Terveys

4 syytä, miksi liikunta ei laihduta

Eikö painosi putoa, vaikka treenaat ahkerasti? Selvitimme, mistä se voi johtua.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Fotolia
25.5.2016

1. "Laihduttaminen vie lihakseni."

Syyt: Jos laihdutat erittäin niukkaenergisellä ruoka­valiolla tai pikadieetillä, jopa 30 prosenttia pudotetuista kiloista on lihasmassaa.

Ratkaisut: Laihduta maltillisesti. Lihaksia lähtee vähiten, kun painonpudotustahti on noin puoli kiloa viikossa. Lihaskatoa ehkäiset proteiinipitoisella ruoka­valiolla, joka sisältää maitotuotteita, lihaa ja kanan­munia. Syö myös riittävästi laadukkaita hiilihydraatteja!

Myös lihaskuntotreeni on tärkeä. Tee 10 toiston liikesarjoja niin isoilla painoilla, että jaksat juuri tehdä viimeiset toistot. Kun treenaat kolmesti viikossa, lihasmassa kasvaa alkuvaiheessa jopa puoli kiloa kuukaudessa.

Lue myös: Näin uni vaikuttaa painonhallintaan

2. "Punttitreeni ei pudota painoani."

Syyt: Lihasmassa kasvaa punttitreenillä, minkä vuoksi paino ei putoa nopeasti. Isommat lihakset lisäävät tosin kehon lepoenergiankulutusta. Se helpottaa laihdutusta. On totta, että tunnin juoksulenkillä energian kulutus on isompi kuin salitreenin aikana. Säännöllinen liikunta parantaa silti aina lihasten aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvanpolttoa.

Suomalaistutkimuksessa laitettiin ryhmä ylipainoisia tyypin 2 diabeetikkoja harrastamaan pitkä­kestoista ja matalatehoista aerobista liikuntaa. Toisen ryhmän treenit olivat intervallityyppisiä eli kova­tehoisia ja lyhytkestoisia. Selvisi, että kaikkien ihonalainen rasva ja sisäelinrasva alkoivat vähentyä jo kahden viikon aikana. Kun laihduttaa ja urheilee, rasva häviää tasaisesti kehosta liikuntamuodosta riippumatta.

Ratkaisut: Liiku mahdollisimman monipuolisesti ja eri syketasoilla. On hyvä tehdä aerobista harjoittelua mutta myös lihaskuntotreeniä. Ylipainoiselle hikijumppa voi olla vaikeaa. Muista, että myös matalatehoinen liikunta tehoaa, kunhan sitä harrastaa usein ja ­pitkään.

Lue myös: Miksi naisen on vaikeampi laihduttaa kuin miehen?

3. "Liikunta lisää ruokahaluani liikaa."

Syyt: Moni antaa itselleen luvan syödä liikaa tai epäterveellisesti treenin jälkeen. Jos palkitset itsesi jättilautasellisella pastaa tai suklaapatukalla, syöt kuluttamasi kalorit takaisin.

Ratkaisut: On erittäin tärkeää, että syöt riittävästi koko päivän ajan. Muuten alat himoita herkkuja illalla. Pidä herkkupäivä kerran viikossa ja palkitse itseäsi muilla keinoin kuin syömällä. Hemmottele itseäsi uudella kynsilakalla tai teehetkellä ystävän kanssa.

Lue myös: Eikö paino putoa? Ravintovalmennus voi auttaa!

4. "Käyn jumpassa, mutta painoni ei putoa."

Syyt: Hikiliikunta ei riitä kuluttamaan istuma­työläisen kaloreita, eikä se poista istumatyön haittoja. Vaikka Pohjoismaissa treenataan nykyään enemmän kuin ennen, hyötyliikunnan määrä on vähentynyt. Tällöin energian kokonaiskulutus on pienempi kuin ennen.

Ratkaisut: Ole arjessa niin aktiivinen kuin voit. Seiso julkisissa liikennevälineissä, kävele myös rullaportaissa, käy kaupassa jalkaisin ja harrasta taukoliikuntaa työpäivän aikana.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi