Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty välimerellisen ruokavalion vaikutuksia C-reaktiiviseen proteiiniin (CRP), joka on tulehduksesta kertova merkkiaine.
Tutkimukseen osallistui lähes tuhat henkilöä, joista runsaat 300 oli naisia ja vajaat 600 miehiä. Keski-ikä oli 66 vuotta. Ravintokyselyn perusteella arvioitiin, miten hyvin he pystyivät noudattamaan välimerellistä ruokavaliota.
Tutkijat kehittivät sitten mittarin, joka mittaa, kuinka lähellä ruokavalio oli ihanteellista välimerellistä ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja viljaa sekä kohtuullisesti lihaa, maitotuotteita, kalaa ja alkoholia. Tärkeänä lisämittarina pidettiin myös tyydyttyneen rasvan osuutta rasvan saannista. Osallistujille annettiin pisteitä 0 – 9. Lisäksi heidän verensä CRP mitattiin.
Mitä paremmin osallistujat noudattivat välimerellistä ruokavaliota, sitä matalampi CRP oli. Välittävänä tekijänä saattavat olla hedelmien ja vihannesten antioksidantit, jotka voisivat vähentää tulehdusta. Juuri antioksidanttien arvellaan myös suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää myös muiden tulehdusmerkkiaineiden käyttäytymistä noudatettaessa välimerellistä ruokavaliota.
Lähde: Reuters Health 8.3.2006
Lue lisäksi:
Välimeren ruokavalio pitää iäkkään aivot kunnossa
Harvard-julkaisu: Pitkän iän ja hyvän terveyden salaisuus: Välimerellinen ruokavalio
Välimeren ruokavalion terveellisyydestä vahva näyttö
Suomalainen ruokavalio päihittää terveellisyydessään Välimeren ruokavalion
Välimeren ruokavalio lykkää diabeetikon lääkehoitoa
Villit vihannekset ovat välimerellisen ruokavalion salainen ase