Terve.fi

Välimerellinen ruokavalio vähentää tulehdusta

Välimerellinen ruokavalio vähentää tulehdusta
Mitä paremmin osallistujat noudattivat välimerellistä ruokavaliota, sitä matalampi CRP oli. Lue lisää.
Julkaistu: 28.6.2006

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty välimerellisen ruokavalion vaikutuksia C-reaktiiviseen proteiiniin (CRP), joka on tulehduksesta kertova merkkiaine.

Tutkimukseen osallistui lähes tuhat henkilöä, joista runsaat 300 oli naisia ja vajaat 600 miehiä. Keski-ikä oli 66 vuotta. Ravintokyselyn perusteella arvioitiin, miten hyvin he pystyivät noudattamaan välimerellistä ruokavaliota.

Tutkijat kehittivät sitten mittarin, joka mittaa, kuinka lähellä ruokavalio oli ihanteellista välimerellistä ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja viljaa sekä kohtuullisesti lihaa, maitotuotteita, kalaa ja alkoholia. Tärkeänä lisämittarina pidettiin myös tyydyttyneen rasvan osuutta rasvan saannista. Osallistujille annettiin pisteitä 0 – 9. Lisäksi heidän verensä CRP mitattiin.

Mitä paremmin osallistujat noudattivat välimerellistä ruokavaliota, sitä matalampi CRP oli. Välittävänä tekijänä saattavat olla hedelmien ja vihannesten antioksidantit, jotka voisivat vähentää tulehdusta. Juuri antioksidanttien arvellaan myös suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää myös muiden tulehdusmerkkiaineiden käyttäytymistä noudatettaessa välimerellistä ruokavaliota.

Lue lisäksi:

Kommentoi »