Terve.fi

Yhdistelmäehkäisytabletit

Yhdistelmäehkäisytabletit
Mitä e-pillerin eli yhdistelmäehkäisytabletin käytössä on syytä muistaa? Mitä etuja ja haittavaituksia e-pillerillä on?
Julkaistu: 7.11.2005

Yhdistelmäehkäisytabletti eli “e-pilleri” on pisimpään käytössä ollut ehkäisymuoto säännöllistä ehkäisyä tarvitsevilla. Nykyisin vaihtoehtoina ovat myös ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari, jotka vaikuttavat elimistössä samalla periaatteella kuin yhdistelmäehkäisytabletti.

Yhdistelmäehkäisytabletin hormonaalista vaikutusmekanismia sekä etuja ja haittoja käsitellään kappaleissa:

Yhdistelmäehkäisytablettien käytössä huomioitavaa

Yhdistelmäehkäisytabletteja saa apteekista vain lääkärin määräyksellä. Yleensä uusille ehkäisytabletin käytön aloittajille resepti kirjoitetaan ainoastaan kolmeksi tai kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen vastaanotolla tarkistetaan niiden sopivuus. Tämän jälkeen sovitaan tarpeellisista tarkastuksista. Mikäli tabletit sopivat, eikä terveydentilassa havaita niiden käyttämistä estäviä muutoksia, resepti kirjoitetaan kerrallaan yleensä tilanteen mukaan 12 – 15 kuukaudeksi eteenpäin. Tarkastukseen kuuluu joko vuosittain tai harvennetulla tiheydellä gynekologinen tutkimus, verenpaineen mittaus sekä irtosolukoe eli Papa-koe.

Ehkäisyn saamiseksi voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, ehkäisyneuvolaan, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle.

Päivyripakkaus helpottaa ehkäisytablettien käyttöä

Yhdistelmäehkäisytabletit voivat olla ns. kiinteä- tai vaihtuva-annoksisia. Kiinteäannoksisten tablettien pakkauksessa tabletit ovat  joko samanvärisiä, hormonimäärän ja koostumuksen ollessa kaikissa tableteissa samat tai tableteissa on kahta eri väriä, joista osa sisältää hormonia ja osa on lumepillereitä, joissa vaikuttavaa ainetta ei ole. Vaihtuva-annoksisten tablettien pakkauksessa on erivärisiä tabletteja, joissa jokaisessa on sekä progestiinia että estrogeenia, mutta niiden suhteet vaihtelevat kierron eri vaiheissa.

Ehkäisytablettipakkaus aloitetaan kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jotta ehkäisyteho olisi varma jo ensimmäisellä kierrolla.

Tabletti otetaan päivyripakkauksesta vastaavan viikonpäivän osoittamalta kohdalta aina suunnilleen samaan kellonaikaan, esimerkiksi aamulla tai illalla. Monet yhdistävät pillerin nauttimisen hampaiden harjaukseen illalla, jolloin siitä tulee helpommin muistettava päivittäinen rutiini. Muutaman tunnin vaihtelu yhdistelmäehkäisytabletin päivittäisessä ottoajassa ei ole niin vaarallista kuin perinteisillä minipillereillä. Yhdistelmäehkäisytableteissa on enintään 12 tunnin viivästys vielä sallittua, kun maksimiviivästys minipillereillä (yhtä tablettityyppiä lukuun ottamatta) on 3 tuntia.

Useimpia ehkäisytabletteja otetaan yksi tabletti päivittäin kolmen viikon ajan (21 päivää) yhtäjaksoisesti, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko. Poikkeuksiakin tästä on, joten pakkauksen käyttöohjeisiin tulee tutustua huolellisesti ennen aloittamista. Uusi päivyripakkaus aloitetaan aina samana viikonpäivänä tasan neljän viikon kuluttua edellisen pakkauksen aloittamisesta. Kuukautisia muistuttava ns. tyhjennysvuoto alkaa yleensä tauon aikana 2-4 päivän kuluttua viimeisestä tabletista. Varsinkin käytön alussa voi kuitenkin esiintyä ylimääräistä tiputtelua tai vuoto voi alkaa jo hiukan ennen taukoa. Elimistön totuttua pillereihin, vuodot yleensä säännöllistyvät ja kierron pituudeksi tulee 28 päivää.

Kun toiveissa on raskaus, ehkäisytablettien otto kannattaa lopettaa syömällä meneillään oleva päivyripakkaus loppuun. Tällöin kuukautiskierto ei häiriinny ja raskauden kesto on aikanaan helpompi määrittää. Hedelmällisyys palautuu yleensä nopeasti ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

Tauot ehkäisytablettien käytössä

Jos ehkäisyn tarve loppuu pidemmäksi aikaa, voi ehkäisytablettien käytön lopettaa. Tällöin tulee meneillään oleva tablettiliuska käyttää loppuun sillä keskeytys johtaa usein kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen ja vuotohäiriöihin. Ehkäisyä jälleen aloitettaessa aloitetaan uusi pakkaus kuukautisten ensimmäisenä päivänä.

Aikoinaan oli tapana suositella taukokuukausia ehkäisytablettien käytössä. Nykyisillä matalahormonisilla valmisteilla tähän ei ole mitään terveydellistä perustetta. Jos pillerit eivät aiheuta käyttäjälleen haittavaikutuksia, niitä voi turvallisin mielin käyttää jopa vuosikymmenien ajan. Pitkäaikaiskäytöstä on useita hyödyllisiä terveysvaikutuksia (ks. yhdistelmäehkäisyvalmisteiden edut). Jos taas taukohalukkuuden syynä ovat ehkäisytablettien haittavaikutukset, kannattaisi harkita toisen hormonaalisen ehkäisyvalmisteen kokeilemista tai aivan muuta ehkäisykeinoa.

Jos ehkäisytabletti unohtuu

  • Yhden tabletin unohduttua se pitää ottaa heti, kun unohdus on havaittu. Jos unohdettu tabletti otetaan 12 tunnin sisällä unohduksesta ja seuraava tabletti otetaan ajallaan, lisäehkäisyä ei tarvitse käyttää. Päivyripakkaus syödään loppuun tavalliseen tapaan.
  • Jos unohduksesta on yli 12 tuntia, valmisteen ehkäisyteho voi olla heikentynyt ja lisäehkäisyn käyttö voi olla tarpeen. Tällöin tulee lukea huolellisesti ehkäisytablettipakkauksen käyttöohjeet.
  • Huom! Jos päivyripakkauksen viimeinen tai useampi viimeisistä tableteista unohtuu, seuraava päivyripakkaus aloitetaan vastaavasti aikaisemmin siten, ettei tauko ylitä seitsemää päivää. Tauon pidentyminen yli 7 vuorokauden lienee yleisin syy ehkäisytablettien tehon pettämiseen.

Jälkiehkäisyä voidaan käyttää ehkäisytablettien unohduksen yhteydessä. Yksittäisen tabletin unohduksen vuoksi siihen ei välttämättä ole aihetta, mutta se riippuu oleellisesti unohtuneen tabletin ajankohdasta. Asiasta kannattaa kysyä lääkäriltä.

Ehkäisytabletin unohtaminen on paljon yleisempää kuin on uskottu. Toistuvasti ehkäisytabletteja unohtavan kannattaa harkita muiden yhdistelmäehkäisymuotojen tai pelkkää keltarauhashormonia sisältävien pitkävaikutteisten valmisteiden käyttöä.

Yhdistelmäehkäisytableteilla on helppo siirtää kuukautisia

Kiinteäannoksisilla ehkäisytableteilla (jokainen tabletti on samanlainen) kuukautisia voidaan siirtää aloittamalla uusi päivyripakkaus välittömästi ilman taukoa ja syömällä tabletteja uudesta pakkauksesta niin monen päivän ajan kuin kuukautisten alun halutaan siirtyvän. Tämän jälkeen pidetään normaali viikon tauko, jonka aikana vuoto alkaa. Tiputteluvuotoja voi ilmaantua, jos kuukautisia yritetään siirtää yli kahdella viikolla. Mikäli siirtotarve on ajoissa tiedossa, tiputtelua voi yrittää välttää myös siirtämällä jo edelliset kuukautiset.

Vaihtuva-annoksisilla ehkäisytableteilla kuukautiset voidaan siirtää vain päivyripakkauksen viimeisillä pillereillä, esimerkiksi kolmivaihetableteilla enintään kymmenen päivää.

Luonnollista estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisytabletit

Luonnollista estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisytabletit on tarkoitettu ennen kaikkea yli 40-vuotiaille sekä niille yli 35 -vuotiaille, joille synteettinen estrogeeni (etinyyliestradioli) ei jostain syystä sovi. Tällä hetkellä markkinoilla olevia luonnon estrogeenia sisältäviä tabletteja ei suositella kovin nuorille naisille, koska niiden ehkäisyteho on “tavallisia” yhdistelmäehkäisytabletteja heikompi. Nykykäsityksen mukaan terveiden, tupakoimattomien naisten ei tarvitse vaihtaa luonnon estrogeenia sisältävään ehkäisyvalmisteeseen, vaan he voivat jatkaa normaalien matalahormonisten ehkäisyvalmisteiden käyttöä vaihdevuosi-ikään asti.

Suomessa saatavilla olevat synteettistä estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät alkuperäisvalmistajien yhdistelmäehkäisytabletit (sulkeissa edustus Suomessa/myyntiluvan haltija):

Desogestreeli ja etinyyliestradioli Gracial (Schering-Plough Oy) Desogestreeli ja etinyyliestradioli Laurina (Schering-Plough Oy) Desogestreeli ja etinyyliestradioli Marvelon (Schering-Plough Oy) Desogestreeli ja etinyyliestradioli Mercilon (Schering-Plough Oy) Drospirenoni ja etinyyliestradioli Yasmin (Bayer Schering Pharma Oy) Drospirenoni ja etinyyliestradioli Yasminelle (Bayer Schering Pharma Oy) Drospirenoni ja etinyyliestradioli Yaz (Bayer Schering Pharma Oy) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Femoden (Bayer Schering Pharma Oy) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Gestinyl 20/75 tai 30/75 (Stragen Nordic A/S) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Harmonet (Wyeth Finland) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Meliane (Bayer Schering Pharma Oy) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Minulet (Wyeth Finland) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Mirelle (Bayer Schering Pharma Oy) Gestodeeni ja etinyyliestradioli Tri-Femoden (Bayer Schering Pharma Oy) Levonorgestreeli ja etinyyliestradioli Microgynon (Bayer Schering Pharma Oy) Levonorgestreeli ja etinyyliestradioli Miranova (Bayer Schering Pharma Oy) Levonorgestreeli ja etinyyliestradioli Trikvilar (Bayer Schering Pharma Oy) Norgestimaatti ja etinyyliestradioli Cilest (Janssen-Cilag Oy) Syproteroniasetaatti ja etinyyliestradioli Cypretyl (Ratiopharm Oy) Syproteroniasetaatti ja etinyyliestradioli Diane Nova (Bayer Schering Pharma Oy) Syproteroniasetaatti ja etinyyliestardioli Feminil (Sandoz Oy Ab)

Desogestreeli, gestodeeni, drospirenoni, levonorgestreeli, norgestimaatti ja syproteroniasetaatti ovat keltarauhashormonin johdoksia. Etinyyliestradioli on estrogeenia muistuttava synteettinen naissukuhormoni.

Suomessa on saatavilla yksi luonnollista naissukuhormonia ja synteettistä keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisytabletti:

Syproteroniasetaatti ja estradiolivaleraatti Femilar (Bayer Schering Pharma Oy)

Kommentoi »