Kauneus ja Terveys

Apua yhdyntäkipuun

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 4.1.2007

Kysymys:

Olen 22-vuotias, normaalipainoinen nainen. Kaksi vuotta sitten poistettiin loop-hoidolla solumuutoksia kohdunkaulasta. Yhdyntäkivuista varoiteltiin, mutta niiden sanottiin loppuvan pikkuhiljaa. Kivut ovat yhä voimakkaita. Alue, jolta solumuutoksia poistettiin on kosketusarka ja tuntuu joskus turvonneelta. Kävin gynekologilla, ja kaikki näytti normaalilta. Enkö voi enää koskaan olla yhdynnässä ilman kipua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keskustelin gynekologin kanssa tilanteestasi. Hänen mukaansa niin sanottu loop-hoito, jossa poistetaan sähkösilmukalla kohdunkaulan solumuutosaluetta, ei yleensä aiheuta jälkikipuja normaalin paranemisvaiheen jälkeen. Siksi varsinkin, kun gynekologin mielestä kaikki näyttäisi olevan kunnossa siltä osin, kannattaisi pikemminkin miettiä muita vaihtoehtoja yhdyntäkipujen aiheuttajana. Tällaisia voisivat olla sinun ikäiselläsi esimerkiksi endometrioosi, vaginismus tai vulvodynia.

Endometrioosi on sairaus joka vaatisi erillisen vastauksensa. Lyhyesti se kuitenkin tarkoittaa kohdun verta muodostavan kudoksen esiintymistä muuallakin lantion alueella. Tähän voi liittyä oireena yhdyntäkipua, mutta käsittääkseni harvemmin ainoana sellaisena.

Vaginismus tarkoittaa yhdynnässä kipua aiheuttavaa tahatonta emättimen kouristusta. Sen hoito ja tutkiminen kuuluvat asiaan perehtyneille gynekologeille, psykoterapeuteille ja seksologeille.

Vulvodynia tarkoittaa emättimen suun alueen kipua, joka usein liittyy alueen rauhasten tulehdustilaan.

Keskustele gynekologisi kanssa näistä mahdollisuuksista oireittesi aiheuttajina.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.