulttuurinen uskomus.
– Sota-ajan sukupolvi on iskostanut tätä oppia eteenpäin, ja edelleen ajatellaan, että täytyy syödä ”koko rahan edestä”. Lastakin pidetään reippaana, kun hän ei jätä ruokaa, vaan syö kaiken.
Kyseessä ei kuitenkaan Palssan mukaan ole universaali ilmiö.
– Esimerkiksi Ranskassa ruoan jättäminen lautaselle ei ole lainkaan tavatonta.
Katso myös: 6 syytä, miksi liikunta ei laihduta
8 syytä, joiden vuoksi sinun on hankala lopettaa syömistä
1. Yrität lääkitä tunteitasi
Haetko ruoasta helpotusta mielipahaan tai suuttumukseen? Niin tekee moni muukin.
Kyseessä ei kuitenkaan ole toimiva keino, vaan ikäviä tunteita tulisi käsitellä muilla tavoin.
2. Sinulla on jano
Joskus nälän tunne, etenkin makeanhimo, saattaa kertoa nestehukasta. Mieliteko saattaa silloin kaikota vesilasillisen myötä.
3. Olet väsynyt tai stressaantunut
Pyöritkö valveilla koko yön, ja nyt vatsasi tuntuu pohjattomalta?
Univajeella ja stressillä on tutkitusti ruokahalua kasvattava vaikutus.
– Hormonitasolla näkyy väsymyksen ja stressin johdosta selkeitä muutoksia, jotka selittävät lisääntyneen nälän tunteen.
Lue myös: Näin uni vaikuttaa painonhallintaan
4. Lääkkeesi lisäävät nälän tunnetta
Monet psyykenlääkkeet lisäävät tutkitusti ruokahalua.
Palssa on sivuvaikutuksesta harmissaan.
– Olen monesti miettinyt, että näitä lääkkeitä määrättäessä tulisi useammin muistaa, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. On henkisesti rankkaa, kun alkuperäisen vaivan tilalle tulee liuta ylimääräisiä kiloja.
5. Syöt liian vähän
Jos syöt liian vähän, mieliteot käyvät helposti hallitsemattomiksi.
– Neuvon valtaosaa asiakkaistani syömään nykyistä enemmän. Etenkin ylipainoiset syövät usein aivan liian vähän laihtumista tavoitellessaan, Palssa toteaa.
Tiedät, että syöt liian vähän, jos mieliteot tai makeanhimo vaivaavat. Myös jossakin vaiheessa päivää iskevä järjetön nälkä on merkki siitä, että sinun tulisi syödä enemmän.
– Uskalla kuunnella nälän tunnetta ja syö jokaisella aterialla monipuolista, kunnollista ruokaa. Esimerkiksi keitto- tai salaattilounas on yleensä auttamatta liian kevyt.
Jos tavoittelet laihtumista, pienikin energiavaje riittää.
– Isokokoinen ihminen kuluttaa päivässä helposti 3000 kaloria, joten energiansaantia ei kannata vetää minimiin, vaan esimerkiksi 500 kalorin päivittäinen vaje on täysin riittävä laihduttajalle.
6. Syöt yksipuolisesti
Oletko varma, että syöt riittävän monipuolisesti?
– Joskus hiilihydraatteja saatetaan syödä liikaa, tai sitten ruokavalio voi koostua lähes pelkästä proteiinista. Koosta ruokavaliosi niin, että saat 30–40 prosenttia päivittäisestä energiastasi hyvistä rasvoista, 20–25 prosenttia proteiineista ja loput hiilihydraateista. Jos kokonaisuus ei ole kunnossa, syöminen muuttuu helposti hallitsemattomaksi.
Katso myös: Nämä ovat parhaat hiilihydraatit laihduttajalle
7. Ruoka- ja treenimääräsi eivät kohtaa
Jos treenaat aktiivisesti, mutta syömistesi laita on vähän niin ja näin, napostelu jää helposti päälle, kun kehosi kaipaa lisäenergiaa.
8. Ongelma on mielen sopukoissa
Jos syöt riittävästi monipuolista ruokaa, mutta mielesi tekee silti jatkuvasti puputtaa jotakin, ongelma voi olla päässäsi.
– Kyse saattaa olla opitusta tavasta. Silloin kannattaa jumpata ensisijaisesti oman mielen kanssa. Apua voi hakea esimerkiksi psykologin luota, mutta saatavilla on myös monia toimivia itsevalmennusohjelmia, kuten Irti ahminnasta!.
Selkeä ateriarytmi pitää mielihalut loitolla
Palssa kannustaa pitämään kiinni selkeästä ateriarytmistä. Syö täysipainoinen aamiainen, riittävän täyttävä lounas, hyvä illallinen sekä pari ravitsevaa välipalaa.
– Ja huolehdi, että syöt jokaisella aterialla sekä kasviksia, proteiinia, hiilihydraatteja että hyviä rasvoja.
Kuuntele kehoasi ja noudata sen tarpeita.
– Jos et ole varma, paljonko sinun pitäisi syödä, netissä on paljon ilmaisia laskureita, joiden avulla voit selvittää päivittäisen energiantarpeesi. Myös ruokapäiväkirjan pitämisestä on usein konkreettista hyötyä.
Lue myös: