Kauneus ja Terveys

Mikä avuksi, kun seksi sattuu?

Mikä avuksi, kun seksi sattuu?
Olen 27-vuotias nainen. Aloitin seksielämäni 22-vuotiaana, mutta yhdyntöjä oli harvakseltaan, koska asuimme eri maissa poikaystäväni kanssa. Nyt minulla on uusi suhde Suomessa asuvan miehen kanssa.
Julkaistu: 10.11.2010

Ongelmani on kipu yhdynnän alussa, joka liittyy penetraatioon. Tuntuu, että väliliha jotenkin repeää. Vessassa käydessä paperiin jää vähän kirkasta verta ja paikkaa aristaa. Jos harrastan seksiä heti seuraavana päivänä, tuntuu edelleen kipua penetraatiossa, mutta jos yhdyntää jatkaa ja rentouttaa itsensä, kipu lakkaa tuntumasta ja voi harrastaa seksiä normaalisti.

Verta voi silloinkin tulla ihan vähän. Asentokin vaikuttaa asiaan. Kuitenkin, jos yhdynnöissä on taukoa muutamakin päivä, välilihaan tullut haavauma ilmeisesti paranee, ja seuraavalla kerralla taas tuntuu kipua ja tulee vähän verta.

Onko tähän mitään ratkaisua? Pitäisikö harrastaa enemmän seksiä niin että "paikat leviäisivät"? Vai pitäisikö sitä operoida leikkauksella?

Käytän e-pillereitä. Kostun helposti, joten liukasteesta ei ole puutetta seksin aikana. Tavallisimmat seksitauditkin on tutkittu, eikä mitään ollut. Penetraatioon liittyvä kipu on aika kovakin ja vie halut ainakin silloin, kun kipua tuntuu. Sen jälkeen voi olla vaikea päästä tunnelmaan. Se myös saa minut vähän arastelemaan seksiä, koska olen melkein varma, että kipua tuntuu alussa varmasti. Vähän kuin olisi aina eka kerta. Nim. Kuin eka kerta

Lue myös: Kivulias seksi

Vastaus:

Yhdyntäkipu on naisten seksiongelmista haluttomuuden jälkeen yleisin. Yhdyntäkipu voi tuntua ulkosynnyttimien alueella sisääntyöntymisen eli penetraation aikana, se voi tuntua emättimessä tai kohdunnapukassa tai syvällä alavatsalla työntöliikkeiden aikana. Joskus kipu tuntuu vasta yhdynnän jälkeen.

Tavallisin syy siihen, että seksi sattuu, on limakalvojen kuivuus. Sinulla ei siitä ole kysymys.Tilapäisesti seksi sattuu joskus kaikilla naisilla. Kuukautiskierron eri vaiheissa tuntuu erilaiselta ja joskus kohtu ennen kuukautisia on hyvin kosketus- ja tärinäarka ja joskus koko alavatsan alue sattuu. Kuukautisten jälkeen kipua ei yleensä enää ole.

Tulehdus on kipujen tavallisin syy

Yhdyntäkipujen tavallinen syy on synnytinelinten tulehdukset, joita voi esiintyä ulkosynnyttimien alueella, emättimessä, kohdunkaulassa tai kohdussa ja munatorvissa. Kipua aiheuttavia tulehduksia ovat mm. hiivasieni, herpes ja klamydia. Lääkärin tutkimus ja hoito ovat tarpeellisia. Lääkehoitojen jälkeen kivut poistuvat.

Yhdyntäkipuja voivat aiheuttaa myös muut lukuisat sairaudet. Endometrioosi, kiinnikkeet, tai erilaiset kasvaimet saattavat aiheuttaa kipuja. Niin ikään ihosairaudet, emättimen kuroutuminen, huonosti parantunut episiotomia, virtsatulehdus tai peräsuolen sairaudet voivat joskus olla kipujen takana. Tietämättömyys oman kehon rakenteesta ja toiminnasta, seksuaaliset pelot, paniikkihäiriö tai peniksen ja vaginan kokojen epäsuhta paljastuvat tutkimuksissa joskus yhdyntäkivun syyksi.

Suurinta kipua, joka usein tekee yhdynnän mahdottomaksi, edustaa ns.vulvodynia-sairaus, jolla on useita erilaisia ala-lajeja epäillyn aiheuttajan mukaan. Aiheuttajiksi on epäilty joko hermopäätteiden vauriota tai herkistymistä hiivasienen tuottamille aineille tai tuntematonta tekijää. Vulvodynia on krooninen vulvan (ulkosynnyttimien) alueen epämiellyttävä tuntemus tai kipu, johon kuuluu polttava tai kirvelevä tai ärsytyksen ja arkuuden tunne, ei kuitenkaan kutinaa. Sairaus voi olla vaikea ja vaikuttaa naisen elämään voimakkaasti.

Seurauksena voi olla masennus, ahdistus, täydellinen yhdyntäkyvyttömyys ja seksuaalinen vastenmielisyys. Se vaatii aina asiaan perehtyneen lääkärin tutkimusta ja hoitoa, joka on pitkäkestoista ja vaihtelevaa tuloksiltaan. Hoitoina käytetään mm.lanoliinivoiteita, masennuslääkkeitä pienin kivunhoitoannoksin sekä botuliinitoksiinia (Clostridium botulinum-nimisen bakteerin tuottama hermomyrkky) tai joskus jopa leikkaushoitoa.

Kipujen harvinaisin syy

Harvinaisin yhdyntäkivun tai suoranaisen yhdyntämahdottomuuden aiheuttaja on vaginismi. Vaginismia sanotaan myös emätinkouristukseksi, mutta emätin siinä ei itse asiassa kouristu, vaan nainen reagoi häpyhuulten ja emättimen ulkosuun kosketukseen supistamalla lantionpohjan lihaksia voimakkaasti. Samaan tahattomaan, refleksinomaiseen reaktioon kuuluu usein pakeneminen kontaktista ja reisien yhteen puristaminen.

Vaginismipotilaan vulvan alue on laudankova -mitenkään siitä ei voi mennä läpi, jos nainen on tajuissaan. Paitsi yhdyntäyrityksessä vaginismi ilmenee myös yritettäessä tehdä gynekologista tutkimusta. Vaginismin tausta on psyykkinen. Aiemmat epämiellyttävät kokemukset tai parisuhdeongelmat ovat yhdyntäpelon ja kivun pelon taustalla. Vaginismia hoidetaan seksuaaliterapian keinoin ja ennuste on hyvä.

Gynekologinen tutkimus on välttämätön kipujesi laadun ja syyn selvittämiseksi.

Kirjoittaja on lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi.

Lue myös:

Kommentoi »