Monet eteläeurooppalaiset käyttävät villejä yrttejä ja vihanneksia ruoanlaitossaan. Erityisen tunnettuja villien kasvien käytöstään ovat kreetalaiset, jotka tuntevat satoja eri villejä hyötykasveja.
Eurooppalainen tutkimusryhmä analysoi 127 paikallista Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa kasvavaa luonnonvaraista tai osittain luonnonvaraista kasvia. He kiinnittivät erityishuomiota kasvien mahdollisesti sisältämiin ainesosiin, jotka voisivat ehkäistä sydämen ja keskushermoston kroonisia sairauksia.
Tutkijat löysivätkin useita kasveja, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja. Tällaisia olivat mm. eräs mykerökukkaiskasvi, Reichardia picroides ja silkkiunikko (Papaver rhoeas). Molempia kasvaa Etelä-Italiassa ja Kreikassa. Vihannesportulakan (Portulaca oleracea) on puolestaan todettu sisältävän runsaasti omega-3-rasvahappoja. Se on ikivanha keittiövihannes.
Tutkimusryhmän mukaan välimerellisen ruokavalion juju on oikeassa yhdistelmässä vihanneksia, hedelmiä, valkosipulia ja oliiviöljyä. Alueen asukkaat saavat siihen lisäarvoa käyttämällä järkevästi luonnon antimia hyväkseen. Monen luonnonkasvin käyttö vaihtelee kylästä toiseen ja jopa perheestä toiseen.
Myös perinteet ovat Välimeren maissa kunniassa. Luonnonkasvien käyttö uhkaa kuitenkin vähentyä, kun nuoret eivät enää välitä perimätiedosta, vaan siirtyvät länsimaiseen ruokavalioon, joka ei välttämättä olekaan lainkaan terveellinen.
Lähde: News-Medical.Net 4.9.2006
Lue lisäksi:
Välimeren ruokavalio pitää iäkkään aivot kunnossa
Harvard-julkaisu: Pitkän iän ja hyvän terveyden salaisuus: Välimerellinen ruokavalio
Välimeren ruokavalion terveellisyydestä vahva näyttö
Suomalainen ruokavalio päihittää terveellisyydessään Välimeren ruokavalion
Välimeren ruokavalio lykkää diabeetikon lääkehoitoa
Villit vihannekset ovat välimerellisen ruokavalion salainen ase