Terve.fi

Puhu lääkärille erektiohäiriöstä

Puhu lääkärille erektiohäiriöstä
Erektio tarkoittaa siittimen jäykistymistä ja sen ylläpitoa tyydyttävän seksuaalisen nautinnon ajan. Toimivaan erektioon vaaditaan valtimoiden ja hermokudoksen toimivuutta sopivassa hormonaalisessa ja psyykkisessä ympäristössä.
Julkaistu 29.4.2014

Erektiohäiriö ei ole siten ole sairaus vaan oire. Erektiohäiriö voi olla merkki taustalla piilevästä valtimosairaudesta tai hormonitoiminnan häiriöstä. Erektiohäiriötä esiintyy myös neurologisiin sairauksiin ja lääkehoitoihin liittyen. Erektion toimintaongelmat vaikuttavat yksilön elämänlaatuun ja psykososiaaliseen terveyteen sekä parisuhteeseen.

Erektiohäiriötä esiintyy kaikenikäisillä, mutta esiintyvyys lisääntyy ikääntyvillä miehillä, joilla on myös virtsaamisongelmia.

Erektiohäiriön riskit

Erektiohäiriön riskitekijöitä ovat sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet, liikunnan vähyys, ylipaino, tupakointi, korkea kolesterolipitoisuus, verenpainetauti ja sokeritauti eli diabetes (tyyppi 1 ja tyyppi 2).

Verenkiertoelimistön terveys on suorassa yhteydessä erektion toimivuuteen. Valtimosairaudet aiheuttavat verisuonten sisäpinnan kalkkeutumista ja sitä kautta verenkierron heikkenemistä penistä suonittavissa valtimoissa.

Erektiota säätelevien valtimoiden läpimitta on hyvin pieni, jolloin verenkierron heikkeneminen ilmenee helposti erektion häiriintymisenä. On muistettava, että erektiohäiriö voi olla sepelvaltimotaudin ensioire.

Voiko estää ennalta

Verenkiertoelimistön terveyteen voidaan vaikuttaa osittain elämätavoilla kuten tupakanpolton välttämisellä, liikunnalla sekä terveellisillä ruokailutottumuksilla.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan sekä painonhallintaan.

Ylipaino on ylipäätään merkki elimistön toimintahäiriöistä, jolloin yleensä verenpaine nousee, rasva-aineenvaihdunta muuttuu epäedulliseksi ja mieshormoni testosteroni varastoituu rasvakudokseen naishormonina ja häiritsee normaalia mieshormonin palautejärjestelmää laskien omaa testosteronituotantoa ja veren testosteronipitoisuutta.

Mitä lääkärissä tapahtuu

Vastaanotolla käydään läpi, minkälaisesta erektiohäiriöstä on kyse. Selvitetään tutkittavan perusterveydentila ja käytössä oleva lääkitys.

Vastaanotolla mitataan usein verenpaine, punnitaan, arvioidaan kehon rakenne, tutkitaan kivekset ja tunnustellaan eturauhanen peräaukon kautta.

Tarvittaessa määrätään verikokeita kuten rasva-arvojen (mm. kokonaiskolesteroli (fS-Kol), LDL-kolesteroli (fS-Kol-LDL), HDL-kolesteroli (fS-Kol-HDL) ja veren rasva-arvot (fS-Trigly)  ja testosteronin (S-testo) määritykset.

Erektiohäiriöön löytyy apua

Erektiohäiriön selvittelyissä huomioidaan edellä mainitut riskitekijät ja mahdolliset sairaudet.

Ensisijaisen tärkeä on alkuvaiheessa selvittää onko kyseessä elimistön toimintahäiriöstä johtuva ongelma vai elämäntilanteeseen liittyvä psyykkinen erektiohäiriö. Seksuaalineuvonnalla ja -terapialla hoidetaan iso osa erektiohäiriöistä.

Hormonaaliset toimintaongelmat korjataan hormonivalmisteilla.

Erektion palauttamiseksi pyritään vaikuttamaan peniksen verenkiertoon ja sileän lihaksen rentoutumiseen.

Erektiohäiriölääkkeet lisäävät peniksen verenkiertoa sopivan seksuaalisen kiihotuksen aikana ja edesauttavat erektion syntymisessä. Suun kautta otettavat erektiohäiriölääkkeet eroavat vaikutusajan keston mukaan.

Lisäksi on olemassa virtsaputkeen laitettava kapseli ja peniksen varteen pistettävä lääkeaine, jotka lisäävät peniksen verenkiertoa.

Katso Lääkeopas: Erektiohäiriölääkkeet

 

Asiaa erektiosta

  • Erektiohäiriö on oire
  • Toimiva erektio on miehen terveyden mittari
  • Huolehdi terveydestäsi ja estä erektiohäiriö
  • Erektiohäiriöstä voi kärsiä kaikenikäiset miehet
  • Erektiohäiriön taustalla voi olla sydän- ja verisuonisairaus tai hormonitoiminnan häiriö
  • Lääkkeiden sivuvaikutuksena voi ilmaantua erektiohäiriö
  • Erektiohäiriötä tulee selvittää, jos se on häiritsevä elämänlaatua haittaava oire

Lue lisää erektiohäiriöstä ja erektiohäiriön hoidosta

Kommentoi »