Vulvodynialla tarkoitetaan ulkosynnyttimissä tai emättimen etuosan (vestibulum) alueella esiintyvää kroonista kiputilaa, kirvelyä ja kosketusarkuutta.
Vulvodynian alatyyppejä ovat vulvan vestibuliittioireyhtymä (emättimen eteisen pienten rauhasten ärsytystila), syklinen vulvovaginiitti (säännöllisesti toistuva emättimen ja sen eteisen ärsytystila) ja vulvan dysestesia (ulkosynnyttimien ja välilihan alueen poikkeava kosketuksen kokeminen).
Lue vulvodynian oireista.
Vulvodynian aiheuttaja
Vulvodynian aiheuttajaa ei tunneta. Joskus laukaisevana tekijänä on toistuva hiivasienitulehdus, bakteeritulehdus tai ehkäisypillerien käyttö.
Vulvodynian seuranta
Vulvodynian seuranta riippuu alatyypistä ja valitusta hoidosta. Hoitava lääkäri arvioi seurantakäyntien tarpeen mm. aloitetun neuropaattisen kivun lääkehoidon seurannan tarpeen, yhdistelmäehkäisypillerien lopettamisen hyödyn arvioimisen, fysioterapian hyödyn arvioimisen ja mahdollisen kirurgisen hoidon suunnittelun näkökulmasta.
Lue vulvodynian hoidosta.
Vulvodynian periytyvyys
Vulvodynia ei nykytiedon valossa ole periytyvää.
Vulvodynian yleisyys
Vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä. Jopa 15 % naisista on joskus kärsinyt vulvan kiputilasta.
Vulvodynian ennuste
Vulvodynia on krooninen kiputila, joka voi jatkua läpi elämän. Ennuste riippuu myös vulvodynian alatyypistä. Dysesteettisestä vulvodyniasta kärsivistä suuri osa saa avun lääkehoidosta. Myös vulvan vestibuliittioireyhtymää sairastavista pääosalla potilaista kivut helpottuvat ajan ja hoitojen, viime kädessä kirurgisen hoidon myötä.
Lähteet:
Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013
Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärilehti 2013
Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Vulvodynia (naisten sukuelinten kipu), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.)
ICD-10:
N94.1 Kivulias sukupuoliyhdyntä naisella
N94.2 Emätinkouristus