Elina Holopainen
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Kysymys:
Olen 47-vuotias nainen. Voivatko vaihdevuodet alkaa iässäni? Kun olin 38, kuukautiseni jäivät pois pariksi vuodeksi. Keskeytin e-pillerit siksi ajaksi. Raskaana en voinut olla, mutta elämäntilanne oli haastava. Vaikuttiko stressi tilanteeseen?
Kuukautiset palailivat myöhemmin. Viimeisen kahden vuoden aikana vuoto on jäänyt usein väliin, vaikka otan ehkäisypillerin säännöllisesti. En polta enkä käytä alkoholia. Kävelen pitkiä matkoja, mutta ongelmani on unettomuus ja verenpaine (142/ 94).
Voiko verenpaineen nousu johtua ehkäisystäni ja iästäni? Se alkoi nousta vuonna 2007. Elämä monisairaan tyttäreni kanssa on välillä vaikeaa.
Vastaus:
Vaihdevuosina naisen munasarjojen estrogeenituotanto vähenee ja lopulta loppuu. Tämän seurauksena voi esiintyä vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja tai yöhikoilua. Aluksi kohdun limakalvon kasvu vähenee. Kun se loppuu kokonaan, myös kuukautiset päättyvät. Suomalaisten keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on noin 51 vuotta.
Kuukautiset voivat jäädä tilapäisesti pois eri syistä. Joskus taustalla ovat suuret painonvaihtelut tai rankka psyykkinen tai fyysinen stressi. Jos käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, niiden sisältämä hormoni saa kohdun limakalvon paksuuntumaan. Silloin tulee kuukautisvuodon kaltainen tyhjennysvuoto.
Koska pillerit lamaavat munasarjojen hormonituotannon, ei voi tietää, toimiiko oma hormonituotanto vielä. Kuukautisvuodot voivat niukentua tai jäädä joskus kokonaan pois ehkäisypillereiden ajaksi. Ne palaavat normaaleiksi ennen vaihdevuosia, ihan kuin sinulla aikanaan kävi.
Lue myös: 5 faktaa vaihdevuosista
Ainoa tapa selvittää, oletko jo vaihdevuosi-iässä, on lopettaa yhdistelmäehkäisypillerit ja seurata, palaavatko kuukautiset. Jos niitä ei kuulu kolmeen kuukauteen, voidaan verikokeesta määrittää FSH-arvo. Se kertoo vaihdevuosien alkamisesta.
Yhdistelmäehkäisypillerit voivat aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Naisen riski verenpainetaudin kehittymiseen lisääntyy iän myötä. Jos verenpaine on toistuvasti koholla, ehkäisyyn suositellaan yhdistelmäpillereiden sijaan valmisteita, jotka sisältävät pelkkää keltarauhashormonia.
Lue myös:
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.